Waarom het Duitse eiland Borkum een bezoekje waard is

Waarom het Duitse eiland Borkum een bezoekje waard is

Het Duitse eiland Borkum maakt vooral indruk met zijn vier ontdekkingswerelden, de afwisselende natuur, de talrijke sport- en recreatiemogelijkheden, de culturele charme en de mogelijkheid om even diep adem te halen uit het dagelijkse leven.

Lees ook: De mooiste stranden van Schotland

Borkum biedt unieke natuurlijke landschappen

Borkum

Gelegen midden in het UNESCO Werelderfgoed Waddenzee, presenteert Borkum zich met een indrukwekkende flora en fauna. Een 26 kilometer lang zandstrand, wetlands, kleine meren, de zeehondenbank met zijn vele dieren, het Ostland, een wandeling door het wad of gewoon het typische duinlandschap van het eiland – zowel bewoners als gasten genieten van wandelen in de frisse lucht. Want er is altijd wel iets nieuws te ontdekken. Omgeven door weilanden, akkers en natuur raden wij je een uitzicht over het hele eiland aan vanaf de uitkijkduin in het Ostland. Op een heldere dag kun je zelfs het naburige eiland Juist zien.

Het paradijs voor sportliefhebbers

Borkum

Midden in de deels ongerepte natuur maken veel gasten gebruik van de uitgebreide sportfaciliteiten in Borkum. Op 130 kilometer aan fiets- en wandelpaden kun je joggen, wandelen of fietsen. Het zeeklimaat, Borkum ligt 30 kilometer uit de Duitse kust, inspireert ook liefhebbers van water- en strandsporten, die ideale omstandigheden vinden om te surfen, vliegeren, zandzeilen of kitebuggy rijden op de kilometerslange stranden. Borkum is niet voor niets een van de twee enige Duitse hotspots voor zandzeilen. Gezonde lucht in combinatie met sport zijn uitstekende argumenten voor elke vorm van sport tegen de achtergrond van de Noordzee.

Daarnaast kan Borkum ook wel een beachvolleybalmekka genoemd worden. Al meer dan 25 jaar vinden de populaire hobbytoernooien van de Noordwest-Duitse Volleybalvereniging (NWVV) plaats en trekken elk weekend meer dan 1000 deelnemers. De Beach Days Borkum zijn sinds 2018 een vast onderdeel van de evenementenkalender. 

Traditie, opwinding en entertainment

Borkum

“Veelzijdig cultureel aanbod” is waarschijnlijk de uitdrukking die het beste van toepassing is op de veelheid aan plekken, clubs en evenementen op Borkum. Naast historische bezienswaardigheden, zoals de drie vuurtorens, een hek van walvisbotten, diverse monumenten of een plaatselijk museum, zijn het vooral Borkumse verenigingen die zich inzetten voor het behoud van de Borkumse traditie. Denk aan theeceremonies, culturele optredens van de klederdrachtgroep en het Nederduitse toneel en strandfeesten. De evenementen van traditionele Borkumse verenigingen worden afgerond met activiteiten zoals “Borkums Gerichte – Borkums Geschichte”, “Kulinarischer Herbst”, lezingen, tentoonstellingen en het muziekpaviljoen “Musik & Meer” voor het schilderachtige decor van de Noordzee.

Lees ook: Tips voor een vakantie naar Spiekeroog in de lente

Ontspanning en rust voor jezelf

Borkum

De unieke ligging van Borkum garandeert niet alleen afstand van het dagelijks leven, maar ook een pollenarme en aerosolrijke lucht die ideaal is om te ademen. Het mooiste eiland van Duitsland is vaak gecertificeerd als allergievriendelijke gemeente en als Thalasso-kuuroord. Het motto van het eiland “mediis tranquillus in undis” (rust in het midden van de golven) is bijna overal voelbaar.

De Noordzee spa maakte naam in de gestaag groeiende wellness-sector. Met het recreatie- en avonturenbad “Gezeitenland” heeft Borkum een ​​breed aanbod aan thalasso- en fitnessaanbiedingen. Met algen, zout water en verse Noordzeemodder worden welzijn en ontspanning vergroot. Een voetreflexzonepad en een thalasso-oefenparcours verhogen je eigen vitaliteit en stimuleren generatieoverschrijdend sporten in de frisse lucht.