Carnaval op de Canarische Eilanden

Carnaval op de Canarische Eilanden

Het carnaval van de Canarische Eilanden is een van de beste ter wereld en een van de meest opwindende spektakels in Europa. Het is iets dat iedereen minstens één keer in zijn leven zou moeten meemaken. Als je een jaar gaat, wil je daarna elk jaar gaan. Want carnaval smaakt altijd naar meer.

Lees ook: Natuurlijke zwembaden in Tenerife

Het carnaval van de Canarische Eilanden heeft kleur, vreugde, praalwagens, zanggroepen, spectaculaire optochten en meer, allemaal op het ritme van salsa en batucada. Het is een uniek carnaval, niet alleen omdat de straten veranderen in een groot feest, maar ook vanwege de veilige, leuke, ontspannen sfeer en natuurlijk het klimaat. Dankzij het klimaat van de Canarische Eilanden kun je het carnaval buiten beleven zonder je zorgen te hoeven maken over de kou, ondanks het feit dat het in februari en maart plaatsvindt. Elk eiland beleeft carnaval op zijn eigen unieke manier en ze zijn allemaal even bijzonder.

Carnaval van Tenerife

Het carnaval van Santa Cruz de Tenerife wordt beschouwd als een van de beste ter wereld. Het is zelfs uitgeroepen tot ‘‘International Tourist Interest’. Santa Cruz verandert in een groot feest en transformeert de straten in een show vol vreugde, ritme en dans. Of je nu overdag of ’s avonds gaat, zorg ervoor dat je je aankleedt en je schmink op je gezicht zet.

Het Carnival Queen Gala is een van de meest leuke evenementen dankzij de spectaculaire outfits die tijdens de parade worden gedragen. Pure fantasie en creativiteit, met duizenden veren en pailletten op jurken die meer dan drie meter hoog kunnen zijn en tot 400 kg kunnen wegen.

De twee sleuteldagen voor carnavalsgangers zijn de dag van de ‘coso apoteosis’, een spannende parade van praalwagens en groepen die meebewegen op het aanstekelijke ritme van de ‘comparsas’, carnavalsgroepen, en de traditionele ‘burial of the sardine’ , dat is op Aswoensdag. Een ontspannen spektakel dat heel leuk is, nu de festiviteiten ten einde lopen, hoewel er nog steeds het carnaval overdag en het ‘piñata’-weekend is om naar uit te kijken, waarmee de festiviteiten tot het volgende jaar eindigen.

Carnaval van Gran Canaria

Het carnaval van Gran Canaria is een van de meest spectaculaire in heel Spanje. Een enorm, open feest dat plaatsvindt in de straten van de hoofdstad, van Las Canteras Beach, waar je de opwindende parade kunt zien, tot de prachtige wijk Vegueta. In het stadscentrum vind je echter massa’s mensen in verkleedkleding die het feest niet willen zien eindigen.

Naast het Carnival Queen Gala en de wedstrijden om de beste carnavalsgroep te selecteren, die ‘murgas’ en ‘comparsas’ worden genoemd, is een ander van de meest populaire en internationale carnavalsevenementen van Gran Canaria het Drag Queen Gala, waar de drag queen van het carnaval wordt gekozen, een titel waar kandidaten op duizelingwekkend hoge podia om streden, waarop ze onmogelijke choreografieën vol creativiteit en provocatie uitvoeren.

En voor iedereen die carnaval op het strand wil beleven, is het Internationale Carnaval van Maspalomas het perfecte evenement om te genieten van de festiviteiten in het warme klimaat tussen ongelooflijke zandduinen.

Carnaval van La Palma

Carnaval op het eiland La Palma is anders dan de andere eilanden en een van de meest unieke in heel Spanje. Het verschil is de ‘Fiesta de los Indianos’, een feest geïnspireerd door degenen die naar Cuba emigreerden. De straten zijn bedekt met het gekleurde poeder dat elk jaar door duizenden in het wit geklede mensen op carnavalsmaandag wordt gegooid als ze langs de Calle Real naar de Plaza de España lopen. Festivalgangers gaan helemaal los, de jongens dragen ‘guayaberas’ (lichte overhemden) en de meisjes dragen fotomutsen en ouderwetse jurken, terwijl ze meebewegen op het ritme van ‘guarachas’ en ‘guajiras’ die de hele dag spelen in Santa Cruz de La Palma, een mooie, culturele stad die zeker een bezoek waard is.

Carnaval van Lanzarote

Het carnaval van Lanzarote is een van de oudste op de Canarische Eilanden, hoewel niet zo bekend als de andere. Het meest opmerkelijke evenement vindt plaats in de hoofdstad van het eiland, Arrecife, waar de ‘parrandas marineras de los buches’ (muziek) en de praalwagens, ‘comparsas’ (carnavalsbands) en batucada-muziek de lucht vullen met ritme, vreugde en veel kleur. Je zult zien dat het feest daar niet ophoudt terwijl je je door de rest van het eiland beweegt, vooral in Teguise, waar een traditie heerst die bekend staat als de ‘diabletes’ van Teguise, waar mensen zich verkleden als duivels.

Carnaval van Fuerteventura

Als er één ding is dat je kunt zeggen over de Canarische Eilanden, dan is het dat geen twee eilanden hetzelfde zijn. Op Fuerteventura zijn de sterren van het carnaval de ‘arretrancos’ en de ‘achipencos’. De eerste zijn leuke vierwielige voertuigen die met de hand zijn gemaakt en de tweede zijn vreemde drijvende apparaten die worden gebruikt voor de meest extravagante, leuke regatta’s die je ooit zult zien, die plaatsvinden in Puerto del Rosario, de hoofdstad van het eiland. Lachen en plezier zijn gegarandeerd!

Naast deze twee evenementen kan iedereen die Fuerteventura tijdens carnaval bezoekt ook genieten van feesten op straat met de Carnival Queen Gala en de wedstrijd van de carnavalsbands, de ‘murga’s’ en ‘comparsas’.

Carnaval van La Gomera

La Gomera Carnival is rustig, zonder grote drukte. Het vindt meestal plaats in San Sebastián, de hoofdstad van het eiland, en een van de meest populaire evenementen is de ‘Día de los Polvos de Talco y Añil’, die op carnavalsmaandag is. Carnavalsgangers, allemaal in het wit gekleed, zijn bedekt met een deken van gekleurd poeder te midden van feesten, plezier en orkestmuziek. Velen kiezen ervoor om vanuit La Gomera over te steken naar El Hierro, La Palma of een van de andere eilanden.

Lees ook: 9 redenen om Mallorca te bezoeken

Carnaval van El Hierro

Niet minder uniek is het carnaval op het eiland El Hierro, een echt feest waar de ‘Fiesta de los Carneros’, of ‘Los Carneros de Tidagay’, honderden jongeren in schaapsvachten in Frontera samenbrengt om een traditie voort te zetten die eens bijna verloren, maar nog steeds leeft tot grote vreugde van iedereen die de kans krijgt om het te ervaren.