Island Escape in Fjord-Noorwegen

Island Escape in Fjord-Noorwegen

Op zoek naar een Island escape dichtbij? Zoek niet verder dan Fjord Noorwegen. Noorwegen heeft meer dan 50.000 eilanden, eilandjes en riffen en veel van de mooiste zijn te vinden langs de westkust. Of het nu gaat om dagtochten of overnachtingen – de eilanden van Fjord-Noorwegen zijn de ontsnapping aan het alledaagse waar iedereen van droomde.

Lees ook: 6 must sees in Rhodos

Dieren spotten

Fjord-Noorwegen

Bij het rijden of cruisen van eiland naar eiland is het de moeite waard om op zoek te gaan naar zeehonden, bruinvissen en zeearenden. Een van de perfecte plekken om vogels te kijken is het eiland Utsira. Op slechts 70 minuten varen van Haugesund is het de kleinste gemeente van Noorwegen, maar elk jaar trekt het veel vogelaars vanwege de 300 vogelsoorten die er verblijven. Andere trekpleisters zijn straatkunst van wereldberoemde kunstenaars en de hoogste vuurtoren van het land. Een ander populair eiland om vogels te kijken is Runde, in de buurt van Ålesund, waar 230 soorten vogels voorkomen.

Dierenliefhebbers kunnen in Florø op een veerboot stappen naar Svanøy, ook wel de “parel van de Sunnfjord” genoemd, voor een rondleiding door het Noorse hertencentrum en ontmoetingen met edelherten van dichtbij. Wie de voorkeur geeft aan flora boven fauna, vindt een tuinparadijs bij Flor & Fjære. Elke zomer barst dit eiland in het Ryfylke-district van geurige bloesems, sierplanten en exotische palmen, op slechts 20 minuten met de veerboot van Stavanger.

Fjord-Noorwegen

Traditionele smaken

De eilanden van Fjord-Noorwegen zijn ook rijk aan traditionele smaken en restaurants van wereldklasse. Vissen is al sinds de Vikingtijd de levensader van kustgemeenschappen, dus het is geen verrassing dat zeevruchten op het menu staan. Voor een voorproefje van “klippfisk”, gezouten kabeljauw die traditioneel op rotsachtige scheren wordt gedroogd, is een bezoek aan het kleine visserseiland Håholmen, vlak bij de Atlantische weg, een echte aanrader. Een andere unieke ervaring is een vis- of krabexcursie buiten het exclusieve en geïsoleerde Flatflesa-eiland. Nadat de gasten zijn aangemeerd voor het diner, bereidt het personeel van het vuurtorenhotel de vangst van de gasten voor, terwijl ze kunnen ontspannen en genieten in een houtgestookte hot tub of een zwembad met zeewater.

Fjord-Noorwegen

Wat dacht je van eilandhoppen?

Aan boord van een postboot in de Solund-archipel, net ten noorden van Bergen, kunnen bezoekers zich de lokale bevolking voelen door deel te nemen aan een begeleide cruise met bewoners – en een paar schapen – door een zeegezicht van eilandjes en scheren. Must-sees zijn onder meer het rustige Utvær, waar een vuurtoren nog steeds de meest westelijke vaste grond van Noorwegen bewaakt, en het bruisende Gåsvær, bekend om zijn kleurrijke vissershuizen. Verder naar het noorden, op slechts twee uur van Molde, beschermt een klein eiland genaamd Ona de inwoners van het meest zuidelijke traditionele vissersdorp van Noorwegen tegen Atlantische stormen en stormen. Het winderige eiland heeft ook een historische vuurtoren.

Fjord-Noorwegen

Lees ook: Zeven must see culturele locaties op Cyprus

Wat plezier in de zon?

Het eiland Karmøy, ten zuiden van Hagesund, is de thuisbasis van de Blauwe Vlag-gecertificeerde Åkrasanden, uitgeroepen tot het mooiste strand van Noorwegen in 2014. Hier kunnen zowel inwoners als bezoekers zich uitstrekken in het zand om wat zonnestralen op te vangen voordat ze gaan genieten in de charme van het idyllische dorpje Skudeneshavn.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie