Uitzonderlijke gebruiken en tradities in de Filipijnen

Uitzonderlijke gebruiken en tradities in de Filipijnen

Geloof het of niet – sommige dingen moeten je met je eigen ogen zien: tijdens een ontspannen wandeling in het bergachtige gebied van de Filipijnen kun je iets leren over de gebruiken en tradities van de inheemse bevolking niet alleen tijdens het vissen, maar ook tijdens een duik. Tussen nieuwsgierigheid en fascinatie zal de archipel van 7.641 eilanden je zeker verbazen.

Lees ook: De beste dingen om te doen en te zien in Koh Lanta

Siquijor: Het eiland van heksen en genezers

Het eiland Siquijor in de regio Visayas heeft een reputatie op het gebied van hekserij en zwarte magie onder de Filippino’s – er wordt gezegd dat hier bovennatuurlijke krachten en onverklaarbare verschijnselen zijn. Aangezien het bijgeloof diep geworteld is in het leven van de lokale bevolking, twijfelt bijna niemand hier aan het bestaan ​​van geesten met goede of slechte bedoelingen. Er wonen meer dan 300 genezers op de eilandprovincie, die alle natuurlijke dingen gebruiken voor de behandeling: rook, geneeskrachtige kruiden, zalven, maar ook talismannen, die zouden moeten beschermen tegen boze geesten. In de week voor Pasen komen genezers massaal naar Siquijor van de meest afgelegen eilanden om genezende drankjes te brouwen – want dan komen de geesten zogenaamd tot leven …

Sagada: hangende doodskisten in de hooglanden

hangende doodskisten filipijnen

De Igorot zijn een natuurlijk volk dat, op de geïsoleerde locatie in de bergen van het noorden van Luzon, tot op de dag van vandaag het traditionele leven heeft behouden en bekend staat om hun buitengewone begrafenisrituelen:

Ze bevestigen doodskisten die op verheven hoogte aan de rotswand hangen onder het motto: hoe hoger de kist, hoe dichter bij de voorouders. Ze voegen zelfs vrij zwevende stoelen toe, zodat de overledene beter kan genieten van het uitzicht op de weelderige groene vallei. Maar de overledene wordt niet alleen in de lucht begraven, maar ook in grotten: tijdens het kielzog wordt de overledene op de zogenaamde doodstoel geplaatst en vervolgens gehurkt in een doek gewikkeld en naar de begraafplaats gedragen. In die positie wordt hij vervolgens in een houten kist geplaatst en vindt hij zijn laatste rustplaats in de grot.

Lees ook: Cham eilanden, een paradijs in Vietnam

Mindanao: freediving van de Bajau

Haal diep adem en neem dan een diepe duik: de Bajau-mensen in het uiterste zuiden van de Filippijnen hebben uitzonderlijke duikvaardigheden, omdat hun volgers vissen, zeekomkommers en schaaldieren tot 70 meter diep kunnen jagen – en dat allemaal zonder zuurstof. De reden hiervoor is waarschijnlijk een genetische aanpassing met een bovengemiddelde milt, die een belangrijke rol speelt in de zogenaamde duikreflex. Hierdoor vertraagt ​​de hartslag en trekt de milt samen. Als gevolg hiervan wordt een grote hoeveelheid zuurstof door het lichaam getransporteerd, waarvan het gehalte met wel negen procent toeneemt – ideaal voor lange duiken. De Bajau leefden ooit als zee-nomaden op woonboten in Zuidoost-Azië; tegenwoordig zijn ze meestal thuis in kleinere nederzettingen aan het water – maar hun leven speelt zich nog steeds voornamelijk af op zee, waar ze tot acht uur of meer per dag in het water doorbrengen.