Wijs op reis? Dit moet je weten!

Wijs op reis? Dit moet je weten!

De aanpak van de reisadviezen voor landen binnen de Europese Unie zijn weer aangepast. Hierdoor worden veel landen in Europa groen of geel. Je mag naar deze landen reizen, maar reizen blijft een risico. En vergeet niet dat het land van bestemming nog steeds eisen kan stellen. Bijvoorbeeld een negatieve testuitslag. Kijk voor de inreisregels per land op wijsopreis.nl of download de Reisapp. Wil je wijs op reis? Dit moet je weten!

Per 27 juli heeft Nederland de reisadviezen aangepast voor 

Landen binnen de EU;
Andorra;
IJsland;
Liechtenstein;
Monaco;
Noorwegen;
San Marino;
Vaticaanstad;
Zwitserland.

Door de nieuwe regels zijn deze landen op dit moment groen of geel. Alleen als er een gevaarlijke virusvariant uitbreekt, gaat een land op oranje. Landen in de EU die op 26 juli oranje zijn, worden op 27 juli geel. Dit geldt voor Cyprus, Spanje, Portugal en Andorra. Je moet een coronabewijs laten zien als je terugreist uit deze landen. Een coronabewijs is een: vaccinatiebewijs; herstelbewijs; testbewijs.

Lees ook: Workation in Paradise: leven en werken in Mauritius

Dit verandert er op 8 augustus

Terugreizen uit een EU-lidstaat of enkele andere Europese landen
Vanaf 8 augustus hebben reizigers vanaf 12 jaar een coronabewijs nodig als dit land kleurcode geel heeft. 

Je kunt je in je vakantieland laten testen op corona. Een PCR-test mag maximaal 48 uur voor vertrek zijn afgenomen. Een antigeen-test mag maximaal 24 uur oud zijn. 

Reizigers kunnen gecontroleerd worden. Wie geen coronabewijs heeft, kan een boete krijgen van €95.

Voor terugkomst naar Nederland

Per 8 augustus 2021 hebben reizigers vanaf 12 jaar bij terugkeer naar Nederland een coronabewijs nodig als zij uit een EU-land komen met een geel reisadvies. Mensen die volledig gevaccineerd zijn of hersteld zijn van corona kunnen dit aantonen in de CoronaCheck-app. Andere reizigers moeten zich voor vertrek, maximaal 48 uur voor een PCR-test en 24 uur voor een antigeen-test, naar Nederland laten testen in het land van verblijf. Zij mogen alleen reizen met een negatieve testuitslag. Voor mensen die geen gebruik maken van eigen vervoer controleren vervoersmaatschappijen dit voor het instappen. Een coronabewijs kan een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatief testbewijs zijn. Voor reizigers uit een land met een groen reisadvies gelden geen maatregelen bij terugkeer.

Testen na aankomst in Nederland

Voor iedereen die naar Nederland komt uit het buitenland is het advies: test jezelf. Ook na vaccinatie of als je corona hebt gehad, kun je het virus namelijk nog bij je dragen en anderen besmetten. Kom je uit een land met een geel reisadvies? En ben je nog niet volledig gevaccineerd of ben je hersteld van corona? Dan krijg je het dringende advies om op dag 2 en dag 5 na aankomst een gratis coronatest te doen bij de GGD. Ook als je geen klachten hebt, kun je het virus bij je dragen en anderen besmetten.

Lees ook: Neem een ​​time-out: Sabbatical in Barbados

Reizen buiten Europa

De regels voor reizen naar buiten Europa blijven hetzelfde. Bekijk daarvoor de regels voor reizen buiten Europa.