De vijf mooiste droomeilanden in West-Australië

De vijf mooiste droomeilanden in West-Australië

Wie droomt er niet van? Sneeuwwit zandstrand, turkooisblauw water en vooral geen andere mensen? De gedachte aan een verlaten eiland waar je een tijdje Robinson Crusoe kunt zijn, doet je weemoedig zuchten in tijden van de beperkingen veroorzaakt door Covid-19. We laten je kennismaken met paradijselijke eilandjes in West-Australië, waarbij afstand tot andere mensen gegarandeerd is en bezoekers maar een paar nieuwsgierige zeedieren te dichtbij krijgen. Ontdek hier de droomeilanden in West-Australië.

Lees. ook: Ervaar Nieuw-Zeeland op een authentieke manier

Dirk Hartogeiland – Journey into Nature uit 1616

Dirk Hartogeiland

Blijkbaar in de middle of nowhere, recht tegenover het meest westelijke punt van Australië, ongeveer negen uur rijden ten noorden van Perth, ligt de eenzame wildernis van Dirk Hartogeiland, ongelooflijk mooi en verlaten tegelijk. Het eiland met zijn glimmende witte stranden bezaaid met ontelbare schelpen is een oceanisch paradijs aan je voeten, vol met zeeschildpadden, roggen, doejongs en dolfijnen. Ook komen hier regelmatig walvissen langs. De grootste zeegrasafzetting ter wereld is te vinden rond het eiland. Het is het leefgebied van 81 vogelsoorten en 27 reptielsoorten, waarvan sommige met uitsterven werden bedreigd, evenals meer dan 250 inheemse plantensoorten. In 2009 werd het eiland, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat van Shark Bay, uitgeroepen tot nationaal park. Het project “Return to 1616” heeft tot doel de fauna en flora op het eiland te herstellen tot een staat die lijkt op die van de ontdekker van het eiland, Dirk Hartog, meer dan 400 jaar geleden. Alle schapen en bijna alle geiten werden van het eiland verwijderd, evenals katten die in het wild waren uitgezet, die zich ongecontroleerd hadden voortgeplant en het ecologische evenwicht verstoorden. Daartoe worden geleidelijk verschillende inheemse diersoorten opnieuw geïntroduceerd, waaronder buideldieren.

dirk hartog eiland

Dirk Hartogeiland wordt jarenlang alleen permanent bewoond door de familie Wardle – Tory en Kieran met hun drie kinderen, die ook de Eco Lodge op het eiland runnen: de voormalige schaapscheerderskwartier met uitzicht op de oceaan heeft 6 kamers. Als de geest van ontdekking roept, vertrek dan in een voertuig met vierwielaandrijving over zanderige hellingen – er zijn geen wegen op het grootste eiland van West-Australië – of peddel op de SUP of in een kajak over het groenblauwe glinsterende wateroppervlak. Als je de natuur wilt leren voelen, moet je op tour gaan met de Aboriginal-gids Capes van Wula Gura Nyinda. Hij brengt bezoekers dichter bij de schatten van dit gebied, waar de woestijn de oceaan ontmoet, met al zijn spiritualiteit en de bijbehorende verhalen vanuit het perspectief van een Aboriginal.

Abrolhos-eilanden – De Galapagos-eilanden in Australië

Abrolhos-eilanden

De Abrolhos-eilanden zijn uniek in hun biologische diversiteit. Ze worden daarom vaak de “Galapagos eilanden van Australië” genoemd. De archipel bestaat uit 122 koraalbanken en eilanden en is ongeveer 60 kilometer voor de kust van Geraldton in de Indische Oceaan de thuisbasis van Australische kreeften, noddi sterns, derby wallaby’s en de met uitsterven bedreigde Australische zeeleeuwen. In 2017 noemde de internationale natuurbeschermingsorganisatie Mission Blue de eilanden West-Australië’s eerste “Hope Spot”, een plek die van mondiaal belang is voor de gezondheid van de oceaan. In 2019, precies 400 jaar nadat de Nederlandse navigator Frederik de Houtman de Abrolhos-eilanden ontdekte, riep de West-Australische regering ze uit tot nationaal park. Op de eilanden zijn enorme broedkolonies van meer dan 90 verschillende soorten zeevogels te vinden en ook de biodiversiteit in het water is ongelooflijk. De spectaculaire koraaltuinen zijn een geheime tip onder duikers en snorkelaars, dolfijnen en walvissen op de passage zijn ook vaste gasten in het water. Het wrak van de Batavia, dat hier in 1629 na een muiterij is gezonken, is een van de beste duikplekken in heel West-Australië. De Abrolhos-eilanden zijn onbewoond, er zijn maar een paar kleurrijke hutten van kreeftvissers. Als je de eilanden wilt bezoeken, kun je een dagtour maken met het vliegtuig (inclusief snorkelen), een boot charteren of een vijfdaagse scheepssafari boeken met Eco Abrolhos.

Mackerel Islands- Vakantie met het Robinson Crusoe-gevoel

Mackerel Islands

De Mackerel Islands, tien onbewoonde eilanden en atollen, liggen 22 kilometer uit de kust van Onslow in de Pilbara-regio en vormen een  uitbreiding van het Ningaloo-rifsysteem. Met hun wilde schoonheid, de met schelpen omzoomde kusten en de ongelooflijke verscheidenheid aan vissen die hier letterlijk voor de haak kunnen springen, zijn de door koraalriffen omgeven eilanden een waar paradijs. Bezoekers delen de uitgestrektheid van de oceaan alleen met zeeschildpadden, dolfijnen, walvissen, roggen en talloze kleurrijke vissen. Elk jaar broeden honderden zeeschildpadden op Thevenard Island, waaronder de zeldzame karetschildpad, barrièrerifschildpad en groene zeeschildpad. In de Australische zomermaanden, wanneer de pas uitgekomen babyschildpadden hun race naar de oceaan beginnen, wordt het westelijke strand omgetoverd tot een ware “schildpaddensnelweg”. Bezoekers die dit spektakel willen meemaken, kunnen verblijven in een van de 13 zelfstandige strandbungalows op Thevenard Island. De volledige infrastructuur op het eiland wordt duurzaam beheerd om het natuurlijke evenwicht van het natuurreservaat Mackerel eilanden niet te verstoren: een zonneveld en een ontziltingsinstallatie dekken 100% van het elektriciteits- en waterverbruik op Thevenard Island. Als je niet alleen naar het geluid van de branding wilt luisteren of naar de sterrenhemel ver weg van alle lichtbronnen wilt kijken, kun je direct vanaf het strand gaan snorkelen, een tocht maken per kajak of SUP, deelnemen aan een visserscharter of een kleine boot huren. Alleen Direction Island biedt nog meer Robinson Crusoe-gevoel. Op het eiland, dat een van de best bewaarde geheimen van West-Australië is, is er maar één rustieke bungalow op zonne-energie met een ontziltingssysteem dat plaats biedt aan maximaal acht personen. De ideale plek om tijd door te brengen met familie of vrienden midden in de ongerepte natuur.

Rowley Shoals – Ongerepte onderwaterwildernis

Drie koraalatollen met intacte koraaltuinen, vlakke, labyrintische lagunes met kristalhelder water en een biodiversiteit – 233 koraal- en 688 vissoorten – behoren tot de eilandengroep van de Rowley Shoals in het gelijknamige zeereservaat, ongeveer 300 kilometer en een boottocht van twaalf uur ten westen van Broome. Op de drie riffen Clerke Reef, Imperieuse Reef en Mermaid Reef, die de drie atollen vormen, zijn er talloze soorten vissen, koralen en schaaldieren die uniek zijn voor Australië. Een kleurrijk onderwaterparadijs dat maar een paar mensen elk jaar kunnen bezoeken, maar dat duikers en snorkelaars van over de hele wereld aantrekt, niet in de laatste plaats omdat het absoluut onaangetast is. Het team van Great Escape Cruises, een liveaboard-bedrijf, heeft nog nooit een stukje afval in het water zien drijven. Nog een pluspunt: de watertemperatuur, die afhankelijk van het seizoen tussen de 23 ° C en 30 ° C ligt. Op veel plaatsen liggen de koraaltuinen zo dicht onder het wateroppervlak dat ze zelfs bij eb worden blootgesteld. De eilanden zijn niet alleen een belevenis voor gepassioneerde duikers, maar ook voor waterminnende en natuurgeïnteresseerde bezoekers die graag snorkelen en vissen. Op twee van de eilanden zijn grotten waar kolonies vogels broeden, een ander eiland met zand biedt de mogelijkheid tot lange strandwandelingen en het zoeken naar mosselen. Geïnteresseerden kunnen hun meerdaagse avontuur naar de Rowley Shoals voor september tot november 2021 al boeken bij providers als Great Escape Cruises of True North.

Lees ook: De Cookeilanden – een klein paradijs in de Stille Zuidzee

Woody Island – Duurzaam natuurtoerisme

woody island

Enorme granieten rotsen, hoge eucalyptusbomen, gevarieerd bushland en kleine, verborgen baaien kenmerken het landschap op Woody Island. Het eiland behoort tot de Recherche-archipel in de Zuidelijke Oceaan voor de kust van Esperance aan de zuidkust van West-Australië. Als een zogenaamd Klasse A-reservaat is Woody Island volledig beschermd en wordt het beheerd door het Department of Parks and Wildlife (DPaW). Het doel is om de natuurlijke omgeving te beschermen, inclusief de lokale fauna en flora. Woody Island is het enige van de 105 eilanden in de Recherche-archipel dat open is voor toeristen. Op het land kunnen bezoekers bandicoots en wallaby’s zien, evenals een scala aan vogels, waaronder zeldzame zeearenden. In de wateren rond het eiland leven pelsrobben, zeeleeuwen en dolfijnen. De ongerepte wateren met spectaculaire steile wanden, onderwatergrotten en uitstekend zicht nodigen je uit om te snorkelen. Drie bewegwijzerde wandelpaden leiden bezoekers naar het hoogste punt van het eiland, Twiggy’s Landing of Skinny Dip Bay; er wordt ook een begeleide bushwalk aangeboden. Tijdens de bloei van de Australische wilde bloemen in de lente schitteren de bloesems van acacia’s, orchideeën, eucalyptus en cilinderreinigers in competitie.

woody island

Woody Island Eco Tours is de enige aanbieder van dagtochten naar het eiland en veerbootovertochten, evenals de exploitant van de camping, die ook permanent safari- en standaardtenten heeft opgezet. De toeristische infrastructuur op het eiland wordt duurzaam geëxploiteerd. Regenwater wordt van de daken van het gebouw overgebracht naar wateropslagtanks, douchekoppen zijn uitgerust met waterbesparende apparaten en er zijn tal van composttoiletten. De energiebehoefte van het eiland wordt voornamelijk gedekt door zonnepanelen; de nooddieselgenerator wordt slechts ongeveer 10% van de tijd gebruikt. De verlichting in de gebouwen is volledig overgeschakeld naar LED. Afval wordt apart en op het hoofdplan ingezameld en verwijderd. Andere strategieën, zoals een herbeplantingsprogramma, irrigatie met grijs water en het verminderen van brandstof, zijn erop gericht de impact van toerisme op de natuurlijke omgeving te minimaliseren.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie