Gozo: de ideale plek om te vertragen

Gozo: de ideale plek om te vertragen

We worden constant gebombardeerd door allerlei prikkels, en soms is het nodig even weg te stappen van het dagelijks leven om je focus weer te vinden. De methode om dit te doen, is in een rustige context. Dit is waar Gozo in beeld komt. Gozo is de ideale plek om te vertragen. Het tweede eiland van de Maltese archipel openbaart zich aan de bezoeker met zijn vredige ritmes en fungeert als een ideale setting voor een moment van perfecte reset. Gozo en zijn inwoners zijn gemakkelijk bereikbaar vanuit Malta in enkele tientallen minuten en vormen een vredige visie in het hart van de Middellandse Zee die toeristen verwelkomt in een sfeer die je onmiddellijk uitnodigt om te vertragen.

Lees ook: 8 highlights van Gozo die je niet mag missen!

Prachtige uitzichten

De panorama’s van een bijna aangrijpende schoonheid die het profiel van het eiland schetsen, worden gekenmerkt door de hoge en krachtige kliffen van Sannat die worden afgewisseld met stille baaien zoals de Wied il-Għasri-fjord, door de zachtgroene heuvels van de Il-Lunzjata-vallei zijn er dorpen die geworteld zijn in een multi-millenniale cultuur, zoals de hoofdstad Victoria. Er wordt veel geschiedenis verteld door de monumenten en archeologische vindplaatsen en in de oprechte tradities waarvan de Gozitanen trotse erfgenamen en discrete promotors zijn.

Ideaal om te wandelen

Wandelingen op het eiland zijn altijd panoramisch en, gezien het beperkte aantal inwoners, gekenmerkt door rust. Langs deze routes is het gemakkelijk om de inwoners te ontmoeten die in de natuur werken volgens eeuwenoude methoden, zoals de familie die al generaties lang zout verzamelt in de oude zoutpannen van Qbajjar, een plek met een grote charme en mysterie die doet denken aan een maanlandschap. waar we, juist voor dit aspect, soms mensen zien ondergedompeld in meditatiepraktijken.

Accomodaties voor wellness en rust

Vanwege zijn kenmerken is Gozo in feite een populaire bestemming voor yoga retraites, altijd met aandacht voor de kleinste details en ook bedoeld voor degenen die de hoge normen van comfort en details niet willen opgeven, zoals die aangeboden door de 5* hotels , de spa’s en de elegante B&B’s. Maximale privacy wordt ook geboden aan degenen die ervoor kiezen om in boerderijen te verblijven: de oude boerderijen gebouwd in de typische lokale honingkleurige kalksteen, vandaag de dag perfecte en elegante privé-accommodaties die, hoewel ze ondergedompeld blijven in het mediterrane struikgewas, altijd op korte afstand van alles.

Op een eiland als Gozo kun je dus voorzichtig vertragen, terwijl je een stap verwijderd blijft van de stedelijke context, met de garantie dat je de stilte en rust krijgt die nodig is om de concentratie te verzamelen en de energielading die nuttig is om op krachten te komen. De sterke energetische waarde van een plek als Gozo wordt ook erkend door creatieven die naar het eiland komen om de juiste concentratie en inspiratie op te doen, waaronder gasten van artistieke residenties die al jaren regelmatig worden aangeboden aan Maltese en internationale kunstenaars.

Verassende natuur

De natuur is omhullend en gastvrij, maar ook verrassend. Het kan over land worden verkend met lange wandelingen of met een mountainbike op routes die in slechts een paar meter het landelijke landschap, de zeehorizon en oude archeologische vondsten kunnen laten zien, zoals de tempels van Ġgantija; maar je kunt het ook over zee verkennen, bijvoorbeeld op een zeilboot, dwalend door de meest verborgen baaien waar je in stilte kunt wachten op de zonsondergang, en zelfs onder water. Degenen die zich aan het duiken wijden, verklaren vaak dat ze alleen omringd door de golven, in de stilte van het water, innerlijke rust kunnen vinden en dat Gozo een paradijs voor duikers is: de rotsachtige conformatie biedt een onderwaterpanorama vol grotten en tunnels, maar ook met een levendige en kleurrijke biodiversiteit, evenals de mogelijkheid om de vele scheepswrakken te verkennen die op Malta tot zinken zijn gebracht volgens de zinktechniek.

Lees ook: 10 redenen om deze herfst/winter Corsica te bezoeken

Heerlijk eten en drinken

Ten slotte creëren de natuur en de band van de Gozitanen met de traditie de ideale mix om de gasten een verkwikkende keuken met karakteristieke smaken aan te bieden, gebaseerd op eenvoudige, zeer verse en lokale ingrediënten, die goed samengaan met de heerlijke wijn die op het eiland wordt geproduceerd.