Tips voor een vakantie naar Spiekeroog in de lente

Spiekeroog in de lente

Spiekeroog – het groene eiland – ligt midden in het Nationaal Park Nedersaksische Waddenzee. Met ongerepte natuur, een prachtig uitzicht over de wijde zee en rustieke Friese huizen in het hart van het eilanddorp. Het autovrije Noordzee-thalassotherapiekuuroord Spiekeroog met ongeveer 850 inwoners is het meest originele van de zeven Oost-Friese eilanden. Wanneer je – vooral in het laagseizoen – op Spiekeroog aankomt, wordt je direct omringd door de rustgevende rust van het eiland. De eerste wandeling over het schijnbaar eindeloze strand, door het duinlandschap, de kwelders en de kleine bossen blijkt al snel een bron van kracht voor lichaam en geest. En als de wind wat harder tegen de Friese nertsen fluit, dan kun je je gewoon opwarmen in een gezellige theesalon en genieten van een originele Oost-Friese theeceremonie met knetterend kandijsuiker en heerlijke wafels.

 Lees ook: 3 dromerige eilanden in Duitsland

Natuur om te verbazen: verken het wad, ontdek het potvisskelet en staar naar de sterren

Op Spiekeroog is altijd wel iets te ontdekken – ter land, ter water en in de lucht. Het Nationaal Park Nedersaksische Waddenzee biedt immers onderdak aan 10.000 verschillende diersoorten. De Waddenzee, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, kan tijdens een begeleide wandeling prachtig worden verkend. Je kunt het eiland zowel op IJslandse paarden als met een verrekijker verkennen om het vogelleven te observeren. Sternen en scholeksters broeden op het eiland en miljoenen trekvogels rusten uit in de Waddenzee op weg naar het zuiden.

In het Nationaal Parkhuis Wittbülten leer je alles over de gevarieerde natuur van het eiland en kan je je zelfs vergapen aan een 15 meter lang potvisskelet. Het aquariumcomplex biedt ook inzicht in de onderwaterwereld van de Noordzee. Als je dieren in hun natuurlijke omgeving wilt ervaren, raden wij een boottocht naar de zeehondenbanken aan.

Wat je op Spiekeroog altijd in gedachten moet houden is de sterrenhemel. De International Dark Sky Association (IDA) heeft Oost-Friesland officieel erkend als sterreneiland. Omdat de openbare verlichting wordt verminderd, zijn de sterren boven Spiekeroog bij een wolkenloze hemel in grotere aantallen te zien dan op vrijwel elke andere plaats in Duitsland. Er is een adembenemend uitzicht op de Melkweg, vooral op heldere herfst- en winternachten.

Thalasso Spiekeroog

Thalasso in de zee: holistische uttieds, wellness en zwemplezier

Ook al is de Noordzee in het voorjaar nog een beetje fris, een heerlijk zwempartijtje op Spiekeroog hoeft niemand te missen. Want in de badplaats met eilandbad, duinspa en thalasso-gezondheidscentrum kun je zowel in het water duiken als diep in rust en ontspanning komen. Het binnenzwembad wordt verwarmd tot een comfortabele 28 graden en de kinderen kunnen zich vermaken in het zoetwaterkinderbad. Naast de sauna biedt de DünenSpa een grote keuze aan spa- en wellnessbehandelingen en in het Thalasso-gezondheidscentrum wordt een grote verscheidenheid aan behandelingen aangeboden. Bijzonder zijn de Holistic Uttieds, meerdaagse seminars voor meer mindfulness en innerlijke kracht.

Als je van sport houdt op vakantie: tennis (all-weatherbanen) en paardrijden zijn prachtig in het voorjaar, maar er is ook yoga, nordic walking en aquafitness. Er worden sportcursussen zoals “Actieve Dagen”, mobiliteitstraining en “balsporten vanaf 8 jaar” aangeboden.

Beleef het eiland: reis met Tätje door de tijd, neem de paardentram langs historische paden

Als je meer wilt weten over de geschiedenis van Spiekeroog, heb je talloze mogelijkheden op het eiland. Zo is er het Eilandmuseum, gevestigd in een oude kapiteinswoning uit 1715. Alles draait hier om de ontwikkeling van het Noordzeeresort, de scheepvaart en de reddingsoperaties op zee, en er is ook een galerie van de eilandschilder Heinrich Sanders. Met de museumpaardentram kun je een historische tocht over het eiland maken. Vanaf begin april pendelt de trein tussen het treinstation en Café Westend.

Eiland- en wadgids Anja Sander neemt je vanaf eind april opnieuw mee op een reis door de tijd. Als ze de rol van Tätje op zich neemt, neemt ze de vakantiegangers mee terug naar 1865 en laat ze Spiekeroog zien zoals het 150 jaar geleden was.

museum Spiekeroog

Lees ook: Waarom het Duitse eiland Borkum een bezoekje waard is

Familietijd buiten de vakantie: zandkastelen bouwen en lachen om vreemde schelpen

Voordat de kinderen zo groot zijn geworden dat vakantie alleen nog mogelijk is tijdens de schoolvakanties, moet je optimaal profiteren van het laag- en middenseizoen. Enerzijds bespaar je in deze tijd geld en anderzijds gebeurt er ook veel. De prachtige avonturenspeeltuin “Melksett”, de speeltuin in het kuurpark en (niet alleen) bij slecht weer het kinderspeelhuis “Trockendock” beloven veel plezier. Het “Trockendock” bevindt zich op een replica van een vissersboot en beschikt over een tunnelglijbaan en een strandkamer voor zandkastelenbouwers. Bij avonturengolf kun je golven op 15 origineel ontworpen holes en je kunt leren in het schelpenmuseum

Weet wat schelpdieren zijn die ‘permanent’ en ‘bossterfte’ worden genoemd. Natuurlijk zijn wadwandelingen, boottochten en een dagje strand ook de moeite waard voor de kleintjes. Want graven kan altijd.