De mooiste stranden voor een strandvakantie in Sri Lanka

De mooiste stranden voor een strandvakantie in Sri Lanka

Het tropische eiland Sri Lanka heeft de vorm van een traan en wordt omgeven door het diepe kristalblauwe water van de Indische Oceaan. Eindeloze gouden zandstranden met pittoreske kokospalmen langs de kust – dit maakt Sri Lanka een heerlijke strandbestemming. De zee is adembenemend mooi, zowel in het westen, zuiden, oosten of noorden van het eiland. Sommige stranden zijn ook plaatsen van historisch belang. Op weinig andere plaatsen in de wereld kunnen zowel ’s werelds grootste landzoogdieren – olifanten – als de grootste onderwaterzoogdieren – de blauwe vinvissen – binnen een paar uur op dezelfde dag worden waargenomen. De indrukwekkende zeezoogdieren zijn vooral voor de oost- en zuidkust te zien.

Lees ook: De mooiste instagram hotspots in de Malediven

Sri Lanka biedt bijna 1300 kilometer aan zandstranden, met talloze baaien in alle soorten en maten, zanderige landtongen en rotspartijen. De westelijke en zuidelijke kustlijn strekt zich uit van Negambo, 37 kilometer ten noorden van Colombo, over 273 kilometer tot Hambantota. Ten zuiden van Colombo begint de terecht zogenaamde Gold Coast met beeldschone stranden boven Mount Lavinia en de steden Wadduwa, Kalutara, Beruwala, Benthota, Induruwa, Kosthota, Ahungalla, Hikkaduwa, Galle, Unawatuna, Koggala, Waligama, Mirissa, Weligama, Dondra, Dickwella, Thangalle naar Hambantota. Deze zuidelijke stranden zijn meer zanderig dan die in het westen.

De oostelijke en noordelijke kustlijn strekt zich uit over 275 kilometer van Arugam Bay tot Kuchchaveli. Diepe natuurlijke havens, lagunes en onderwaterkoraaltuinen zijn hier te vinden. Enkele van de beste stranden langs de oostkust zijn Nilaveli, Kuchchveli, Marble Bay, Sweat Bay, Dead Man’s Cove en Trincomalee. Het zuidelijke deel van de oostkust omvat Pasikudah, Kalkudah en Arugam Bay. Aan de zuidkust heerst van mei tot september de zuidwestmoesson. De beste tijd om hier van je vakantie te genieten is van november tot april. Van april tot oktober trekken duizenden enthousiaste surfers naar de stranden tussen Arugam Bay en Trincomalle.

Naast de zon, de zee en de schoonheid van het landschap trekken ook de specialiteiten van de zee gasten uit het buitenland. Sri Lanka is de perfecte plek om te ontspannen voor liefhebbers van zeevruchten: veel restaurants verkopen culinaire hoogstandjes vers van het water, uitstekend bereid.

Hier is een selectie van enkele van de mooiste stranden voor een strandvakantie in Sri Lanka:

Kalpitiya

Kalpitiya beach Sri Lanka

Een van de beste plekken om dolfijnen en walvissen te spotten zonder ver te zeilen. Kalpitiya Beach en Lagoon behoren tot de meest populaire toeristische attracties op het eiland.

Negombo

Negombo beach

Negombo ligt ongeveer 37 kilometer ten noorden van Colombo en 6 kilometer van de belangrijkste internationale luchthaven van het eiland. Het staat bekend om zijn prachtige strand en oude visindustrie. De vissersplaats is een waar paradijs voor liefhebbers van verse zeevruchten.

Mount Lavinia

Mount Lavinia

Mount Lavinia staat al sinds de koloniale tijd bekend als een strand met veel activiteiten. Zowel buitenlandse als lokale toeristen komen hier samen, vooral voor de zeer populaire strandfeesten met dj’s en lichteffecten.

Arugam Bay

Arugam Bay

De baai in het district Ampara, 320 kilometer van Colombo, staat wereldwijd bekend als bestemming voor surfers, watersporters en onderwaterfotografen en wordt beschouwd als een van de beste surfplekken ter wereld.

Bentota

Bentota

Het luxe resortcomplex ligt in de wijk Galle, 62 kilometer van Colombo. Het bestaat uit verschillende resorts, villa’s, winkelcentra en cafés en heeft een eigen treinstation en postkantoor. Talloze aanbieders van watersporten en boottochten zijn hier te vinden.

Ambalangoda Beach

Ambalangoda Beach

In de wijk Galle, 107 kilometer van Colombo, ligt de stad van maskersnijwerk en rituele “duivelsdansen”.

Galle Beach

Galle Beach

Het is een van de beroemdste stranden van Sri Lanka, niet alleen vanwege zijn schoonheid, maar vooral vanwege het historische belang. Het strand, op 116 kilometer van Colombo, staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Hikkaduwa Beach

Hikkaduwa Beach

Prachtige onderwaterwereld met kleurrijke koraaltuinen die kunnen worden verkend tijdens boottochten met glazen bodem en duiken, in Galle District, 98 kilometer van Colombo.

Kalkudah Beach en Pasikudah Beach

Kalkudah Beach

282 kilometer van Colombo, de twee stranden bieden de beste omstandigheden om te snorkelen, windsurfen en jetskiën. Het gebied staat vol met moderne hotels en steeds luxere accommodaties.

Lees ook: De 7 meest romantische stranden ter wereld

Mirissa Beach

Mirissa Beach

Een van de beroemdste van de prachtige stranden aan de zuidkust, populair bij zowel buitenlandse gasten als de lokale bevolking. Mirissa Beach ligt in de wijk Matara, 240 kilometer van Colombo.