Raivavae, het kleine Bora Bora van de Australeilanden

Raivavae, de kleine Bora Bora van de Australeilanden

Op de zuidelijke eilanden bevindt zich een weinig bekend klein paradijs op aarde dat de natuurlijke en landschappelijke schoonheden van Frans-Polynesië bewaart. Dit is het geval met Raivavae, het “Bora Bora” van de Australeilanden. Het eiland, waarvan de naam de combinatie is in de Tahitiaanse taal van ra’i “lucht” en vavae “maak het pad vrij of maak het vrij”, is een eiland met 28 kleine motu’s, omgeven door een prachtige lagune met smaragdgroen water. Er wordt gezegd dat deze naam werd gegeven door koningin Pōmare IV, die op dit eiland arriveerde nadat ze dagenlang midden in de storm had gezeten en profiteerde van een milder klimaat hier.

Lees ook: 10 Insta-waardige plekken in Fiji die je niet wilt missen

Natuur in Raivavae

Het eiland wordt gekenmerkt door zijn rijkdom aan groene gebieden en bergen. Gelegen ten zuiden van de Steenbokskeerkring, bestaat het uit twee grote bergmassieven die zich goed lenen voor landactiviteiten, in de eerste plaats voor trekking. Mount Taraia die in het zuiden van het eiland ligt met een hoogte van 309 meter en Mount Hiro, 438 meter hoog, die een adembenemend 360 ° uitzicht biedt op een van de mooiste lagunes van de eilanden van Tahiti; Om de top van deze berg te bereiken, maak je een wandeling van ongeveer een uur die, tussen frambozen- en dennenbomen, je pad gemakkelijker maakt naarmate je de top bereikt.

Cultuur en archeologische vondsten

Na de bekering tot het christendom door de lokale bevolking werden veel marae, beelden en heilige plaatsen die de Polynesische cultuur en overtuigingen symboliseerden, vernietigd. Desondanks is een representatie die levend en geworteld is gebleven in de Polynesische cultuur de Tiki. Dit Polynesische beeldhouwwerk, erkend en vereerd door de lokale bevolking, stelt een halfgod voor die volgens sommige legenden de schepper van de mens zou zijn. In Raivavae waren vier Tiki’s, waarvan er twee in 1933 naar Tahiti werden overgebracht en zich in het Papeari Museum bevinden, een andere werd in 2004 gevonden in de lagune van het eiland en de laatste, die een lachend gezicht voorstelt, is nog steeds te zien in Raivavae.

Lees ook: De Cookeilanden – een klein paradijs in de Stille Zuidzee

Hoe kom je er

Raivavae ligt 630 km ten zuidoosten van Tahiti en heeft een vliegtijd van ongeveer 1.30 uur. Het beschikt over een kleine luchthaven waarmee je rechtstreeks op het eiland kunt aankomen. Hier verwelkomen de weinige inwoners die dit dorp bevolken, ongeveer 930 volgens de volkstelling van 2017, toeristen met de extreme vriendelijkheid en gastvrijheid die de Polynesische bevolking onderscheidt. De meeste van deze motu worden gekenmerkt door witte zandstranden omgeven door riffen, waarop zich de grote zandstranden Motu Araoo, Motu Vaiamanu en Motu Haaamu bevinden.