De fascinerende cultuur van Nieuw-Caledonië

De fascinerende cultuur van Nieuw-Caledonië

De bevolking van Nieuw-Caledonië is bovenal één ding: multicultureel. Kanak, Europeanen, Aziaten, Polynesiërs en Melanesiërs maken van de archipel een smeltkroes van culturen. Buiten de hoofdstad Nouméa – op het hoofdeiland Grande Terre – begint het Nieuw-Caledonische achterland “La Brousse”.

Een wereld vol tradities, eeuwenoude gebruiken en ervaringen gaat open voor vakantiegangers, die allemaal de diversiteit van het eiland dat bij Frankrijk hoort, laten zien. Een bezoek aan een Kanak-stam of een cowboyboerderij onthult unieke ervaringen die zelden worden geassocieerd met de archipel in de Stille Zuidzee.

Lees. ook: Ervaar Nieuw-Zeeland op een authentieke manier

Daar waar het allemaal begon 

Nieuw-Caledonië heeft meer dan 340 inheemse stammen die de naam Kanak dragen. Tijdens een bezoek kun je je onderdompelen in het traditionele leven, overnachten in strohutten, oefenen met het weven van schroefpalm- en kokosbladeren en samen een bougna bereiden. Het typische gerecht van de Melanesische bevolking van Nieuw-Caledonië bestaat uit vlees of vis en knollen gestoofd in kokosmelk en wordt gekookt in een gat in de grond bedekt met hete stenen.

Indrukwekkend Melanesië

Renzo Piano – die als architect ook verantwoordelijk is voor het Centre Pompidou – had ook een aandeel in het cultureel centrum Tjibaou. Samen met de etnoloog Alban Bensa creëerde hij een gebouw dat de Kanak-geest belichaamt. Met de tien rechtopstaande komvormige constructies van houten latten die naar binnen zijn gebogen, herschept het Schafferduo de traditionele Kanak-hutten. Het complex is opgedeeld in drie units en doet denken aan een Kanak-dorp. Het culturele centrum Tjibaou ten zuiden van de hoofdstad Nouméa wordt beschouwd als een van de meest ongewone werken van de Italiaanse architect.

vakantie Nieuw-Caledonië
Reportage photos Nord & Iles 2018© Drones.nc / NCTPS

Het wilde westen in het verre oosten 

Savannes en graslanden kenmerken de westkust van het hoofdeiland Grande Terre. Ze zijn de thuisbasis van de “Broussards”, de Nieuw-Caledonische cowboys. Hier wordt vee gefokt – uiteraard met een hoed op het hoofd en cowboylaarzen aan hun voeten -, op wild gejaagd en de dag wordt afgesloten met een barbecue op een van de vele boerderijen zoals de Ferme de Néméara of Ferme Auberge de Pierrat, die bezoekers hartelijk verwelkomen en een authentieke indruk geven van het dagelijkse leven van de “veehouders” in de outback van Nieuw-Caledonië.

Lees ook: De Cookeilanden – een klein paradijs in de Stille Zuidzee

Een cowboy in het hart

Op Grande Terre worden “Broussards”, nieuwelingen en toeschouwers aangetrokken door verschillende evenementen in de arena’s: Bourail, het bolwerk van de “Broussards”, nodigt je elk jaar in augustus uit op de “Foire de Bourail”. Het driedaagse evenement weerspiegelt het dagelijkse leven van de cowboys. Westernrijden, rodeo en nog veel meer zorgen voor een bijzondere sfeer op de jaarlijkse “Foire de Koumac et du Nord”. Het kleine stadje Paita, een paar kilometer ten noorden van Nouméa, sluit de festiviteiten af ​​met het “Fête du Boeuf”, wat opnieuw de culturele diversiteit van de archipel toont.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie