Op of onder water: Madeira is een paradijs voor watersporters

Op of onder water: Madeira is een eldorado voor watersporters

Het is niet de wind, maar het zeil dat de richting bepaalt – zegt een Chinees spreekwoord. Waar kun je beter zeilen en in verschillende richtingen drijven dan op Madeira – het weelderige groene vasteland in zicht, omringd door diepblauw water en rondzwommende dolfijnen, die het hele jaar door de diepe wateren rond het eiland hun thuis noemen. Of het nu op of onder water is: Madeira is een eldorado voor watersporters die houden van het soms snelle – en in het geval van coasteren – op een nieuwe manier in een andere wereld willen duiken.

Lees ook: 5 x dolce far niente op de Italiaanse eilanden

Natuur in zicht: duiken en dolfijnen en walvissen spotten

Soms ruig, soms lieflijk, het vulkanische eiland – op het water en op het land. Kilometers diep voor de kust van Madeira tot in de Zwarte Zee. De gegroefde rots herbergt talloze dieren en maakt de wateren van Madeira bijzonder rijk aan vis. De passerende stromingen zorgen ervoor dat er op Madeira vissen zijn die je hier niet zou verwachten: papegaaien- en jodenvissen, morenen, mantaroggen en zelfs zeeleeuwen kunnen met een beetje geluk worden waargenomen. Het Garjau Underwater National Park bestaat al meer dan 30 jaar en kan worden verkend door te duiken – in harmonie met de bewoners die er wonen. Als gevolg hiervan heeft zich zelfs een monniksrobbenkolonie gevestigd in de buurt van Madeira – per slot van rekening een van de zeldzaamste zeehondensoorten ter wereld. Hun levensgebied wordt bijzonder streng beschermd. De dolfijnen- en walvistochten zijn ook in harmonie met de natuur. De tijd dat de boten bij de dieren blijven, is strikt gereguleerd en gecontroleerd, zodat ze niet gestrest zijn. Tuimelaars, bryde walvissen, gewone vinvissen of orka’s en schildpadden maken hun ronde op Madeira, afhankelijk van het seizoen.

De wind achter je: kiten, surfen en windsurfen

Hoge bergen en ruige kliffen zorgen ervoor dat Madeira soms vier seizoenen op één dag kan beleven. Dankzij de verschillende klimaatzones van het eiland is de wind altijd wel ergens – van vitaal belang voor iedereen die verslaafd is aan kiten, surfen en windsurfen. De op Madeira geboren windsurfer Joao Rodrigues haalde in 2011 zelfs het Guinness Book of World Records omdat hij dankzij de goede wind 296 kilometer over de open Atlantische Oceaan van Madeira naar het onbewoonde eiland Selvagens heeft gesurft. Bijzonder geschikt zijn de stranden van Funchal, Canico, Canical, Paul do Mar en het zustereiland Porto Santo van Madeira.

Op of onder water: Madeira is een eldorado voor watersporters

Lees ook: 10 eilanden om over te dromen

Soms wild, soms ontspannen: Coasteren, stand-up peddelen, kajakken en kanotochten

Coastering is het nieuwe canyoning – en minstens zo spannend. Het principe wordt eenvoudig naar de kust verschoven: avonturiers springen van kliffen in de kristalheldere zee, klimmen in grotten, touw naar beneden van steile rotsen en overwinnen steile hellingen. De sport is gemaakt voor het landschap van Madeira – en zeker niet voor bangeriken. Degenen die liever de zee in een lager tempo verkennen vanaf een plank of boot, kunnen stand-up paddleboards of kajaks en kano’s gebruiken. Dankzij het milde klimaat zijn tochten bijna het hele jaar mogelijk. Wil je een stop maken in een pittoreske baai? Dit is ook heel relaxed. Alleen in augustus gaat het iets sneller, wanneer het centrum van Treino do Mar je uitnodigt voor kanoraces rond het eiland.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie