Palau – en waar paradijs aan de andere kant van de wereld

Palau - en waar paradijs aan de andere kant van de wereld

De eilandstaat Palau in de Stille Oceaan is een ongerept paradijs dat bekend staat om zijn uitstekende duik- en snorkelplekken en zijn ongerepte natuur. Het land neemt een leidende rol op het gebied van milieu en duurzame ontwikkeling, met name op het gebied van toerisme en visserij. De Palau Visitors Authority is het officiële toeristenbureau van het eiland. Daarom kunnen bezoekers van de archipel een onvergelijkbaar divers eilandenrijk verwachten met indrukwekkend gezonde flora en fauna, culturele schatten en diverse excursiemogelijkheden op het land, in en op het water. Een van de laatste intacte natuurlijke paradijzen op aarde richt zich ook op cultuur- en natuurliefhebbers.

Lees ook: 10 ongerepte eilanden in Queensland

Meer dan 300 tropische eilanden

De Republiek Palau, een tropische archipel in de westelijke Stille Oceaan, staat bekend om zijn onvergelijkbare eilandlandschap, ongerepte duikplekken en wereldberoemde natuurlijke kenmerken zoals de kalkstenen Rock Islands. Op de wat grotere eilanden bevinden zich deels brakwatermeren, de bekendste is waarschijnlijk het surrealistische “Kwallenmeer” (een kwallenmeer op het eiland Eil Malk). Overblijfselen van het beroemde steengeld dat het eiland Yap, op 500 km afstand, populair maakte, zijn te vinden op andere ‘paddenstoelenkop’-eilanden. Terwijl 70 procent van de bevolking van Palau op het hoofdeiland Koror woont, bestaat de hele eilandstaat uit meer dan 300 eilandjes, waarvan er vele volledig onbewoond zijn.

Het eerste haaienreservaat ter wereld

Gezien zijn unieke geografie, beseften de Palau-mensen al vroeg hoeveel ze profiteren van een gezonde flora en fauna. Behoud is een levende traditie, het handhaven van een evenwicht met de zee was en is van vitaal belang voor de bevolking van het eiland. De lokale gewoonte van “bul” is een voorbeeld, de oude praktijk beschrijft de tijdelijke sluiting van bepaalde gebieden om te vissen, zodat het zeeleven zich kan herstellen. Met het oog hierop lijkt het niet langer verwonderlijk dat de democratische eilandstaat zijn territoriale wateren heeft uitgeroepen tot het eerste haaienreservaat ter wereld, in 2010 de bescherming werd uitgebreid tot alle zeezoogdieren en in 2014 de commerciële visserij in het Palau-zeegebied werd verboden – het nationale zeereservaat werd gecreëerd.

Prachtige onderwaterwereld

En daar profiteren zowel bezoekers als de lokale bevolking enorm van. Het leven heeft altijd gepulseerd in de onderwaterwereld van Palau, wat de ontdekkingsreiziger en duikpionier Jacques Cousteau ertoe bracht te zeggen dat Palau een van de beste duikgebieden ter wereld is. Hij heeft gelijk, grote ontmoetingen met vissen zijn hier aan de orde van de dag, de temperaturen zijn het hele jaar aangenaam en het zicht is goed. Ruim 1.000 soorten vissen van alle soorten en maten ontmoeten regelmatig niet alleen duikers, maar iedereen die door de zee van de Rock Islands zwemt en snorkelt.

Lees ook: 4 avontuurlijke ervaringen in het onontdekte Fiji

Een heerlijk eilandleven

Op het water kun je ook meerdaagse kajaktochten of zeiltochten maken, aan land zijn er musea met verschillende focus, een koraalrifcentrum, landtours langs de sporen van de wereldoorlog en rondleidingen naar gebedshuizen die nog steeds bestaan. Of je kunt gewoon genieten van het normale eilandleven, want Palau is authentiek, een levend organisme met pubs, live concerten, sportevenementen en magische mensen.

Beeld: © Judith Hoppe