St. Martin’s ‘Festival de la Gastronomie’

St. Martin's ‘Festival de la Gastronomie’

Het behouden van de titel ‘Culinaire Hoofdstad van het Caribisch gebied’ is geenszins een gemakkelijke onderneming, maar wel een die het eiland St. Martin jaar na jaar lijkt te veroveren. De Franse kant van het eiland combineert naadloos erfgoedtechnieken uit het thuisland met gedurfde, Creoolse smaakmakers, waardoor een unieke keuken ontstaat die ervoor zorgt dat bezoekers blijven terugkomen. Of je nu kiest om te eten in een restaurant in Grand Case of een ‘lolo’ aan het strand van Marigot, St. Martin maakt indruk met werkelijk verrukkelijke gerechten. Geloof ons echter niet op ons woord: breng je eetlust mee als je dit winterseizoen het beroemde Festival de la Gastronomie van St. Martin bezoekt.

Lees ook: 7 tips om te genieten van het beste van St. Martin

Een festival van smaak

De derde editie van dit geliefde festival vindt plaats van 11 tot en met 22 november 2023. Deze 11-daagse viering van het ongelooflijke eten van St. Martin belooft een unieke ervaring te worden, die zowel bezoekers als de lokale bevolking verenigt om te genieten van op maat gemaakte speciale menu’s, workshops, een speciaal gastronomisch dorp, foodtrucks, speciale evenementen en nog veel meer!

Het programma van dit jaar is onthuld en het belangrijkste ingrediënt is geselecteerd: zuring! Tijdens het festival worden de aanwezige chef-koks – van wie velen een Michelin-ster hebben – uitgenodigd om Caribische Proeverijmenu’s samen te stellen die de unieke kwaliteiten van dit ingrediënt benadrukken. Hun creaties worden beoordeeld door een panel van experts die vervolgens de winnaar van de Best Table of St. Martin 2023/2024 kiezen.

Deze culinaire creaties zullen te proeven zijn bij de deelnemende etablissementen die strijden om de prijs Best Table. Het eerder genoemde Culinaire Dorp is van 17 tot 19 november geopend aan de kust van Marigot, vlakbij de Tourist Office kiosk. De immer populaire kooklessen worden gehouden in de Marina Fort Louis op woensdag 15 november in de middag voor kinderen, en op zaterdag 18 en zondag 19 november voor volwassenen.

Speciale programma’s

St. Martin's ‘Festival de la Gastronomie’

Bezoekers van het culinaire festival van dit jaar kunnen zich verheugen op het ervaren van twee belangrijke aspecten van de cultuur van St. Martin: barbecue en mixologie. De guavebes-rum van St. Martin is legendarisch en een cruciaal onderdeel van het erfgoed van het eiland: ga niet weg zonder hem te proeven! De uitgenodigde grillkampioenen nemen deel aan de BBQ-wedstrijd op donderdag 16 november in de Rue de la République in Marigot. De zes halvefinalisten voor de titel ‘Best Mixologist of St. Martin’ hebben de eerste kwalificatiefase die van 1 tot en met 8 juli plaatsvond al doorstaan. Tijdens het festival strijden de kandidaten meerdere dagen lang tegen elkaar om een plek in de finale op dinsdag 21 november te bemachtigen. Er zijn volop mogelijkheden om te proeven.

Op 12 november kunnen gasten genieten van een lokaal ontbijt op het strand van 978 Beach Restaurant, met livemuziek, tijdens het evenement “Taste of Sunrise”. Het Culinary Festival is ook een echte opsteker voor de jongere generatie die studeert aan de hospitality-afdeling van St. Martin’s Daniella Jeffry Vocational High School. Op 13 november ontmoeten de gastchefs de studenten om stap voor stap kookdemonstraties te geven. De volgende dag nemen de getalenteerde leerlingen deel aan een wedstrijd, in aanwezigheid van een jury. Op de avond van 13 november organiseert de Tourist Office een evenement “Cocktail & Food Pairing” voor levensgenieters, een origineel evenement dat lekker eten en mixologie combineert. Op woensdag 22 november vindt het grote slotgala van het Culinair Festival plaats, waarbij de winnaars van alle verschillende competities bekend worden gemaakt.

Een met sterren bezaaide keuken

St. Martin's ‘Festival de la Gastronomie’

De line-up voor het festival van dit jaar omvat uiteraard een breed scala aan talent uit het Caribisch gebied, maar ook uit Europa, Zuid-Amerika, de VS. Bekroonde chef-koks, auteurs van vooraanstaande kookboeken, Top Chef-deelnemers en andere gerenommeerde culinaire adviseurs zullen allemaal reizen naar St. Martin voor een gigantische bijeenkomst van gastronomisch talent. Barman Mia Mastroianni, een van de oprichters van Soho House in West Hollywood, Miami Beach en Toronto, en Phil Wills, eigenaar van Spirits in Motion, een adviesbureau voor bars en dranken, zullen gastheer zijn van de mixologiewedstrijd. Beiden speelden een hoofdrol als experts in het tv-programma Bar Rescue. De Amerikaanse hotelindustrie- en mixologie-expert en trendsetter Arthur Sutley zal ook aanwezig zijn op de editie van 2023. Kevin Bludso, de beroemde Amerikaanse pitmaster, tv-ster, succesvolle auteur en eigenaar van verschillende restaurants, komt terug naar St. Martin om de deelnemers aan de barbecuewedstrijd uit te dagen. Mareya Ibrahim, “The Fit Foodie”, sterrenchef van de Amerikaanse tv, foodcoach en auteur van Eat Like You Give a Fork zal ook deelnemen aan het festival.

Lees ook: Top 10 dingen om te doen op St. Maarten

Foodies, noteer het in je agenda: november is absoluut de beste tijd om een reis naar St. Martin te plannen. Als we je eetlust hebben gewekt, ga dan naar www.festival-st-martin.com/en voor meer informatie over het festival.

Beeld: St. Martin Tourist Office

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie