Vijf Tasmaanse dieren die elke vakantieganger zou moeten zien

Vijf Tasmaanse dieren die elke vakantieganger zou moeten zien

Peddelen met vogelbekdieren, wombats of wallaby’s van dichtbij observeren, quolls of Tasmaanse duivels opsporen – het kan allemaal tijdens een vakantie in Tasmanië. Het wilde natuurparadijs van Australië is waarschijnlijk het meest toegankelijke einde van de wereld en de thuisbasis van de Tasmanian 5. Op het eiland “under down under”, waarvan 45 procent is aangewezen als nationaal park en 20 procent op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, wachten weelderig regenwouden, spectaculaire berglandschappen, vruchtbare wijnlanden, ruige kliffen, poederwitte zandstranden en de schoonste lucht op aarde om ontdekt, ervaren en ingeademd te worden. Wie bijvoorbeeld op Cradle Mountain, op Maria Island of in de Western Wilds op zoek gaat naar de Tasmanian 5, verkent het outdoor-eiland van Australië op een bijzonder intensieve manier. Het dagelijkse leven en eventuele stress worden vanaf het eerste moment ver achter zich gelaten. Eindelijk tijd om diep adem te halen. Hieronder 5 Tasmaanse dieren die je zou moeten zien.

Lees ook: De Cookeilanden – een klein paradijs in de Stille Zuidzee

Oog in oog met de Tasmaanse Duivel

Oog in oog met de Tasmaanse Duivel

Hij kan duivels luidruchtig zijn, ook al ziet hij er met zijn zwarte vacht en nogal dikke lichaamsbouw buitengewoon schattig uit: we hebben het over de Tasmaanse duivel. Als je de Tasmaanse duivel live wilt meemaken, moet je een bezoek brengen aan het kweekstation Devils@Cradle. Moederduivels met hun jongen zijn hier in de Tasmaanse lente te zien. Het kweekstation bevindt zich midden in Cradle Mountain – Lake Saint Clair National Park, dat deel uitmaakt van het UNESCO Werelderfgoed.

Een (dag)wandeling op de 1.545 meter hoge Cradle Mountain is een buitenervaring die zijn weerga niet kent. Ook de Overland Track staat op de bucketlist van veel wandelaars. De beroemdste van de Tasmaanse Great Walks loopt 85 kilometer van Cradle Valley langs Cradle Mountain naar Lake St. Clair.

Peddel met vogelbekdieren op de rivier de Derwent

Peddel met vogelbekdieren op de rivier de Derwent

Laten we eerlijk zijn: ze zien er gewoon grappig uit. Niets aan het zoogdier, dat wel 55 centimeter lang kan worden, een vacht, vinnen en een eendensnavel heeft, lijkt normaal. Ontmoet het vogelbekdier in zijn natuurlijke habitat op de Paddle met de Platypus-kajaktocht langs de schilderachtige rivier de Derwent. Sommige bijzonder speelse exemplaren durven soms zelfs heel dicht bij de kajak te komen.

De bekroonde tour begint in Bushy Park, ongeveer 50 kilometer ten noordwesten van Hobart. Overigens is de Derwent River een uitstekende reisbestemming voor outdoorliefhebbers. Van de bron in Lake St. Clair tot de monding in de Tasmanzee bij Hobart, de oevers kunnen worden bewandeld, geraft, gekajakt of gecruised.

Chillen met wallaby’s op het strand

Chillen met wallaby's op het strand

Kangoeroe of geen kangoeroe – dat is de vraag bij de wallaby. Omdat er geen grote verschillen zijn. Wallabies zijn simpelweg een klein soort kangoeroe die maximaal 80 centimeter groot wordt. In het Freycinet National Park voelen de kleine hoppers, die je over het algemeen in de schemering overal in Tasmanië kunt zien, zich thuis. Geen wonder, er zijn ook enkele van de mooiste stranden ter wereld. Bijvoorbeeld de halfronde Wineglass Bay met zijn poederwitte zand. Tijdens een van de afwisselend uitdagende wandelingen rond de wereldberoemde baai hebben vakantiegangers een grote kans om wallaby’s van dichtbij te zien.

Tip: Als je de zeldzame albinowallaby wilt observeren, moet je een uitstapje maken naar Bruny Island. Door het ontbreken van natuurlijke vijanden op het eiland voor Hobart heeft zich hier een omvangrijke populatie witte wallaby’s gevestigd. En terwijl je daar bent, mag je de verse zeevruchten en misschien wel de beste oesters van Australië op “Bruny” niet missen.

Bezoek de wombats op hun eiland

Bezoek de wombats op hun eiland

Ze worden als ongelooflijk ontspannen beschouwd en brengen hun tijd het liefst door met grazen: we hebben het over wombats. De ongeveer 85 centimeter lange buideldieren kruisen elkaar letterlijk tijdens het wandelen, bijvoorbeeld aan de voet van Cradle Mountain. Over wandelen gesproken: bijna 3.000 kilometer aan wandelpaden en 880 routes zijn te vinden in Tasmanië – van korte wandelingen tot meerdaagse trektochten. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen als het om wombats gaat, moet je naar Maria Island gaan. Op het eiland voor de oostkust van Tasmanië verstoren noch mobiele telefoonontvangst noch auto’s de idylle. Er zijn zelfs geen winkels of restaurants. In plaats daarvan zijn er honderden wombats die je niet mag missen na de landing op “hun” eiland na de ongeveer 40 minuten durende overtocht met de veerboot.

Tip: Als je op zoek bent naar de ultieme natuurbelevenis, boek dan de vierdaagse Maria Island Walk – inclusief glamping op het eiland.

Lees ook: De fascinerende cultuur van Nieuw-Caledonië

Ontdek gevlekte quolls tijdens een nachtelijke uitstap

Ontdek gevlekte quolls tijdens een nachtelijke uitstap

Gevlekte quolls zijn roofdieren met gevlekte vacht en een spitse snuit. Ze zijn vrij zeldzaam en niet zo gemakkelijk te herkennen. Na een diner bij het kampvuur gaat de begeleide Quoll Patrol op zoek naar de schattige overvaller in Launceston of Scottsdale in het noorden van Tasmanië. Overigens neem je nog een paar andere Tasmaanse highlights mee, zoals Ben Lomond, het hoogste punt van Tasmanië dat met de auto bereikbaar is. Naast de gevlekte quoll zullen waarschijnlijk ook wallaby’s, wombats, Forester-kangoeroes en opossums op de tour te zien zijn.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie