Ontdek de prachtige kerken van Malta

Ontdek de prachtige kerken van Malta

Ergens in het jaar 60 trof een sterke storm de Middellandse Zee. Aan boord van een schip midden in de storm bevond zich de apostel Paulus. Na enkele dagen van stormen gebeurde het onvermijdelijke: een scheepswrak vlak bij Malta. De apostel Paulus kwam aan land en introduceerde het christendom. Dit maakt de Maltezer tot een van de oudste gekerstende volkeren ter wereld. Op Malta zijn er 365 kerken, één voor elke dag van het jaar. Met de nieuw geïntroduceerde kerkenroutes kun je de mooiste bekende en onbekende kerken van het eiland bezoeken.

De afgelopen jaren heeft het Europees Ontwikkelingsfonds (EDF) aanzienlijke bedragen geïnvesteerd om de culturele schatten van Malta te behouden. Kerken en kapellen, maar ook kunstwerken en religieuze voorwerpen zijn gerestaureerd, en om het voor bezoekers gemakkelijker te maken de culturele bezienswaardigheden te bewonderen, zijn er routes voor cultureel erfgoed uitgezet.

Lees ook: Ontdek de magie van het eiland Comino

Kerkwandelingen op Malta

In Malta zijn drie routes gemarkeerd: één naar het noorden, één naar het centrum en één naar het zuiden. In het noorden passeer je onder andere de Mosta-koepel. Deze indrukwekkende kerk heeft een koepel van 60 meter hoog en bijna 40 meter in doorsnee. De Basiliek van Sint-Helena, die deel uitmaakt van de centrale route, is een van de mooiste voorbeelden van barokke architectuur op het eiland. In zuidelijke richting bereik je de kustplaats Zurrieq met zijn prachtige parochiekerk Sint-Catharina. Dit is een van de oudste kerken van Malta. De bouw duurde 25 jaar en werd voltooid in 1658.

Kerkwandeling op Gozo

Op Malta’s zustereiland Gozo zijn ook drie routes uitgezet, met in totaal dertien prachtige kerken. In het pittoreske dorpje Għasri vindt je de 20e-eeuwse kerk van Corpus Christi. In 1903 werden de eerste stenen gelegd en slechts een paar jaar later was het gebouw klaar. Natuurlijk omvat de route ook de Cittadella-kathedraal (Hemelvaartkathedraal), de belangrijkste kerk van Gozo.

St. John's Co-kathedraal

Lees ook: Eilandhoppen om de minder bekende schoonheid van Malta te ontdekken

De opening van het museum in de St. John’s Co-kathedraal in 2025

Van de kerken op de Maltese eilanden is de St. John’s Co-kathedraal de bekendste. Van buiten is het eenvoudig, maar van binnen is het waarschijnlijk de meest gedecoreerde kerk ter wereld. Het museum dat aan de kathedraal grenst, wordt al jaren gerenoveerd. De verwachting is dat het nieuwe gerenoveerde museum in 2025 open gaat. Helaas staan ​​er momenteel veel prachtige kunstwerken opgeslagen omdat er niet genoeg tentoonstellingsruimte is. In het nieuwe museum zullen al deze werken te bewonderen zijn. In een speciale hal komen prachtige geweven wollen en zuiver zijden tapijten uit de barok te liggen.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie