6 redenen voor een wintervakantie op de Nederlandse Waddeneilanden

6 redenen voor een wintervakantie op de Nederlandse Waddeneilanden

De vijf Nederlandse Waddeneilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog zijn ook in de winter een bezoek waard. De combinatie van de grenzeloze lucht over de Waddenzee en de natuurlijke overgang naar de strandlijn maken een bezoek aan deze eilanden tot een heel bijzondere ervaring. Hier ben je ver weg van lawaai en alledaagse stress. Naast natuur en ontspanning zijn er tal van winterse activiteiten die een korte vakantie op de eilanden bijzonder aantrekkelijk maken. Hier zijn zes wintertips.

Lees ook: 10 x mooie stranden op de Griekse eilanden

1. Mooiste natuurgebied van Nederland

De belangrijkste redenen om de 5 eilanden te bezoeken zijn de natuurlijke schoonheid en de hoge recreatieve waarde. De Waddenzee staat sinds 2009 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is uitgeroepen tot mooiste natuurgebied van Nederland. Waai lekker uit en warm daarna op in een van de gezellige cafés of restaurants. Vooral in de winter is het hier heerlijk rustig en kun je ontspannen en tijd hebben om de eilandbewoners te ontmoeten.

2. Bewonder de sterren in het International Dark Sky Park

Op Terschelling ligt het internationale natuurgebied De Boschplaat. Hier ben je alleen omringd door de natuur en vind je nog steeds diepe duisternis. Dit oostelijke deel van het eiland is daarmee een van de 20 International Dark Sky Parks ter wereld. Bezoekers kunnen speciale arrangementen boeken en heel dicht bij de sterren zijn.

3. Sahara van het noorden

De Vliehors Express brengt je naar het westpunt van Vlieland. Het ongeveer 24 vierkante kilometer grote gebied wordt vaak de Sahara van het noorden genoemd en is het grootste zandgebied van Europa. Bijzonder fotogeniek is het reddingshuis, dat romantisch op de zanderige ondergrond staat.

4. Bekijk zeehonden

Op alle eilanden worden zeehondenreizen aangeboden, een belevenis voor jong en oud. Bij Ecomare op Texel kun je zeehonden, bruinvissen, vogels en insecten van dichtbij zien. Naast het bezoeken van de grote open zeeaquaria en het natuurmuseum kun je vanaf hier ook deelnemen aan tal van natuurexcursies.

5. Geniet van cultuur

Gedurende de hele maand november tonen zo’n 125 professionele kunstenaars uit Nederland, Duitsland, Denemarken en Zweden hun werk tijdens de Kunstmaand Ameland in de inspirerende omgeving van Ameland. In alle vier de dorpen zijn er exposities op originele locaties en natuurlijk op het platteland. Naast schilderen is er fotografie, videokunst, beeldhouwkunst, textielkunst, glaskunst en keramiek. In de weekenden is er een cultureel avondprogramma.

Lees ook: Op of onder water: Madeira is een paradijs voor watersporters

6. Sportieve uitdaging

Tijdens de November Wandelmaand kun je op Schiermonnikoog warm gekleed de natuur in. Met de ranger duik je in de ongerepte natuur of ontdek je hoe het leven op de eilanden door de jaren heen is veranderd.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie