Het verhaal van Popcorn Beach op de Canarische Eilanden

Een strand gaat de wereld rond: het verhaal van Popcorn Beach op de Canarische Eilanden

Een nieuwe hotspot voor de Insta-gemeenschap: de Canarische Eilanden hebben veel natuur die het bekijken waard is en tal van prachtige stranden. Een bijzonder fotogeniek stuk kust was nog niet zo lang geleden op zijn best een geheime tip – ondertussen heeft Popcorn Beach in het noorden van Fuerteventura zich ontwikkeld tot een echte toeristenmagneet en ster op sociale media. De reden: er zijn talloze kleine, witte koraalformaties op het strand die eruitzien als glinsterende popcorn die het ideale motief vormen voor een absoluut buitengewone Insta-Post.

Hoe is het ontstaan?

El Hierro Beach, in de gemeente La Oliva, was vroeger een populaire aanloophaven voor piraten. Tegenwoordig is de plaats een echte internetster – het strand ging eerst viral op sociale media, daarna namen verschillende tv- en radiostations er kennis van. De gelijknamige, popcornachtige koralen zijn de afgelopen eeuwen gevormd door het mengen van kalkalgen en wit zand. De formaties, technisch bekend als rodolieten, groeien onder water met een gemiddelde snelheid van één millimeter per jaar. Sommige koralen hebben een aanzienlijke leeftijd van meer dan 4000 jaar.

De rhodolieten zijn niet alleen een begeerd fotomotief, maar ook een geliefd souvenir. Volgens lokale autoriteiten werd er maandelijks tot tien kilo meegenomen op Popcorn Beach. Het is ten strengste verboden om de koralen mee naar huis te nemen, want toekomstige gasten kunnen alleen genieten van dit natuurwonder als er niet te veel van de rhodolieten verloren gaan op Popcorn Beach. Daarnaast zijn de bijzondere koralen ook vanuit ecologisch oogpunt van groot belang. De rhodolieten absorberen CO2 uit de zee onder water en helpen daarmee de klimaatverandering tegen te gaan. Koralen fungeren ook als broedplaatsen voor verschillende zeedieren die de holtes in de formaties gebruiken om hun eieren te leggen.

Lees ook: De mooiste plekken voor de perfecte zonsondergang op de Canarische Eilanden

Popcorn Beach

Vanwege het enorme ecologische belang geniet Popcorn Beach al geruime tijd een bijzondere bescherming. In het recente verleden zijn verschillende campagnes gevoerd om het publiek bewust te maken. Daarnaast heeft het eilandbestuur een reeks wetten aangenomen die de koralen beschermen en overtredingen met zware straffen bestraffen. Last but not least maken touroperators hun gasten steeds meer bewust van de kwetsbaarheid van het strand voordat ze op vakantie gaan en geven ze gedragsregels en beschermende maatregelen.