Culinair genieten in de Filipijnen

Culinair genieten in de Filipijnen

Goed eten is erg belangrijk voor de Filippino’s. Geen wonder dus dat “Kumain ka na ba?” (“Heb je al gegeten?”)- een veel voorkomende begroeting is. Op de Filipijnen worden er maximaal vijf maaltijden per dag gegeten. Samen eten met familie of vrienden zijn een belangrijk onderdeel van het sociale leven.

Lees ook: Typisch Sri Lanka – een culinaire rondreis door het land

Dit is waar Azië de VS en Europa ontmoet

Het bijzondere van de Filippijnse keuken is de diversiteit – van Amerikaanse hamburgers tot Spaanse tapas. Omdat de eilandnatie in de loop van de tijd talloze culturen heeft vermengd. De keuken wordt gevormd door tal van invloeden. Delicatessen van de inheemse bevolking van het land ontmoeten Chinese, Amerikaanse, Spaanse en andere Aziatische invloeden. Het belangrijkste voedsel van de Filippino’s is rijst. De lokale bevolking eet het als ontbijt. Graan met groenten, vis, kip of vlees.

Fruit zover het oog reikt

Je kunt bij elke marktkraam vers fruit vinden. De mango’s worden beschouwd als de lekkerste van de wereld. Maar ook ananas, papaja’s, meloenen en pomelo’s overtuigen door hun smaak. Bovendien groeien er meer dan een dozijn soorten bananen, vers, gekookt, gebakken of als
taart om te consumeren.

Eet als Filippino’s

Toeristen die zelf de regionale specialiteiten willen proberen, bezoeken Tura-Tura, de typische straatstalletjes of straatrestaurants. Daar worden de gerechten bereid op een tafel. De nieuwsgierigen durven in de potten te kijken, de geur in te ademen en te zoeken waar ze trek in hebben. Voornamelijk gerechten met vlees, groenten, loempia’s en gebakken noedels, soms geserveerd met vis. Er natuurlijk het bijgerecht rijst.

Het Filippijnse menu

Adobo: Varkensvlees of kip, gemarineerd in azijn, sojasaus en knoflook
wordt langzaam gekookt tot het boterzacht is
Arroz caldo: Kippenrijstsoep met uien, knoflook en gember
Bangus: De vis wordt ook melkvis genoemd. Het wordt meestal gegrild of gevuld met aardappelen in de schil, wortelen, tomaten, rozijnen en uien
Halo-Halo: Het favoriete dessert van veel Filippino’s. Fruit, maïs of havermout met ijs gemengd en gegoten met gecondenseerde melk
Kare-Kare: Stoofvlees en groenten gekookt in pindasaus, gekruid met garnalenpasta
Lechon: Een heel geroosterd speenvarken met leversaus
Mama: Noodlesoep met kip, rund of varken of met krab
Sinigang: Varkensvlees of zeevruchten gekookt in tamarindesaus

Voor wie graag experimenteert

Balut: Gekookte, bebroede eendeieren met embryo
Dinuguan: Stoofpotje met vers varkensbloed, geserveerd met gestoomde rijst of puto (rijstwafel)
Durian fruit: Ook bekend als kotsfruit vanwege de geur. Sommigen prijzen de goede smaak, anderen bekritiseren de stank

Lees ook: Culinair paradijs Indonesië

Dranken

Basi: Wijn gemaakt van suikerriet
Groen mangosap: Sap van onrijpe mango’s
Lambanog: Hoogwaardige kokosschnaps
San Miguel: Filipijns bier