3 adrenaline kicks in Istrië

3 adrenaline kicks in Istrië

Het Kroatische schiereiland Istrië biedt goede mogelijkheden voor extreme sporten zoals caving, free climbing, para- en hang gliding. Istrië beseft zelf pas net de ongekende mogelijkheden. We geven hier 3 tips voor adrenaline kicks in Istrië

Lees ook: De 10 mooiste stranden van de Canarische eilanden

Caving in Istrie: in het spoor van Jules Verne

De poreuze bodem van Istrië zit vol met grotten, kloven, ondergrondse meren dat ook nog eens een schat aan bijzondere diersoorten herbergt.

De Pazinska Jama (grot van Pazin) is wereldvermaard dankzij Jules Verne die de grot beschreef in zijn roman ‘Mathias Sandorf’. Maar Istrië heeft meer grotten: maar liefst 1500 zijn er geregistreerd. Regelmatig stuiten wijnboeren die een wijnkelder aanleggen op een grot, waardoor er jaarlijks nog eens ongeveer tien aan de lijst toegevoegd worden. De hoeveelheid grotten, kloven en dieptes is indrukwekkend. In het noorden van Istrië is de diepste afgrond van maar liefst 361 meter. In het centrale deel bevindt zich de langste kloof van ruim een kilometer en hier in de buurt ligt ook de grot met het langste gangenstelsel: meer dan twee kilometer. Het noordwesten zit door de poreuze kalkstenen bodem vol met prachtige formaties. In het westelijke gedeelte, waar de aarde rood is, zijn vaak stalagmieten, stalactieten en kristallen in levendige rode kleuren gevormd. Kortom; aan afwisseling geen gebrek in Istrië.

Free climbing in Istrie

In Istrië zijn negen plekken waar deze activiteit kan worden beoefend. De rotsen in Istrië zijn geschikt voor beginners maar door de gevarieerde obstakels ook uitdagend voor gevorderden.

Free climbers zullen in Istrië de ongerepte natuur zeer waarderen. Een mooie bijkomstigheid is dat de klimwanden meestal op het zuiden zijn gericht waardoor zelfs in de winter met korte mouwen geklommen kan worden.

Zlatni Rat (de gouden hoorn) is een van de mooiste beschermde bossen van het middellandse zeegebied. Dit is een internationale hotspot van free climbers. Hier zijn zo’n 80 klimroutes, waarvan een aantal ook geschikt voor beginners. Bij de ingang is een outdoor center met klimschool. Een ander centrum van extreme sporten is Raspadalica, met 30 klimroutes variërend van 8 – 30 meter hoogte.

Daarnaast zijn nog diverse mooie plekken waar wereldvermaarde free climbers zijn voorgegaan, profiterend van de unieke omstandigheden en aparte formaties van Istrië.

Lees ook: IJsland: 5 tips van insiders

Para- en hanggliding boven groen Istrië

Aangetrokken door de schoonheid van het binnenland van Istrië, genieten para- en hanggliders van de ongerepte natuur. Het seizoen duurt het hele jaar, zolang de wind maar goed staat en het zonnig is.

Een beetje ervaren para glider kan 4 uur in de lucht blijven. Wie het probeert, is voor het leven verslaafd aan deze adrenalineverhogende sport. Dan is Istrië een prima plek aan deze verslaving toe te geven. Er zijn in het noorden tien startplaatsen, die goed toegankelijk zijn en vooral tussen maart en oktober beschikken over goede thermiek. Paragliding in Istrië is wel gebonden aan regels m.b.t. brevet, uitrusting en landingsplaats. Voor hanggliders zijn acht startplaatsen in Istrië, en dankzij het milde mediterrane klimaat kan van februari tot eind november worden gevlogen.