Tips om te reizen tijdens de zwangerschap

Tips om te reizen tijdens de zwangerschap

Veel vrouwen reizen tijdens de zwangerschap, of het nu voor vakantie of zaken is. Over het algemeen is reizen tijdens de zwangerschap veilig; er kunnen echter bepaalde risico’s ontstaan als gevolg van de veranderingen in de fysiologie van de vrouw. Hier zijn een paar tips:

Lees ook: 5 tips voor een perfecte ontspannende vakantie

Vaccinaties en zwangerschap

Normaal gesproken raden artsen niet aan dat zwangere vrouwen vaccins krijgen tegen mazelen, rubella en de bof. Maar in sommige gevallen zijn inactieve vaccins zoals hepatitis B veilig om in te nemen. Zorg er allereerst voor dat je met je arts hebt besproken welke vaccins je wel of niet moet innemen.

Malaria voorkomen

Malaria kan een zeer ernstige gezondheidstoestand zijn voor een zwangere vrouw. Je moet bestemmingen vermijden waar het vermoeden bestaat dat er veel malariagevallen zijn. Als je ondanks de situatie toch moet reizen, vraag dan advies aan je arts. Breng bovendien wat muggenwerende middelen en anti-malariamedicijnen mee die geschikt zijn voor zwangere vrouwen. Draag bovendien tijdens het reizen kleding met lange mouwen om je te beschermen tegen muggenbeten.

Transportrisico’s

Als je eenmaal in je bestemmingsgebied bent geland, probeer dan de verlengde bustransfers, vooral op kapotte wegen en het gebruik van motorfietsen, tot een minimum te beperken. Als je veel zware bagage bij je hebt, vraag dan iemand om deze te dragen.

Reizen per vliegtuig

Over het algemeen kunnen vrouwen die een kind verwachten veilig per vliegtuig reizen zolang zij zich in de zwangerschapsperiode van 36 weken bevinden. Veel luchtvaartmaatschappijen hebben beperkingen waarvoor mogelijk schriftelijke toestemming van de arts nodig is. Zorg ervoor dat je dit bij de luchtvaartmaatschappij hebt gecontroleerd en bevestig dit eerst voordat je gaat vliegen.

Zwangere vrouwen hebben een grote kans op het ontwikkelen van aderbloedstolsels of zogenaamde “diepe veneuze trombose (DVT)”. Om deze aandoening te voorkomen, moet je regelmatig door de vliegtuigcabine lopen, de onderbeendelen trainen, langdurig zitten vermijden en altijd gehydrateerd blijven.

Lees ook: Zo overleef je een lange vlucht

Reisziekte

Zwangere vrouwen kunnen soms gevoelig zijn tijdens het reizen. Tijdens de reis kunnen ze last krijgen van hoofdpijn of braken. Als je denkt dat je hier last van krijgt, vraag dan aan je arts welke medicijnen je mee moet nemen.

Vergeet ook deze reisbenodigdheden niet.