10 ongerepte eilanden in Queensland

10 ongerepte eilanden in Queensland

Eilanden zoals Hamilton Island in de Whitsundays of ’s werelds grootste zandeiland, Fraser Island, zijn bekend onder degenen die Australië kennen. Maar in de Sunshine State zijn er ook veel onbekende eilanden die een reis waard zijn. Hier zijn 10 ongerepte eilanden in Queensland die vakantiegangers zouden moeten bezoeken op hun volgende reis naar Australië.

Lees ook: Ontdek de eilanden van Brisbane

Russell Island

Aan de poorten van de hoofdstad van Queensland, Brisbane, ligt het heuvelachtige eiland Russell Island in het zuidelijke deel van Moreton Bay. Het acht kilometer lange en drie kilometer brede eiland is een waar natuurparadijs met een gevarieerde flora en fauna. Het hoogtepunt is een wandeling op de Gooramundra Trail (komt uit de inheemse woordenschat en betekend vertaalt “schildpad”). Er zijn veel accommodatiemogelijkheden op het terrein, van particuliere vakantiehuizen tot motels en hotels.

Droomstranden op Great Keppel Island

Great Keppel Island

Great Keppel Island is het grootste van de 18 eilanden in de archipel van de Keppel-eilanden, met een gemiddelde jaartemperatuur van 25 graden Celsius. Vernoemd door James Cook in 1770 naar admiraal Augustus Keppel, behoort het tot het Great Barrier Reef Marine Park en is het een echt natuurwonder, niet alleen vanwege de 17 witte droomstranden en baaien – het eiland biedt in totaal 30 kilometer aan zandstranden. Dit is waar de hoogste dichtheid aan koralen te vinden is op het Great Barrier Reef. En ook de diversiteit aan vissoorten is uniek. Hier kun je ook wandelen door het bushlandschap. Het eiland ligt ongeveer 15 kilometer van de kust van Capricorn in Central Queensland en is met de veerboot in 30 minuten te bereiken vanaf Rosslyn Bay Harbor ten zuiden van Yeppoon.

Lees ook: De vijf mooiste droomeilanden in West-Australië

Double Island: Luxe eiland van Palm Cove 

Double Island ligt op 20 minuten varen van Palm Cove en heeft slechts 20 kamers. Inmiddels is het eiland uitsluitend verhuurd aan beroemdheden en rijken, ondertussen is het enige resort op het eiland ook individueel te boeken. Het eiland wordt beschouwd als een huwelijksreisbestemming. De tropische tuinen en de met palmen omzoomde stranden bieden de ideale achtergrond. Het 25 meter lange hotelzwembad is een bijzonder hoogtepunt. Alle activiteiten zijn bij de prijs inbegrepen. 

Robinson Crusoe-gevoel op Haggerstone Island

Haggerstone Island

Ze bestaan ​​nog steeds, de verlaten en dromerige eilanden waar de echte Robinson Crusoë-sfeer ontstaat. Haggerstone Island is een van die plaatsen. Als je op zoek bent naar absolute rust, moet je 600 kilometer ten noorden van Cairns naar het puntje van Cape York reizen. Er zijn slechts drie bungalows, een strandhuis en een paviljoen. Toch hoef je je niet te vervelen, want vakantiegangers kunnen het kleine privé-eiland gemakkelijk op eigen gelegenheid verkennen door middel van sandboarden, duiken, snorkelen en schelpen zoeken.

De onbewoonde Frankland-eilanden

De Frankland-eilanden, 45 kilometer ten zuidoosten van Cairns, worden ook geassocieerd met Robinson Crusoe. Het Island National Park bestaat uit vijf onbewoonde eilanden (High, Normanby, Round, Mabel en Russell Island). Hier ontdek je het heuvelachtige landschap op wandelpaden – er is onder andere regenwoud en mangroven. Het kleurrijke Great Barrier Reef met zijn mantaroggen en schildpadden kan direct vanaf het strand worden verkend tijdens het snorkelen of duiken. De Frankland-eilanden zijn eigendom van de Mandingalby Yindinji en Gungandji Aboriginal-stammen.

Thursday Island

Thursday Island

De archipel van de Torres Strait-eilanden ligt tussen het noordpunt van het schiereiland Cape York en Papoea-Nieuw-Guinea en bestaat uit 274 kleine eilandjes, waarvan er slechts 17 bewoond zijn. Thursday Island en het naburige Horn Island – dit is waar de vluchten vanuit Cairns landen – zijn de bekendste. De inheemse bevolking van de Torres Strait-eilanden verschilt politiek, cultureel en historisch van de Aboriginals op het vasteland. De geografische nabijheid brengt meer gelijkenis met de bevolking van Papoea-Nieuw-Guinea. Op Thursday Island is het Gab Titui Cultural Center, dat het culturele erfgoed van de eilanden laat zien door middel van tentoonstellingen en handwerk. Elke twee jaar is Thursday Island ook de locatie van het “Multicultural Festival”. Hoogtepunten zijn onder meer een straatparade en kleurrijke dans- en muziekoptredens van de verschillende stammen.

Turtle Hospital op Quoin Island

Men hoort vaak over Heron of Wilson Island voor de kust van Gladstone op het zuidelijke Great Barrier Reef, maar weinigen zijn op de hoogte van Quoin Island. Zowel dagjesmensen als vakantiegangers van het enige eilandresort kunnen hier een schildpaddenziekenhuis bezoeken. Het eiland met zijn typische Australische flora en fauna en de met palmen omzoomde stranden kan in slechts 15 minuten met de boot vanaf het vasteland worden bereikt.

Keswick Island: een “Treasure Island” in de zuidelijke Whitsundays

Keswick Island

In de zuidelijke Whitsundays, net voor de kust van Mackay, ligt Keswick Island. Hier overnacht je in gezellige guesthouses en kun je de afwisselende natuur ervaren die heeft bijgedragen aan de bijnaam “Treasure Island”. Het bergachtige eiland is populair om vogels te spotten, vanwege het regenwoud en de vele bushwandelingen. Maar ook onderwaterliefhebbers komen aan hun trekken met duiken (er zijn zelfs drie scheepswrakken), snorkelen en rifwandelingen.

Lees ook: 5 redenen om Tasmanië te bezoeken

Helena Gevangeniseiland

Het St. Helena Island National Park ligt op ongeveer 4 kilometer van de monding van de Brisbane River op het gelijknamige eiland in Moreton Bay. Het kleine eiland was de eerste gevangenis van Queensland. In de 19e eeuw werd Helena Island aanvankelijk gebruikt als quarantainestation en sinds 1867 in totaal 67 jaar als gevangenis. De regering van Queensland heeft hier talloze schapenscheerders gevangengezet. De staking van schapenscheerders in 1891 wordt beschouwd als een van de belangrijkste gebeurtenissen in de vroege arbeidersbeweging van Australië en duurde vier maanden. Er zijn historische excursies en nachtelijke spooktochten naar het eiland vanuit Brisbane/Manly.

Dolfijnen voeren en quadrijden op Moreton Island

Moreton Island

Moreton Island is het op twee na grootste zandeiland ter wereld. Het is een geheime tip voor avontuurlijke fans. Tochten met vierwielaandrijving en quads, bezoeken aan de vuurtoren op de noordpunt, sandboarden op de 40 meter hoge duinen en het voeren van wilde dolfijnen zijn bijzonder populair. Zowel dagbezoekers als gasten van het Tangalooma Island Resort, het enige hotel op het eiland, kunnen kiezen uit verschillende tours. Individuele vakantiegangers bereiken Moreton Island meerdere keren per dag met de veerboot vanuit Brisbane. 

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie