Duiken in het paradijs van Cozumel

Duiken in het paradijs van Cozumel

Cozumel is het grootste eiland in de Mexicaanse Caraïben en de bestemming met de meest historische Maya-erfenis: Cozumel was de thuisbasis van Ixchel, de godin van de vruchtbaarheid, de maan en het weven. Cozumel biedt bijna perfecte duikomstandigheden. Het hele jaar door een combinatie van waterhelderheid, temperatuur, het gemak van driftduiken, een overvloed aan zeeleven, weersomstandigheden, toegang tot het rif en goed uitgeruste accommodaties maken Cozumel een ideale duik bestemming. 

Lees ook: De 5 mooiste stranden van Anguilla

Het op een na grootste barrièrerif ter wereld

Duiken in het paradijs van Cozumel

Cozumel maakt deel uit van het op een na grootste barrièrerif ter wereld, dat bestaat uit 26 rif-beschermde gebieden binnen het Meso-Amerikaanse rif.

Het Cozumel-rifsysteem bestaat uit 1.192 soorten algen, koraal, vissen, stekelhuidigen, sponzen en andere die uniek zijn voor dit deel van de Mexicaanse Caraïben.

De helderheid van het water maakt de duik- en snorkelervaring een droom met waterzichtbaarheid van meer dan 200 voet het hele jaar door.

Wanneer duiken in Cozumel?

Duiken in het paradijs van Cozumel

Er is geen slechte tijd om te duiken in Cozumel. De watertemperatuur blijft het hele jaar door constant en koelt slechts licht af tijdens de wintermaanden van december tot maart. Je kunt gemiddeld 300 dagen per jaar duiken.

Duiken in Cozumel staat bekend om het moeiteloze driftduiken binnen de milde stromingen. Duikers die ervoor kiezen om in de wintermaanden te duiken, worden vaak beloond met meer haaien en adelaarsroggen. Vooral november tot en met maart zijn de beste maanden voor het spotten van stierhaaien.

Mei tot en met september brengen warm water, rustige duikplekken en over het algemeen rustige omstandigheden. Dit is de beste tijd om in Cozumel te duiken als je van de hitte houdt, maar duiken in de Caribische Zee is op elk moment van het jaar leuk.

Duiken voor beginners en snorkelen

Op de bodem van de zee vind je puur wit zand dat het zonlicht prachtig weerkaatst, een grote verscheidenheid aan koralen om te verkennen vanaf ondiepe riffen die perfect zijn voor beginnerstraining zoals Palancar Garden, middelgrote riffen zoals Santa Rosa, Paso del Cedral, La Francesa , Punta Dalila, Cañones, Yucab, Punta Tunich, San Francisco. Diepe riffen voor ervaren duikers zijn onder andere Playa Bosh, El Mirador, Punta Chiqueros, Chen Río, Punta Morena, Los Atolones en Punta Molas.

Vanaf elke plek op het eiland ben je met de boot in minder dan een half uur bij glinsterende riffen. Om te zwemmen en te snorkelen raden we Chankanaab, Dzul Ha en La Pasión aan.

Duiken in het paradijs van Cozumel

Lees ook: 10 redenen om een Caribische cruise te maken

Cozumel is te bereiken met directe vluchten vanuit Mexico City en Monterrey, evenals vanuit Houston, Dallas, Denver, Chicago, Charlotte, Miami en Los Angeles.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie