Zo wordt carnaval op Madeira gevierd

Carnaval op Madeira: zo wordt het vijfde seizoen gevierd op het eiland

Zoals alle festivals viert de lokale bevolking van Madeira carnaval uitgebreid en twee weken lang: volgend jaar van 7 tot 18 februari 2024. Een van de hoogtepunten van het carnaval op Madeira is de “Cortejo Alegórico Carnaval”, de grote parade in de hoofdstad Funchal op 10 februari.

Lees ook: Top tien carnavals in het Caribisch gebied

Dan trekken de lokale bevolking en toeristen de straat op. Ruim duizend feestgangers nemen deel aan de parade in opvallende kostuums en met een tiental prachtig versierde praalwagens, die de toeschouwers een vuurwerk van euforie bieden. Waaronder talloze sambagroepen in kleurrijke danskostuums en met bijzondere choreografieën.

Op de vrijdagochtend vóór de grote parade paraderen zo’n duizend jongeren in kostuums van verschillende scholen en kleuterscholen in Funchal door het stadscentrum (Avenida Arriaga) en zorgen voor een uitbundige carnavalssfeer. De parade “Trapalhão” vindt plaats op Vastenavond. Het motto hier is vooral ‘satire’ en er zijn geen grenzen aan de creativiteit van de deelnemers: ze zijn verkleed als karikaturen van lokale en internationale politici en laten ook sociale evenementen van het afgelopen jaar zien.

Sonhos
“Sonhos” © Francisco Correia

Lees ook: Carnaval op de Canarische Eilanden

Maar niet alleen in Funchal wordt carnaval gevierd, ook in andere gemeenschappen op het eiland zijn er kleine optochten en carnavalsfeesten, waarvoor de lokale bevolking zich ook graag verkleedt. Tijdens de evenementen kun je op elke straathoek het carnavalsgebakje “Sonhos” proberen – dit is een typisch gebakken gebakje dat meestal gemaakt wordt van gistdeeg en geserveerd wordt met suikerriethoning.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie