De mooiste tuinen aan de Engelse kust

De mooiste tuinen aan de Engelse kust

Tuinieren is vreugdevol, gezond en inspirerend. Dit is ook bekend in Engeland, de bakermat van de Europese tuincultuur, waar aan de kust enkele van de mooiste Engelse tuin art te vinden zijn. We zetten hier enkele van de mooiste tuinen aan de Engelse kust op een rij.

Lees ook: De mooiste offshore-eilanden van Ierland

Northumberland

In 1755, op zesjarige leeftijd, erfde Baron William Lorraine Kirkharle Estate nabij Newcastle, waar de latere beroemde Engelse landschapsarchitect Lancelot Capability Brown eerder was geboren in 1716. Rond 1770 begon Brown met het ontwerpen van Kirkharle Garden, waarbij hij bomengordels plantte. Lancelot Brown veranderde het uiterlijk van Engeland in de 18e eeuw door indrukwekkende pittoreske parklandschappen te creëren bij veel beroemde statige huizen, en hij had een aanzienlijke invloed op de ontwikkeling van parken in Engelse stijl. Tot zijn bekendste tuinkunst behoren onder meer Hampton Court, Kew Gardens in Londen en Richmond Palace in Brunswick.

Het ‘Versailles van het Noorden’, Alnwick Castle, is na Windsor de grootste bewoonde adellijke residentie en is al 700 jaar de voorouderlijke zetel van de familie Percy, hertog van Northumberland. In het indrukwekkende park, eveneens ontworpen door Lancelot Brown, bevindt zich de “Poison Garden”, waar zeer giftige en hallucinogene plantensoorten gedijen en die om veiligheidsredenen alleen onder begeleiding van een gids mogen worden betreden.

Kent

Een frequente bezoeker van Goodnestone Park was romanschrijver Jane Austen, die tijdens een dubbele bruiloft werd geïnspireerd om haar meest geliefde roman Pride and Prejudice te schrijven bij het prachtige landhuis, de tuinen en het gezelschap. De prachtig aangelegde terrastuinen zijn zeker de moeite waard, evenals de ommuurde tuin, de kruidentuin, de rozentuin en het omliggende uitgestrekte parklandschap. En als je er geen genoeg van kunt krijgen, kun je hier zelfs overnachten.

In de jaren dertig begon auteursechtpaar Vita Sackville-West en Harold Nicolson de tuin van hun landgoed Sissinghurst Castle te transformeren tot de inmiddels wereldberoemde tuin bestaande uit tien afzonderlijke tuinkamers, de ‘Gardens Within a Garden’, waaronder de White Garden. Rose Garden, de South Cottage Garden, de Lime and Moat Walk en de Nut and Herb Garden. Sackville-West hield van het weelderige, Nicolson daarentegen van het formele. Een historisch, poëtisch toevluchtsoord waarover Vita Sackville-West een hele reeks boeken schreef, met adviezen, columns en brieven voor tuinliefhebbers.

Sussex

Hoewel de Amerikaans-Britse schrijver Henry James (1843-1916) naar eigen zeggen geen groene vingers had: “Ik ben hopeloos over de tuin, waar ik geen raad mee weet en die ik ook nooit, nooit zal weten – ik ben zeer onwetend”, hield James van de tuin van zijn Lamb House in Rye, waarschijnlijk een van de mooiste stadjes in Engeland. James werkte in zijn “Garden Room”, genoot vooral in het voorjaar van de narcissen en was diep vereerd toen de witte Narcis naar hem werd vernoemd.

Tussen Eastbourne en Brighton ligt Monk’s House, een 18e-eeuws huisje dat in 1919 door Virginia Woolf werd gekocht vanwege “de vorm, vruchtbaarheid en wildheid van de tuin”. Monk’s House was de ontmoetingsplaats van vele beroemde schrijvers. De eigenlijke tuinman van het gezin was Virginia’s echtgenoot Leonard, die een prachtige Engelse plattelandstuin aanlegde met een fantastisch uitzicht op de Sussex Downs. De tuin inspireerde Virginia Woolf en ze liet haar schrijfkamer verhuizen om een beter zicht te hebben. “Onze boomgaard is dé plek om urenlang te zitten en te praten.”

Hampshire

“Bij mooi weer ga je graag de struiken in”, zegt Jane Austen in haar roman Mansfield Park. Van 1809 tot haar dood in 1817 woonde de beroemde Britse schrijfster op het prachtige landgoed Chawton House ten noorden van Portsmouth in Zuid-Engeland. Hier schreef, reviseerde en publiceerde ze onder meer Engelse literatuurklassiekers als Pride and Prejudice en Emma. De tuinen zijn gerestaureerd in de stijl van Engelse landschapstuinen, met wilde bloemen en borders met vaste planten, een ommuurde tuin met oude rozensoorten en een breed gazon, inclusief een “Ha-Ha”, een onzichtbare sloot die grazende dieren uit de buurt van het huis hield zonder het zicht te verstoren.

Isle of Wightt

Echte Victoriaanse pracht vind je daarentegen op het Isle of Wight voor de kust van Zuid-Engeland. Osborne House, de voormalige buitenresidentie van koningin Victoria, wordt omgeven door tuinen in Victoriaans-Italiaanse stijl met terrassen, paviljoens en pergola’s waar clematis en camelia’s bloeien, een ommuurde tuin waar fruitbomen bloeien en de legendarische Osborne-mirte, met zijn delicate witte bloemen. Sinds de jaren 1850 is mirte de eerste keuze voor koninklijke bruidsboeketten van koningin Elizabeth II tot Diana, Camilla, Kate Middleton en Meghan Markle.

Dorset

In 1840 werd de Britse schrijver Thomas Hardy geboren in Bockhampton nabij Dorchester in het graafschap Dorset. Rondom het door zijn overgrootvader van klei en stro gebouwde huisje met rieten dak ligt een typische cottage-tuin met rozen en weelderige bloemenborders, grindpaden en fruitbomen. Het was hier, naast zijn vroege korte verhalen en gedichten, dat de roman Under the Greenwood Tree werd geschreven.

Lees ook: 5 redenen voor een vakantie naar Schotland

Cumbria

Het oudste vormsnoei ter wereld is te zien in Levens Hall Gardens in Cumbria. De vier hectare grote tuinen zijn rond 1690 aangelegd en zijn tot op de dag van vandaag grotendeels onveranderd. Het hoogtepunt zijn de talrijke bomen en struiken die in artistieke vormen zijn gevormd, voornamelijk taxusbomen, waarvan er tot op de dag van vandaag 25 bewaard zijn gebleven. De ongebruikelijke boomvormen tonen schaakstukken van de ‘koning en koningin’, koningin Elizabeth en haar hofdames, een ‘rechterpruik’ of de Howard-leeuw. In 1695 plantte een Franse tuinman de eerste “Ha-Ha” in Engeland in Levens Hall.