9 redenen om dit najaar de Schotse eilanden te bezoeken

9 redenen om dit najaar de Schotse eilanden te bezoeken

Met meer dan 790 eilanden (ongeveer 95 zijn bewoond), is Schotland een perfecte bestemming om te eilandhoppen. We laten je graag zien waarom de eilanden deze herfst en winter op je vakantie wishlist moeten staan.

Lees ook: 8 redenen voor een vakantie naar Sardinië

1. Waanzinnige landschappen

Op de Schotse eilanden tref je dramatische kustlijnen, schilderachtige witte stranden, ruige bergweiden, heidevelden en rustige meren (lochs). Al dit natuurschoon wordt nu versterkt door de roodbruine en goudgele herfstkleuren. In de winter zijn de bergen hier zelfs met sneeuw bedekt, kortom een Instagramwaardige bestemming. Wist je dat de eilanden in het verre noorden zoals Orkney en de Shetlands ook de beste plaatsen in het Verenigd Koninkrijk zijn om Aurora Borealis (noorderlicht) te zien? Dankzij lange perioden van duisternis en heldere nachten, is dit de beste tijd van het jaar om dit bijzondere natuurverschijnsel te ervaren.

9 redenen om dit najaar de Schotse eilanden te bezoeken

2. Een woord – whisky

De regio Argyll & The Isles voor de westkust van Schotland is de thuisbasis van 23 bewoonde eilanden. Op het eiland Islay alleen al zijn er acht whisky-distilleerderijen te bezoeken, met een negende, de Ardnahoe Distillery, gepland om te openen in 2018. Boek een rondleiding door een van deze distilleerderijen (vergeet niet om de openingstijden van het naseizoen te controleren) en ervaar de veenachtige, rokerige smaak van de whisky waar dit eiland bekend om staat. De Laphroaig-distilleerderij biedt bijvoorbeeld een ‘Water to Whiskey Experience’, een uitgebreide 4,5 uur durende tour die alle stadia van het distilleerproces omvat.

Schotland

3. Culturele hoogtepunten

Herfst en winter zijn fantastische tijden om bijzondere festivals en culturele topevenementen te vieren. The Scottish Opera bijvoorbeeld, neemt in de herfstmaanden vier zangers en een pianist mee naar het eiland Lewis, waardoor opera zelfs in de uithoeken van het land te horen is. Waarschijnlijk een van de meest ongewone festivals van Schotland is Shetland’s Up Helly Aa, een festival dat de de Viking-invloeden van het eiland eert. Elk jaar in januari viert het eiland met een grootschalige vuurfestival de geschiedenis van Shetland. Een drakenschip, dat maanden duurt om te bouwen, wordt in brand gezet, gevolgd door processies en veel vrolijkheid.

4.Kastelen

Schotland heeft veel kastelen – en de koelere maanden zijn een geweldige tijd om ze te verkennen. Bezoek op het Isle of Skye het prachtige landgoed Highland en de thuisbasis van de Clan Donald bij het Armadale Castle, Gardens and Museum. Het kasteel heeft aangekondigd dat het in de herfst en winter van woensdag tot zondag geopend zal blijven. Een perfecte gelegenheid om te genieten van de prachtige tuinen tijdens de veranderende seizoenen. Op het eiland Lewis, kun je na het verkennen van het Victoriaanse Lews Castle, gelegen de hoofdstad in de hoofdstad Stornoway, ook inchecken om er de nacht door te brengen. De accommodatie bestaat uit luxe zelfstandige appartementen; het kasteel heeft ook een eigen whiskybar.

9 redenen om dit najaar de Schotse eilanden te bezoeken

5. Aanschouw de winterzonnewende

De kustlijn van Orkney is er een van prachtige zandstranden, grillige kliffen en rotsformaties, waaronder de beroemde imposante natuurlijke zandstenen pilaar de Old man of Hoy. Maar je zult ook een heel spiritueel eiland vinden, met vieringen voor de Winter Solstice. Doe mee aan deze vieringen op het neolithische monument van het eiland, de Standing Stones of Stenness, op 23 december in 2018.

6. Ontdek nog meer Neolithische wonderen

Verken het eeuwenoude wonder van de Callanish Standing Stones op het eiland Lewis, die 5.000 jaar oud zijn. En een van de must-sees tijdens een reis naar Orkney is Skara Brae, het 5.000 jaar oude dorp dat wordt beschouwd als de best bewaarde neolithische plek van West-Europa. Het maakt deel uit van het Heart of Orkney Neolithic sites, samen met Maeshowe, de Stones of Stenness en de Ring of Brodgar. Bezoek Kirkwall, de oude hoofdstad van Orkney war je de Viking Kathedraal kunt verkennen.

7. Wonderen van de natuur

Jura is een van de meest ruige plekken om te bezoeken in Schotland. Vergeet je camera of telefoon niet, want dit is de plek om wilde herten te spotten; er zijn meer dan 5000 van hen op dit smalle eilandje dat wordt bewoond door slechts 200 mensen. Het Isle of Mull, dat bekend staat onder de naam ‘Eagle Island’, is een van de beste plekken in Schotland om zowel steenarenden als zeearenden te spotten, terwijl Islay bekend staat om zijn migrerende vogels.

8. Fantastische avonturen

Ongeacht het seizoen, een fantastische manier om een ​​eiland te ervaren, is tijdens een safari. Op het eiland Arran biedt Mogabout Arran Safari een roofvogel- en bosavontuur, waarbij je de bergachtige en bosrijke gebieden van het eiland verkent met een 4×4. Tijdens de trip doe je een aantal spectaculaire plekken op het eiland aan en krijg je de kans om roofvogels van dichtbij te observeren.

Lees ook: Ervaar natuur en cultuur op de Faeröer

9. De drukte mijden

Er is geen twijfel dat het vermijden van het hoogseizoen op de eilanden leidt tot een betere ervaring. De beschikbaarheid van accommodatie is hoger en de kosten zijn lagere kosten. Bovendien geeft het een betere kans om te mixen met de lokale bevolking! En onthoud, zoals de Schotten zeggen, er bestaat niet zoiets als slecht weer, alleen de verkeerde kleren!