De vijf meest voorkomende clichés over de Fiji eilanden

De vijf meest voorkomende clichés over de Fiji eilanden

Moeilijk te bereiken, meer voor een huwelijksreis, alleen een strand en niet veel te doen behalve snorkelen – er bestaan ​​veel clichés over paradijselijke eilanden. Sommige zijn misschien waar, maar ze zijn niet van toepassing op Fiji, dat verrast met zijn verbazingwekkende diversiteit – geografisch, cultureel en culinair. Maar wie had naast witte zandstranden en kokospalmen ook bergketens verwacht die bedekt zijn met dichte jungle met toppen van meer dan 1.000 meter hoog? Een enorme kloof om te raften en kajakken? Of een smeltkroes van culturele en culinaire invloeden die zelden op deze planeet te vinden is? We werden absoluut meteen verliefd. Volg ons dus gerust op een kleine reis die de vijf meest voorkomende clichés over de Fiji eilanden ontkracht.

Lees ook: De Cookeilanden – een klein paradijs in de Stille Zuidzee

Dichterbij dan je denkt

clichés over de Fiji eilanden

Hoewel Fiji met zijn 333 eilanden een eldorado is voor iedereen die graag ver weg wil zijn, is het gemakkelijker en comfortabeler om er te komen dan je zou denken. Naast de vaak bekende routes via Australië of Nieuw-Zeeland biedt Fiji Airways ook verbindingen vanuit Noord-Amerika (Vancouver, Los Angeles en San Francisco) en Azië (Hong Kong, Singapore en Tokio). Met slechts één overstap vanuit Nederland belandt je op je droomvakantie – en bovendien kun je de tussenstop perfect combineren met sightseeing.

De mogelijkheden om Fiji te verkennen zijn net zo divers als de eilanden zelf: een goed ontwikkeld netwerk van openbare veerboot- en busverbindingen, autoverhuur, watertaxi’s en heli-hopping zorgen voor een goede infrastructuur zowel op als tussen de eilanden.

Als je gewoon op het strand rondhangt, mis je iets

clichés over de Fiji eilanden

Een bergketen als weersscheiding, kloofachtige kloven en fijne, lichtbruine zandduinen – het feit dat Fiji alleen maar prachtige zandstranden, koraalriffen en misschien wel mangrovebossen heeft, is en blijft een cliché. Door de geïsoleerde ligging van Fiji midden in de Zuidzee heeft zich hier een unieke flora en fauna ontwikkeld. Op de kleinere eilanden voor de kust leven nog grotendeels onontdekte diersoorten, zoals de Fiji-kuifleguaan, die pas een paar jaar geleden werd herontdekt.

Kokada in plaats van ceviche

Kokada

Typische Fijische specialiteiten? Er zit waarschijnlijk een vraagteken in de hoofden van veel mensen. Bij het zoeken naar bijzondere kenmerken kom je al snel de kava-ceremonie tegen en leer je dat kava – ondanks de fonetische gelijkenis – weinig gemeen heeft met koffie: de traditionele drank gemaakt van de wortel van de peperplant heeft een kalmerende werking.
Tijdens het eten kun je ook onverwachte lekkernijen tegenkomen: Ceviche – de sushi uit de Andes – is de laatste jaren een megatrend in de internationale gastronomie. In Zuid-Amerika maken Guatemala en Peru ruzie over wie het heeft uitgevonden. Maar misschien zou Fiji ook iets kunnen zeggen: hier heet het gerecht kokoda en is het een vorm van visceviche. Traditioneel wordt het bereid met “walu” – Spaanse makreel, limoensap, pepers, uien en zeewater of kokosmelk.

Meer dan alleen turkooisblauw

Meer dan alleen turkooisblauw

Door filmproducent en gepassioneerde duiker Jean-Michel Cousteau uitgeroepen tot de ‘zachte koraalhoofdstad van de wereld’, behoren de duikplekken in Fiji tot de mooiste ter wereld. Alleen al de cijfers zijn indrukwekkend: ongeveer 390 zachte koraalsoorten en ruim 1200 vissoorten bevolken hier de onderwaterwereld. Waaronder verschillende soorten mantaroggen, schildpadden en rifhaaien. In het Shark Reef Marine Reserve, het eerste haaienreservaat in Fiji, kun je met een beetje geluk in één duik acht verschillende soorten haaien zien.

Lees ook: Ontdek de schoonheid van Great Keppel Island te voet

Eilandgeluk voor elk budget

Laucala resort fiji

Het meest verrassende uiteindelijk: als je exotische eilandparadijzen doorgaans associeert met spectaculaire luxe hotels, zijn er ook voor backpackers met een kleiner budget voldoende geschikte accommodaties op de Fiji-eilanden te vinden. Omdat Engels de officiële taal is, kunnen zelfs beginnende backpackers gemakkelijk hun weg vinden tijdens hun eerste exotische langeafstandsreis. Daarnaast is er een grote keuze aan speciaal ontworpen resorts in alle prijsklassen voor duikers of surfers. Ben je echter op zoek naar totale luxe, dan vindt je ook wat je zoekt in de vele baaien en kun je zelfs inchecken in een van de tien duurste hotels ter wereld, het Como Resort op het eiland Laucala.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie