6 oplossingen voor een jetlag

6 oplossingen voor een jetlag

Ver reizen naar een andere tijdzone zorgt meestal voor een jetlag. Een jetlag wordt als zeer hinderlijk ervaren. Het aantal tijdzones dat je overbrugt speelt mee: hoe groter het tijdsverschil, hoe langer de symptomen aanhouden. Hieronder wat tips hoe je de effecten van een jetlag kunt minimaliseren, zo niet geheel vermijden.

Lees ook: Voorkom een vakantieramp met deze reizigers checklist

Pas je slaapschema voor de vlucht aan

Pas een paar dagen voor je reis je slaap- en eetschema’s aan, zodat ze nauwer overeenkomen met die op je bestemming. Als je je interne klok voorbereidt, krijg je minder vervelende aanpassingen als je uit het vliegtuig stapt, en kan je direct genieten van de bestemming.

Geef je lichaam de juiste brandstoffen

Wat je eet en drinkt is van invloed op hoe je je voelt. Probeer overtollige cafeïne en alcohol te vermijden. Drink zoveel water als je kunt en eet lichte, voedzame maaltijden.

Verander je horloge onmiddellijk

Zoals, zodra je vlucht van start gaat. Het is meestal psychologisch, maar door je horloge aan te passen aan de tijdzone van je bestemming, kun je gemakkelijker beginnen aan het nieuwe schema en sneller in de groove raken.

Blijf kalm

Probeer zo ontspannen mogelijk te blijven vóór, tijdens en na je reis zodat je jezelf niet laat verleiden om meer jetlaggedrag te ervaren. Plan logistieke zaken van tevoren, zodat je niet als een gek rondrent en geniet van je reis zonder angst voor uitputting na de vlucht.

Ga niet te ver voor een korte trip

Als je slechts een paar dagen weg kunt, probeer dan te vermijden dat je meer dan twee tijdzones weggaat van huis. In zo’n korte tijd zal het nog meer tol van je lichaam eisen. Het is de moeite waard om verre reizen te bewaren voor wanneer je langere tijd weg kunt gaan.

Lees ook: 5 manieren om het milieu te helpen tijdens het reizen

Doe geen dutje bij aankomst

Als je eenmaal op je bestemming bent, wil je misschien een dutje doen voordat je iets anders doet. Tenzij het in dat land tijd is om naar bed te gaan, probeer wakker te blijven tot het bedtijd is. Ga naar buiten en wacht tot, laten we zeggen, 10 uur ’s avonds om te gaan slapen.