Vier een veilige kerst op Madeira

Vier een veilige kerst op Madeira

Het eiland Madeira staat bekend om de unieke feesttradities die dit jaar plaatsvinden onder speciale omstandigheden om iedereen te beschermen. Het jaar 2020 wordt afgesloten met weelderige markten, warme temperaturen, kerstversieringen – en met fantastisch vuurwerk op oudejaarsavond. Dus als je de feestdagen een beetje anders wilt beleven, mag je de Madeiraanse gebruiken en tradities niet missen. Nog een argument: onlangs is de archipel bij de World Travel Award uitgeroepen tot de veiligste kerstbestemming en de beste eilandbestemming van Europa. Het speciale Covid-19-concept is gericht op testen bij aankomst en constante controle. Sinds de pandemie in het voorjaar van 2020 begon, zijn er op het eiland maar weinig zieken. Het aantal besmettingen behoort tot de laagste in Europa. Dankzij het lage aantal gevallen is er geen reiswaarschuwing van het ministerie van Buitenlandse Zaken op Madeira.

Lees ook: De must sees in Corfu stad

Kerstmis en oudejaarsavond met een verschil: tradities en gebruiken op Madeira

kerst 2020 madeira

Op 1 december is het dan zover: de kerstperiode wordt gevierd en de vele kleine streken worden omgetoverd tot magische plekken die een glimlach op het gezicht van elke bezoeker toveren. Vooral de hoofdstad Funchal schittert met fascinerende straatversieringen.

De traditionele kerstmarkt op het centrale plein van Avenida Arriagain Funchal is een van de lokale tradities en gebruiken rond de feestdagen, waar je begint aan een reis van de zintuigen tussen typische aroma’s van kruiden en regionale specialiteiten. Op redelijke afstand kun je door de smalle straatjes van de oude binnenstad van Funchal slenteren, versierd met kerstverlichting bij milde temperaturen – en ervaar je de charme van een heel bijzonder kerstfestival. De grote finale van de feestdagen dit jaar is de schitterende oudejaarsavond in de haven van Funchal. Het grootste vuurwerk ter wereld, geregistreerd in het Guinness Book of Records, vergezelt iedereen met talloze vuurpijlen over de Atlantische Oceaan op een spectaculaire manier het nieuwe jaar in – want wat is een betere manier om het nieuwe jaar te vieren dan een felgekleurde nachthemel met hoop en positieve gedachten? Maar dat is niet alles, de Madeiranen eten traditioneel twaalf rozijnen stipt om middernacht – en elk van de twaalf rozijnen staat voor één wens of een goede resolutie die men doet voor de komende twaalf maanden.

kerst madeira

Heilige drie koningen

De Drie Koningen worden gevierd in de nacht van 5 op 6 januari. Bovendien zal er dit jaar in de aula van het stadspark van Funchal een “Cantar os Reis”, een traditionele zang van drie koningen, worden gehouden.

Lees ook: Capri: de belangrijkste natuurlijke en culturele attracties

Zorgeloze vakantie: Madeira is uitgeroepen tot de veiligste kerstbestemming van Europa

Dit jaar kunnen gasten op Madeira op een uitbundige manier, maar vooral veilig kerst vieren. Daar zorgen de uitgebreide gezondheids- en veiligheidsmaatregelen die het land sinds het begin van de pandemie heeft, en die er uiteindelijk voor hebben gezorgd dat de archipel door het “European Best Destinations” initiatief werd gekozen als de veiligste kerstbestemming van Europa 2020. Het selectieproces is gebaseerd op het aantal Covid-19-gevallen per miljoen inwoners, het aantal ziekenhuisbedden per inwoner en de nabijheid van luchthavens, implementatie van hygiënemaatregelen, hygiëneborden in hotels, winkels, restaurants, openbaar vervoer en in openbare ruimtes, verstrekking van desinfecterende gel evenals mondkapjes. Last but not least werd het ontwerp van de route binnen de kerstmarkten meegenomen in de evaluatie. Madeira werd niet alleen uitgeroepen tot de veiligste kerstbestemming in de tijd van Covid-19, maar won onlangs voor de zevende keer de World Travel Award in de categorie “Best Island Destination in Europe“.

Copyright beeld: Madeira Promotion Bureau.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie