6 x doen in Sri Lanka

6 x doen in Sri Lanka

Het zijn niet alleen de fijne zandstranden met palmbomen die Sri Lanka tot een echte droombestemming maken. Het exotische eiland biedt zijn bezoekers adembenemende landschappen, historische schatten, millennia-oude Ayurvedische geneeswijzen, een unieke dierenwereld en culinaire hoogstandjes. Plan een bezoek aan Sri Lanka en laat je inspireren tijdens deze reis.

Lees ook: 4 droomstranden in Maleisië

Geniet van ongerepte stranden!

strand Sri Lanka

Omsloten door een bijna 1.600 km lange, met palmen omzoomde kustlijn, wordt Sri Lanka beschouwd als een ideale reisbestemming voor strand liefhebbers. Of het nu gaat om windsurfen, kajakken, zeilen, waterskiën, duiken of zonnebaden voor de perfecte kleur – Sri Lanka heeft voor iedereen het juiste vakantiepakket.

Dankzij de twee grote moessonwinden, die op verschillende tijden van het jaar regen brengen in de verschillende regio’s van het land, is een strandvakantie in Sri Lanka het hele jaar door mogelijk. Aan de zuidwestkust kun je je verheugen op veel zon en een kalme zee van november tot maart. In de zomermaanden is het water aan de oostkust echter kalm en schijnt de zon daar constant.

Ontdek de fontein van de jeugd voor lichaam en geest!

boeddhist Sri Lanka

Sri Lanka heeft eeuwenlang mensen geïnspireerd en genezen, omdat voor veel bezoekers een sterke spirituele energie uit deze plek komt. Het eiland betovert zijn bezoekers nog steeds met zijn charme en laat zijn verbeelding de vrije loop met fascinerende bezienswaardigheden en onverwachte sensaties. De Sri Lankaanse keuken is voor velen een mysterieuze ervaring. Ayurveda en meditatie helpen mensen hun lichaam en geest te ontdoen van alledaagse zorgen. Ayurveda is de afgelopen vijfduizend jaar geëvolueerd van het oorspronkelijke medicijn van Sri Lanka. Tot de introductie van de westerse geneeskunde in de 19e eeuw was het de enige behandelmethode in het land, waarvan de basis met name kruiden en een zorgvuldig dieet waren.

Ontdek de wildernis!

Sri Lanka wildernis

Ondanks het relatief kleine totale gebied heeft Sri Lanka een groot aantal exotische planten- en diersoorten. Dit maakt Sri Lanka tot een van de top vijf hotspots voor biodiversiteit ter wereld. De 91 soorten zoogdieren die hier te vinden zijn, zijn Aziatische olifanten, luiaards, luipaarden en wilde buffels. Deze trekken vooral de aandacht van natuurliefhebbers.

In de oceaan rond Sri Lanka leven grote dolfijn- en walvisfamilies, waaronder machtige blauwe vinvissen en potvissen. In totaal zijn er 26 walvissoorten te vinden in deze wateren, waardoor het een van de meest populaire gebieden is om walvissen en dolfijnen te spotten.

Een andere klasse wordt beschouwd als de meest opmerkelijke schoonheid van de dieren in Sri Lanka: de vogels. Van de meer dan 400 vogelsoorten die hier te vinden zijn, woont meer dan de helft permanent op het eiland. 80 van de geslachten die uitsluitend in Sri Lanka leven, hebben een groot aantal Sri Lankaanse ondersoorten ontwikkeld. Ze zijn allemaal  verantwoordelijk voor de grote diversiteit van het vogelleven van het land.

Ontdek je honger naar avontuur!

avontuur Sri Lanka

Sri Lanka biedt veel avonturen in verschillende klimaten en landschappen, op de toppen van de bergen of in de diepten van de oceanen – allemaal op één klein eiland. Naast zwemmen of snorkelen behoren duiken en surfen tot de meest populaire strandsporten van het land. Door de vele koraaltuinen, exotische vissoorten en oude wrakken is de oceaan rond Sri Lanka een van de meest populaire duikgebieden ter wereld.

Met een veelheid aan wegen die door grote berggebieden slingeren, weelderige groene bossen, rijstvelden, parken en slaperige dorpjes, biedt Sri Lanka ook enthousiaste wandelaars en trekkers een uitgebreid routenetwerk. Een tocht die ook langs de paden op de rug van paarden of olifanten voert, is een van de laatste ervaringsaanbiedingen. Voel de sensatie van afbrokkelende stenen onder je voeten op duizelingwekkende hoogten tijdens een bergtocht. Je kunt ook de rotswand van de Bambarakanda-waterval, de hoogste van het land, beklimmen tijdens een spannende klimtocht.

Ervaar de rijke cultuur!

cultuur Sri lanka

Met meer dan 3.000 jaar geschiedenis heeft Sri Lanka enkele van de oudste steden ter wereld, waaronder Anuradhapura, Polonnaruwa en Digamadulla. De paleizen, tempels, kloosters, ziekenhuizen en theaters die rijkelijk zijn uitgehouwen of uit steen gehouwen, herinneren nog steeds aan hun prachtige jaren. In de loop van de tijd krijgt de groeiende jungle echter weer zijn plaats.

Van alle oude steden van Sri Lanka wordt Anuradhapura beschouwd als de meest bekende en indrukwekkende. Het heeft een lange geschiedenis als hoofdstad en een van de oudste bewoonde steden ter wereld en een van de heiligste steden ter wereld van Boeddhisten. Van de vierde eeuw voor Christus tot het begin van de elfde eeuw was het het meest stabiele en langdurige centrum van politieke macht en stadsleven in Zuid-Azië.

Geniet van de culinaire hoogstandjes!

eten Sri Lanka

Het eten in Sri Lanka is in ieder geval één ding: goed gekruid. Eten is hier een belangrijk onderdeel van de cultuur van het land. Rijst en curry zijn het belangrijkste voedsel voor de Sri Lankanen. Lokale currycreaties staan ​​bekend om hun verscheidenheid aan kleuren en hun pittige aroma’s. Achter het woord “curry” schuilt een veelvoud aan gerechten en de kruiden die hier royaal voor worden gebruikt, hebben van oudsher een gezondheidsbevorderende waarde.

Lees ook: 9 x Indonesische Streetfood

Zelfs typische gerechten zijn hier zeer divers van smaak door de regionaal verschillende bereidingswijzen: gerechten uit de noordelijke provincie Sri Lanka hebben vaak Indiase invloeden. Het westen van Sri Lanka werd voorheen blootgesteld aan de invloeden van buitenlandse zeevarende culturen, die ook terug te voeren zijn op de culinaire kunsten. In de oostelijke provincie komen de invloeden van verschillende culturen en de typische invloeden van het eiland tot uiting in de gerechten. De centrale regio van Sri Lanka maakt graag gebruik van de overvloedige kruiden zoals kruidnagel, kardemom, nootmuskaat en peper.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie