Typisch Sri Lanka – een culinaire rondreis door het land

Typisch Sri Lanka – een culinaire rondreis door het land

Sri Lanka combineert Portugese, Nederlandse, Britse, Arabische, Noord- en Zuid-Indiase invloeden tot één gehele mengelmoes van culinaire hoogtepunten met lokale kruiden en etenswaren. Rijst als hoofdvoedsel wordt geserveerd met kleurrijke curry’s van vis, vlees en allerlei soorten groenten, van lekker gekruid tot gloeiend heet! Lokale specialiteiten als hoppers (een soort pannenkoek gemaakt van rijstmeel) met ei, string hoppers (gestoomde rijstnoedels) en pittu (gemaakt van bloem en kokosvlokken) zijn ook populair als ontbijt.

Lees ook: Maleisië: een paradijs voor liefhebbers van streetfood

De “lamprais”, die wordt gekookt met kerrie, gehaktballen en groenten in een bananenblad, komt uit de Nederlandse koloniale tijd. Ook het ruime aanbod aan verse zeevruchten zoals vis, garnalen, krabben of inktvis is indrukwekkend, en de lekkerste desserts zijn buffelyoghurt met palmhoning en een wattalampan (karamel met kardemom en kruidnagel). Voor tussendoor en op doorreis raden we een bezoekje aan een “patisserie” aan met allerlei hartige hapjes: schnitzels (pikante vis of gehaktballetjes), rolls (heerlijke Sri Lankaanse loempia’s) en gevulde bladerdeegzakjes – een verwennerij!

In Sri Lanka lijkt de fruitvoorraad nog niet uitgeput. Vrij onbekende fruitsoorten als de olifantsappel, mangosteen en jackfruit hoeven de vergelijking met fruit als mango’s, papaya’s en bananen niet te vrezen en zijn op bijna elke straathoek te vinden.