Hecla-Grindstone Provincial Park: een rustige eilandwereld in het midden van Canada

Hecla-Grindstone Provincial Park

In het midden van de prairieprovincie Manitoba, ver weg van de oceanen, is er een plek waar verhalen worden verteld over gezonken schepen en magische eilanden, waar water en vissen al generaties lang de manier van leven van mensen bepalen. Niet veel mensen kennen deze plek, maar het heeft zoveel moois te bieden! De naam is Hecla-Grindstone Provincial Park.

Lees ook: IJsland: 5 tips van insiders

Hecla-Grindstone Provincial Park- een reeks eilanden

Ongeveer 120 mijl en 2 uur rijden ten noorden van Winnipeg, ligt Hecla-Grindstone Provincial Park in het zuidelijke deel van het uitgestrekte Lake Winnipeg, net voor de kloof die het meer in tweeën deelt. Het park bestaat uit het Grindstone-schiereiland en een reeks eilanden die zich uitstrekken tussen de oostelijke en westelijke oevers van het meer, waaronder het grote Hecla-eiland. Een IJslandse gemeenschap vestigde zich hier in 1876 om te proberen een nieuwe start te maken na natuurrampen en hongersnood thuis. Veel IJslanders verlieten de regio in de jaren zestig, maar lieten daarbij veel cultureel erfgoed en een naam na: het eiland Hecla is vernoemd naar een van de beroemdste bezienswaardigheden van IJsland – de vulkaan Mount Hekla.

Hecla Village – geschiedenis van de Ijslanders

De geschiedenis van de IJslanders wordt vandaag de dag nog steeds verteld in het kleine stadje Hecla Village. Een educatief pad leidt door het verleden van de kleine nederzetting aan de oever van het meer en stopt bij verschillende eeuwenoude gebouwen, waaronder een klein IJslands museum. Maar het erfgoed van Hecla-Grindstone Provinical Park gaat veel verder terug. Met namen als Black Island of Drumming Point doen veel van de eilanden denken aan de mystieke aard van de medicijnmannen van de Anishinabe, die hier ooit hun thuis hebben gevonden en menig cultureel overblijfsel hebben achtergelaten.

Bescherming cultureel erfgoed en de natuur

Ondertussen beschermt het provinciaal park naast het cultureel erfgoed natuurlijk ook de natuur van de streek. Het landschap is een ruige archipel van kalkstenen kusten, afgelegen stranden, met dauw bedekte weiden, weelderige bossen en wetlands. Het heeft zulke diverse leefgebieden dat er een enorme verscheidenheid aan zoogdieren en vogelsoorten leeft, waaronder zwarte beren, elanden en wolven, evenals een indrukwekkende kolonie machtige neushoornpelikanen. Het is een heel spektakel als deze majestueuze vogels luid met hun machtige vleugels de lucht in vliegen! Bij Grassy Narrow Marsh loopt een 25 km lang netwerk van wandelpaden door een uitgestrekt moerasgebied. Houten promenades en beschutte observatieposten bieden hier uitstekende mogelijkheden om vogels te spotten. Vergeet de verrekijker niet!

Hecla Island

Hecla Island is het onbetwiste middelpunt van het park als het gaat om buitenactiviteiten! Een typische vuurtoren van de regio begroet bezoekers als ze aankomen over de verhoogde weg die het vasteland met het eiland verbindt. Afgezien van Hecla Village en de kleine haven bij Gull Harbour, is het eiland grotendeels onbewoond. De Gull Harbor Marina biedt ligplaatsen voor maximaal 70 schepen van verschillende groottes. Bezoekers zonder eigen boot kunnen hier kajaks en jetski’s huren of de Li’l Viking charteren. De 35′ Express Cruiser is beschikbaar inclusief een bemanning van twee en een schipper. ’s Avonds kunnen hongerige dagjesmensen zich verheugen op vers gevangen snoekbaars in het restaurant van de Lighthouse Inn en er zijn ook overnachtingsmogelijkheden op het terrein: twaalf gezellige gastenkamers met uitzicht op het meer en een vrijstaande hut met terras, open haard en BBQ-grill biedt een comfortabel bed voor de nacht.

Lakeview Hecla Resort

Het comfortabele Lakeview Hecla Resort ligt iets buiten de gebaande paden en kijkt uit over de baai van Gull Harbor en is de ideale uitvalsbasis voor eindeloze dagen vol avontuur en ontdekkingen. Op het programma staan ​​lange wandelingen langs de pittoreske kalkstenen kust, bijvoorbeeld via de Lighthouse Trail naar de Hecla Lighthouse. Als je meer wilt weten over de achtergronden van de ecologie van het eiland Hecla, moet je een wandeling maken met de natuuronderzoeker Dr. Heather Hinam van Second Nature Discovery, die het eiland als haar broekzak kent. Met de huurfietsen van het hotel kun je ook ontspannen fietstochten maken en de flora en fauna van de regio verkennen. Of wat dacht je van een rondje golf op de naastgelegen 18-holes golfbaan? Natuurlijk komen vissers ook aan hun trekken op Hecla Island!

Stranden en meer

De ruige kustlijn van het eiland komt uit op witte zandstranden, perfect voor een verfrissende duik in het meer op twee plaatsen: Gull Harbor Beach op het noordelijke puntje van Hecla Island en Sunset Beach op de westelijke oever van het eiland. Die laatste kun je het beste tegen het einde van de dag bezoeken, want – zoals de naam al doet vermoeden – is hier bij zonsondergang een werkelijk spectaculair natuurspektakel te zien. Hier, waar de prairie langzaam overgaat in het Canadian Shield, is het minder toeristisch, maar iets winderiger en koeler dan op de stranden ten zuiden van Lake Winnipeg. Maar het afwisselende landschap en de onvervalste beleving van de natuur kunnen het ontbreken van een strandtent ruimschoots goedmaken! Na drukke dagen in de natuur kunnen vakantiegangers die op zoek zijn naar ontspanning zich verheugen op ontspannende uren in de wellnessoase Salka Spa en een culinair verwenprogramma in het Seagulls Restaurant van het Lakeview Hecla Resort.

Lees ook: Acht verborgen juweeltjes van de IJslandse natuur

Met zijn rustige eilandwereld is Hecla-Grindstone Provincial Park een prachtig alternatief voor de drukte van vele overvolle vakantieregio’s en toch een echte insidertip!