De mooiste offshore-eilanden van Ierland

De mooiste offshore-eilanden van Ierland

Afgelegen, ongerept, de ruige schoonheid – Ierlands vele eilanden hebben een aantrekkingskracht die je simpelweg moet ervaren. Sommige zijn bewoond, andere niet, maar elk hebben ze hun eigen verhaal. Kom voor een dagtripje of blijf een paar dagen, om volledig tot rust te komen en intens te genieten van de kleine dingen in het leven: de natuur, goed eten, traditioneel Ierse cultuur, muziek en, uiteraard, craic.

Ierlands bekendste eilanden liggen aan de spectaculaire Wild Atlantic Way. De Skelligs, ten zuidwesten van County Kerry, hebben wereldbekendheid gekregen door dienst te doen als Luke Skywalkers mysterieuze schuilplaats in Star Wars: The Force Awakens. Skellig Michael staat op de lijst van UNESCO-werelderfgoederen. Hier stichtten zesde-eeuwse monniken een afgelegen klooster in bijenkorfhutten. Little Skellig is een belangrijk ornithologische gebied. Beide Skellig-eilanden kunnen per boot worden bezocht en hun historie en archeologie kan ook worden ontdekt in het Skellig Experience Visitor Centre op Valentia Island

Lees ook: Eilandhoppen om de minder bekende schoonheid van Malta te ontdekken

Verderop langs de kust liggen de drie Aran Islands Inishmore, Inishmaan en Inisheer. Inishmore is het grootst en meest ontwikkeld, met een ruim aanbod aan overnachtingsplaatsen, restaurants, pubs en kunst- en ambachtswinkels. Hier vind je ook Dun Aengus, een van de beroemdste stenen forten in Europa, en het is een fantastische plek om te duiken, wandelen, fietsen, paard te rijden en de Ierse taal te leren. Dagelijks varen veerboten af naar alle drie de eilanden en je kunt er ook naartoe vliegen vanaf Connemara Regional Airport.

Het piepkleine Clare Island, met een inwonertal van zo’n 130, is ook makkelijk te bezoeken vanaf de Wild Atlantic Way. Wandeltochten, fietsenhuur, paardrijden, een strand bekroond met de Blauwe Vlag, een kunstatelier en traditionele muzieksessies zijn er allemaal te vinden

Het nabijgelegen Achill Island staat zowel bekend om zijn bloeiende cultuur als om zijn dramatische kliffen, adembenemende stranden, veenmoerassen en bergen. Het hele jaar door zijn er volop activiteiten en festivals om van te genieten.

Ten noorden van Ierland liggen nog twee eilanden die een bezoek zeer zeker waard zijn. Tory Island, uit de kust van County Donegal, is verzadigd van historie en folklore. Het eiland heeft zijn eigen ‘koning’, die persoonlijk iedereen welkom heet die Tory Island bezoekt. Tory heeft een kunstenaarsgemeenschap die zijn werk tentoonstelt in de galerie van het eiland.

Rathlin Island

Lees ook: 6 eilanden aan de Franse Atlantische kust

Rathlin Island is het enige bewoonde offshore-eiland in Noord-Ierland. Bij vogelaars is het befaamd om zijn kolonies van papegaaiduikers, zeekoeten, alken en drieteenmeeuwen. Het is ook een waar paradijs voor wandelaars met meer dan 32 km aan gemarkeerde routes door spectaculair landschap.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie