Tasmanië: het eiland der eilanden

Tasmanië: het eiland der eilanden

Regenwouden, ruige bergen, groene plateaus en spierwitte, kilometerslange zandstranden – Tasmanië ligt ver in de Stille Zuidzee en is een van de meest diverse staten van Australië. Net als op andere eilanden in de Stille Oceaan kent Tasmanië talloze endemische diersoorten, dat wil zeggen dieren die alleen hier voorkomen. De Tasmaanse duivel en de gevlekte quoll waarderen de wilde en originele eilandnatuur. En voor de kust hebben zeezoogdieren zoals walvissen en dolfijnen een veilig toevluchtsoord gevonden. Maar dat is niet genoeg. Tasmanië heeft 334 verschillende eilanden, die stuk voor stuk een echt pareltje zijn. Geen enkele reiziger naar Tasmanië mag deze zes eilanden missen:

Lees ook: De mooiste highlights van Nieuw-Zeeland

1. Maria Island (Oost)

De overtocht met de veerboot naar dit dierenparadijs, waar wombats, wallaby’s en elf van de twaalf endemische vogelsoorten van Tasmanië leven, duurt slechts 30 minuten. Deze omvatten de met uitsterven bedreigde zwaluwparkiet en de schuurgans. Maria Island heeft een kleurrijk verleden. Ooit woonden hier de inwoners van Tyreddeme, daarna was het eiland een walvisvangst- en zeehondenstation, huisvestte het een gevangenis en werd het uiteindelijk een economisch wonder in de jaren twintig. Het is sinds de jaren zeventig een autovrij nationaal park en de plek staat zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ruim tien jaar geleden moest het eiland een toevluchtsoord worden voor de Tasmaanse duivel, die werd bedreigd door een zeer besmettelijke ziekte. Het project is een succes. De populatie van de Tasmaanse duivel is niet alleen gestabiliseerd, maar neemt ook toe.

2. Bruny Island (zuidoosten)

Overvloedige fauna, adembenemende vergezichten, prachtige wandelpaden en specialiteiten zoals oesters, kaas en zelfgebrouwen bier. Het kleine eiland, dat gemakkelijk per veerboot vanuit D’Entrecasteaux te bereiken is, is niet alleen een must voor bezoekers van Hobart. Eenmaal daar aangekomen kun je de twee schiereilanden het beste te voet verkennen, wandelend langs de kust of door het eucalyptusbos van het nationale park naar de vuurtoren van Cape Bruny, die majestueus uitkijkt over de kliffen aan de zuidpunt. Dankzij de lage luchtvervuiling is het noorderlicht (Aurora Australis) hier bijzonder goed waar te nemen. Maar ook vanaf de ‘Neck’, de smalle landtong die de twee schiereilanden met elkaar verbindt. Oplettende bezoekers kunnen de witte wallaby’s spotten.

3. King Island (noordwesten)

Inspirerend, sensueel, heerlijk – zo kan een reis naar King Island worden omschreven. Het eiland ligt aan de westkant van de Bass Strait en vormt samen met de Furneaux Group aan de oostkant van Tasmanië een zichtbaar overblijfsel van de voormalige landbrug naar het Australische vasteland. Genieten is hier heel belangrijk – of het nu op de prachtige stranden, in de golven of aan tafel is. De chef-koks staan ​​bekend om hun lokale specialiteiten zoals verse kreeften, kaas en honing. Liefhebbers van traditioneel gemaakte kaas bezoeken King Island Dairy. De familiebrouwerij King Island Brewhouse serveert traditionele en experimentele bieren die in eigen huis worden gemaakt. Omdat er op King Island geen andere bron van bloemen is dan de Manuka-boom, produceren de bijen daar de zuiverste Manuka-honing. Fijnproevers vinden dit premium product bij King Island Honey.

4. Satellite Island (zuidoost)

Uitschakelen en niets doen – dat is waar het leven van vakantiegangers op Satellite Island om draait. Het privé-eiland ligt op steenworp afstand van Bruny Island en is exclusief te huur voor maximaal acht personen. Hoeveel of hoe weinig je wilt bewegen, is aan jou. Maar het is de moeite waard om het beeldschone strand te verlaten. Of je nu de Tasmaanse wildernis verkent, langs de kliffen wandelt of je rondjes in een kajak maakt: vers gevangen vis en oesters verleiden je ’s avonds. En als de zon ondergaat, werpt het kampvuur romantische schaduwen op het strand. Er is geen betere manier om te ontspannen.

5. Schiereiland Freycinet en Schouten Island (Oost)

Tasmanië heeft veel sprankelende pareltjes te bieden, maar het schiereiland Freycinet aan de oostkust is ongetwijfeld het meest betoverend. Het schiereiland, sinds 1916 beschermd als nationaal park, staat niet alleen bekend om zijn roze granieten rotsen, maar vooral om de unieke Wineglass Bay met zijn halvemaanvormige, zuiver witte strand, waarop het turquoise water overloopt. De baai stond al meerdere malen op de lijst van de tien mooiste stranden ter wereld. Het is alleen te voet of per boot te bereiken. Omdat je door een smalle doorgang moet rijden, kreeg het de naam Wineglass Bay. Het beste uitzicht heb je vanaf een uitkijkplatform hoog boven de baai. Als je deze schoonheid van dichtbij wilt meemaken, kun je per kajak de betoverende kust verkennen. Onderwaterliefhebbers verkennen het kristalheldere water rond het nabijgelegen eiland Schouten. Op minder dan twee kilometer van het schiereiland Freycinet is het kleine eiland met zijn kleine rotsachtige baaien een waar natuurlijk paradijs voor snorkelaars, kajakkers en zonaanbidders.

Lees ook: Tiwi-eilanden: een afgelegen eilandparadijs in het Northern Territory

6. Schiereiland Tasman en Tasman Island (zuidoosten)

Bezoekers van het Schiereiland Tasman maken een reis terug in de tijd. De regio staat bekend om de voormalige gevangenisstad Port Arthur, die alleen via een 30 meter brede landengte te bereiken is. Terwijl toeristen vandaag de dag de UNESCO-werelderfgoedlocatie aan het water bezoeken en genieten van prachtige uitzichten, beleefden tussen 1830 en 1877 ongeveer honderdtwintigduizend veroordeelden uit Engeland en Ierland de hel op aarde. Als je nog dieper in de geschiedenis wilt duiken, boek dan een tour naar het kleine begraafplaatseiland Isle of Dead of naar de jongensgevangenis Point Puer, waar kinderen vanaf acht jaar gevangen zaten. En als je van griezelige dingen houdt, neem dan deel aan de spooktochten in de avond – een griezeliger decor bestaat nauwelijks. Ook de urenlange boottocht naar Tasman Island met de hoogste zeekliffen van het zuidelijk halfrond is indrukwekkend. Tip: bewonder niet alleen de duizelingwekkende rotspunten en de hoogste vuurtoren van Australazië. Zeehonden, dolfijnen en soms zelfs walvissen dartelen in het water.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie