Een culinaire reis door Aruba

Een culinaire reis door Aruba

Aruba is niet alleen een topreisbestemming voor alle zonaanbidders en waterliefhebbers, maar ook een hotspot voor alle foodies. Op One Happy Island leven ruim 90 nationaliteiten harmonieus samen. Ook de gastronomie profiteert van deze culturele rijkdom. Het eiland produceert veel lokale delicatessen die niet alleen populair zijn bij de lokale bevolking, maar ook reizigers van over de hele wereld in vervoering brengen. Op een culinaire reis door Aruba mogen het traditionele bier van brouwerij Balashi en de pikante saus Pica di Papaya, die elk gerecht net dat beetje extra geeft, niet ontbreken.

Lees ook: Prikkel je zintuigen met de keuken van Jamaica

Strandvibe in een flesje: lokale bieren van brouwerij Balashi

Na een lange dag op het strand of een excursie vol actie is een koel drankje een must om op te frissen. Op Aruba genieten zowel de lokale bevolking als de gasten van de lokale bieren van de Balashi-brouwerij. Opgericht in 1998, is het een van de modernste brouwerijen in het hele Caribisch gebied. Het bedrijf is ontstaan ​​uit de samenwerking van lokale partners en Duitse bierexperts die hun kennis, technologie en Duitse brouwtradities naar Aruba brachten.

In 1999 werd het eerste bier genaamd Balashi gebrouwen, dat de smaakpapillen van de Arubanen stormenderhand veroverde. Balashi, wat ‘water’ betekent in de lokale Papiamento-taal, is vernoemd naar het gebied van het eiland waar de brouwerij zich bevindt. Pilsbier wordt gemaakt van ontzilt zeewater, geïmporteerde mout uit Schotland en hop uit Duitsland. Het heeft een heldere, heldere, gouden kleur en een subtiele bitterheid, getemperd door het aroma van verse hop. De licht kruidige hopnoot wordt in evenwicht gehouden door het ideale niveau van moutige zoetheid en geroosterde granen, wat resulteert in een frisse en verfrissende afdronk die perfect is voor het tropische klimaat van Aruba. Jarenlang produceerde de brouwerij alleen haar flagship brouwsel, maar in de loop van de tijd heeft ze haar aanbod uitgebreid, altijd geïnspireerd door het erfgoed, de cultuur en de levendige levensstijl van Aruba.

In 2011 werd Chill gelanceerd, een verfrissend stranddrankje voor de zomer. De milde, lichte smaak en het subtiele aroma van de lichte pils zijn zacht en verfrissend. Een vers schijfje limoen is de kers op de taart bij het serveren. Uiteindelijk werd in 2020, slechts een jaar na de twintigste verjaardag van het bedrijf, Aruba’s eerste gearomatiseerde ambachtelijke bier, Magic Mango, ontwikkeld door een lokale brouwmeester. De limited edition verrast met een verfrissende balans van klassiek hoppig pale ale en de aangename, fruitige zoetheid van verse mango’s van het eiland – een zacht tropisch bier dat magische eilandmomenten nog mooier maakt.

Bijzonder wetenswaardig:

De Balashi-brouwerij is gecertificeerd door de “International Organization for Standardization” (ISO) in de categorieën kwaliteit, milieu, veiligheid en voedselveiligheid. De bieren worden gebotteld in herbruikbare flessen, wat de pionierspositie van het bedrijf op het gebied van ecologische duurzaamheid onderstreept. Er is op Aruba geen wet die vereist dat er statiegeld wordt geheven op drankverpakkingen. Op deze manier biedt de brouwerij haar klanten, zowel zakelijk als particulier, een echte stimulans om hun lege flessen te waarderen en terug te sturen. Gemiddeld wordt elke geretourneerde fles vijf keer gerecycled. Wanneer je de brouwerij bezoekt, kun je meer te weten komen over de kunst van het brouwen en de technologie die wordt gebruikt om jaarlijks miljoenen flessen, blikjes en vaten bier op Aruba te produceren.

Foodie heaven Aruba: Fruitige en kruidige verleiding

Naast een heerlijk koud drankje mag een stevige maaltijd uiteraard niet ontbreken voor een perfecte vakantiedag. Ook hier troeft Aruba af met nog een lokale delicatesse. De aromatische Pica di Papaya saus van Hot Delight is een smaakvol pareltje voor iedereen die van pittig houdt. Pica di Papaya is een handgemaakte pikante saus die uitsluitend natuurlijke ingrediënten bevat, geen toevoegingen bevat en 100% gemaakt op One Happy Island. Naast fruitige papaja’s bestaat de samenstelling uit hete pepers, uien, mosterd, azijn en diverse kruiden. De saus geeft een bijzondere smaak aan diverse gerechten en recepten en past bij alles, van ontbijteieren tot gegrilde steaks. Naast Pica di Papaya is de saus van Madame Jeanette ook een insidertip van de Arubaanse keuken en de ideale aanvulling voor foodies die het nog pittiger willen. De vurige saus is gemaakt van habaneros en Arubaanse Madame Jeanette pepers, die de perfecte kruidigheid geven zonder de smaak van het eten te overheersen.

Lees ook: Eet als een local: ervaar Lolos in St. Maarten

Naast koud bier en heerlijke sauzen, wachten er op Aruba nog tal van andere lokale specialiteiten om ontdekt en genoten te worden. Zo is een bezoek aan de “Aruhiba Tobacco Plantation” de moeite waard. Sigarenliefhebbers kunnen meer leren over de tabak van het eiland tijdens dagelijkse rondleidingen over de plantage of tijdens een sigarenrollercursus. En rum is ook een van de oudste tradities van Aruba. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er op talloze straathoeken rumbars zijn waar oude vissers hun verhalen vertellen.