The Gobbins – de spannendste wandeling van Europa

The Gobbins

Ze noemen dit de spannendste wandeling van Europa en wie het aandurft, kan op The Gobbins genieten van adembenemende kliftoppen en het gevoel krijgen dat je onder de zeespiegel bent, langs drie kilometer van Noord-Ierlands spectaculaire Causeway kust. Het ruige kustpad loopt over steile rotswanden die over de Ierse Zee hellen, via een spannende route die wandelaars over koker- en hangbruggen voert, in steen uitgehouwen trappen op, door grotten en omlaag naar onderzeese tunnels.

Het pad is alleen toegankelijk onder begeleiding van een gids, die je voorgaat in een avontuur dat twee tot drie uur duurt. Je vertrekt vanuit een hypermodern bezoekerscentrum, waar je de geschiedenis kunt aanschouwen van het in 1902 geopende oorspronkelijke Gobbins-pad, uit de tijd van koning Eduard VII.

Lees ook: 5 eilanden voor een avontuurlijke vakantie

The Gobbins

Destijds werd het pad beschouwd als een baanbrekend meesterwerk van techniek, door de Ierse spoorwegingenieur Berkeley Dean Wise bedacht als fenomenale toeristische trekpleister. In de jaren 60 werd het gesloten, maar in 2014 weer in ere hersteld.

Het bezoekerscentrum vestigt ook de aandacht op de geologische en biologische rijkdom rond The Gobbins, dat benoemd is tot gebied van bijzonder wetenschappelijk belang.

Een bus brengt wandelaars van hieruit in korte tijd naar het pad, waar ze 23 metalen bruggen en stellages trotseren die boven het woeste water langs de klifwanden zijn aangebracht.

Naast genieten van adembenemende uitzichten kun je op deze tocht kleurrijke papegaaiduikers en duikende aalscholvers zien, iets leren over de geologisch meest diverse landschappen op aarde en verhalen horen over de doodsverachting van plaatselijke smokkelaars.

Met zijn vele treden en steile hellingen is The Gobbins uitsluitend geschikt voor wie een intensieve buitensportbelevenis aankan, maar alle inspanningen worden beloond met spetterende vergezichten en een onvergetelijk wandelavontuur.

Als de wandeling niets voor jou is, kun je boottochtjes maken vanuit Islandmagee. Deze varen langs de route van de Gobbins, zodat iedereen deze grillige kust kan bewonderen.

Lees ook: Top 10 beste uitzichten op de Wild Atlantic Way

The Gobbins

Het Gobbins-klifpad is open van april tot oktober en als je de beroemde Causeway-kustroute aflegt, mag je hem niet overslaan. 

Andere geliefde haltes langs deze gedenkwaardige kust zijn de Glens of Antrim, Old Bushmills Distillery, de touwbrug van Carrick-a-Rede en de wereldberoemde Giant’s Causeway.