Feesten en festivals in Sri Lanka

Feesten en festivals in Sri Lanka

Sri Lanka herbergt een grote verscheidenheid aan etnische groepen met verschillende religies en culturen. Elk van deze groepen in Sri Lanka heeft zijn eigen jaarlijkse religieuze en culturele festivals. Boeddhisten stemmen hun festivals af op hun zonne- en maankalender om verschillende belangrijke gebeurtenissen in het leven van Boeddha te herdenken. Andere festivals verbeelden verhalen uit de hindoeïstische mythologie. Steeds meer toeristen van over de hele wereld reizen naar Sri Lanka om deze festivals en processies mee te maken. Niet in de laatste plaats vanwege de unieke dansen, de kleurrijke kostuums en de verfijnde ritmische taal van de drums en andere traditionele instrumenten.

Lees ook: Vijf attracties rond Ubud op Bali

De traditionele klassieke dansen zijn typerend voor Sri Lanka’s festivals en processies en zijn nergens anders ter wereld in deze vorm te vinden. Er zijn drie soorten van deze klassieke dansen:

De Kandyan-dansen van de hooglanden zijn vernoemd naar Kandy, de laatste koninklijke stad in Sri Lanka. De Kandyan-dans wordt beschouwd als de traditionele dans van Sri Lanka. Typerend zijn de cimbalen, die de dansers moeten helpen het ritme vast te houden. Kandyan-dans heeft vijf verschillende subcategorieën (Ves, Nayandi, Udekki, Pantheru en Vannam), elk uitgevoerd bij specifieke religieuze en sociale gelegenheden.

De Pahatha rata of “duivelse” dans van de Southern Plains gaat over het uitwerpen van demonen.

De Sabaragamuwa-dansen – genoemd naar de gelijknamige provincie – gaan terug naar de Vedische aboriginals. Ze worden onder andere gekenmerkt door de bijzondere positie van de handpalmen tijdens de dans. Ook indrukwekkend zijn de extatische dansen van de hindoeïstische Kavadi-processies.

Naast de klassieke dansvormen zijn er ook veel volksdansen in verband met lokale en regionale feesten. De stokdans, potdans, handtrommeldans en kokosdans zijn vandaag de dag nog steeds wijdverbreid.

Een ander opvallend kenmerk van de processies en festivals zijn de traditionele kostuums van de dansers. Ze dragen elegante, kleurrijke kostuums, waaronder uitgebreide hoofddeksels. De oorsprong van de kostuums gaat terug tot de pre-boeddhistische tijd. De verschillende druminstrumenten, zoals de geta beraya (“bruidstrom”), die worden gebruikt voor de ritmische begeleiding van de dansen, hebben een al even lange traditie. Andere typische instrumenten zijn de blaasinstrumenten “Kombuwa”, de bamboefluit “Bata Nalawa”, de hobo-achtige “Horanewa” of de schelphoorn “Hakgediya”.

Behalve boeddhistische, zijn er ook elk jaar hindoeïstische processies. Het meest opvallende is dat het meerdaagse Vel-festival van Colombo hindoes uit het hele land naar de hoofdstad trekt om de overwinning op het kwaad te vieren. Ze aanbidden de goddelijke drietand van de hindoeïstische oorlogsgod Skanda. Gedurende deze tijd, meestal in juli of augustus, zijn de straten eigendom van de Kavadi-dansers, de felgeklede toegewijden en toeschouwers. Grote vergulde strijdwagens worden meegedragen in de processies en kokosnoten worden tegen de tempels stukgeslagen als symbool van het breken van het menselijke ego of het vervullen van een gelofte.

Twee andere belangrijke hindoeïstische festivals (Navaratri en Shivaratri) worden gevierd in de Munneswaram-tempel in de provincie Noordwest. Het viert ook het Munnesswara-festival in augustus en september, bijgewoond door hindoes, boeddhisten, christenen en zelfs moslims. Op de voorlaatste dag van het festival is er een processie waarin voorstellingen van goden worden voortgetrokken door de gelovigen op grote, kleurrijk verlichte strijdwagens.

Lees ook: 9 verborgen juweeltjes in Phuket

Een andere belangrijke plaats voor de hindoefestivals van Navaratri en Shivaratri is de Koneswaram-tempel in Trincomalee. Het 22-daagse Tamil New Year Ther Festival wordt daar ook gevierd in april.

Ook een bezoek waard is de Sella Kataragama-tempel in de provincie Uva in het zuidwesten van het land, waar Shiva Rathri Puja-rituelen worden uitgevoerd. Deze tempel is niet alleen belangrijk voor hindoes maar ook voor boeddhisten en de Vedische aboriginals.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie