Wat te zien en doen in La Maddalena

Wat te zien en doen in La Maddalena

La Maddalena is de oudere zus van ongeveer 60 eilanden en eilandjes die deel uitmaken van de archipel in het noordoosten van Sardinië. Ze geeft zijn naam aan het hele Archipelago National Park, een beschermd zee- en landgebied, dat in de zomer wordt doorkruist door toeristen die houden van de kristalheldere zee en door boten die op zoek zijn naar betoverende duiken voor de kust, in droomwateren. La Maddalena kijkt uit over Palau in Noord-Sardinië, vanwaar het met de veerboot in 20 minuten te bereiken is, en het stadscentrum is het enige in de hele archipel. Het vlaggenschip zijn de prachtige baaien en roze stranden, maar zelfs het historische centrum is geen grap als het gaat om charme en schoonheid. Wat te zien en doen in La Maddalena? We zetten het hier op een rij.

Lees ook: Wat te doen in Ischia: 5 dingen die je niet mag missen

Te zien en doen in La Maddalena

Oude stad

La Maddalena

In het historische centrum van La Maddalena zijn de smalle straatjes die de hoofdstraten en pleinen kruisen van bijzondere artistieke en architectonische waarde. De geplaveide steegjes kijken uit op achttiende-eeuwse gebouwen, zoals het stadhuis en de parochiekerk van Santa Maria Maddalena in barokstijl, aan de kust, vlakbij de haven. In de kleine haven van Cala Gavetta staat een zuil met de beeltenis van Giuseppe Garibaldi, die de afgelopen 26 jaar in Caprera heeft gewoond, verbonden met La Maddalena door de Moneta-pas.

Bezienswaardig in het bovenste deel van de stad is het voormalige fort Sant’Andrea, gelegen op een granieten uitloper en tot enige tijd geleden in gebruik als gevangenis.

Stranden

Bassa Trinità

Langs de panoramische weg kom je echte wonderen tegen:

Spalmatore Bay: prachtige baai die niet alleen altijd beschut is tegen de wind, maar ook vele diensten voor zwemmers biedt, in de eerste plaats het wonder van het strand van Spalmatore met fijn wit zand en een kristalheldere, transparante zee. Strand dat ’s avonds tot leven komt met trendy bars en clubs. Als je verder gaat in de richting van Porto Massimo, biedt de Spalmatore Bay ook andere soorten stranden, zoals het Costone strand dat wordt gekenmerkt door goudkleurig zand en een kristalheldere zee.

Cala Francese: op slechts 3 kilometer van het centrum ligt hier nog een wonder, gelegen tussen mediterraan struikgewas en granietgroeve, met paden die naar inhammen en paradijselijke stranden leiden.

Nido dell’Aquila: verder langs de kust van Padule, in het zuidelijke deel van het eiland, kom je aan bij de Nido dell’Aquila, vlakbij het militaire fort. Het is een grotendeels zandstrand, lichtbeige van kleur, met fijn, compact zand en de aanwezigheid van gladde rotsen die uit het strand steken. De kristalheldere zee heeft een zeer ondiepe en zanderige zeebodem met de aanwezigheid van rotsen die het strand zeer suggestief maken, mede dankzij de prachtige kleuren van de zee, variërend tussen lichtblauw en turkoois. Achter het strand staan ​​kleine struiken met mediterraan struikgewas.

Punta Tegge: De stad Punta Tegge ligt in het zuidelijke deel van het eiland en kan worden bereikt door langs de kust van Padule te reizen in de richting van Nido d’Aquila. De plaats biedt, naast een aantal zeer mooie en gevarieerde stranden, ook een prachtige vlakke granieten klif die uitkijkt over Porto Rafaele en het eiland Spargi.

Bassa Trinità: gelegen in het noorden van het eiland en kan worden bereikt door de panoramische weg te volgen, waar je 3 prachtige baaien tegenkomt die met elkaar verbonden zijn. De schoonheid ervan is onbeschrijfelijk, het zeer witte zand is verrijkt door zeer kleurrijke en geurige mediterrane vegetatie, die naar een transparante en heldere zee met adembenemende kleuren leidt. Voor liefhebbers van trekking is het strand ook te bereiken via een heel mooi en interessant natuurpad dat begint bij de kerk van de Trinita.

Cala Lunga en Monti d’Arena: dit zijn twee andere prachtige stranden in Maddalena: de eerste niet ver van de baai van Spalmatore, de tweede is altijd te bereiken via de panoramische weg. In beide gevallen zijn de belangrijkste kenmerken het onmiskenbare witte zand en het kristalheldere water waar je buiten adem van raakt.

Vanuit Maddalena kun je vervolgens de andere eilanden van het park gaan ontdekken: Santo Stefano in het zuiden, Budelli en het beroemde Rosa strand, Razzoli, Santa Maria en Spargi in het noorden. En dan natuurlijk Caprera, het Italiaanse Tahiti.

Caprera

Caprera

Het op een na grootste eiland van de archipel, evenals een volledig beschermd gebied. Caprera is verbonden met Maddalena door een 600 meter lange brug, gebouwd in 1958. Naast zijn schoonheid staat het eiland bekend als de laatste residentie van Giuseppe Garibaldi. Het Witte Huis bewaart zijn herinneringen: de Held van Twee Werelden woonde hier 26 jaar voor zijn dood.

Mooi als de zon, wild, met zijn grillige profiel en zijn vele baaien afgewisseld met kliffen die uitkijken over de zee, en smaragdgroen water dat je ademloos achterlaat.

Een van de mooiste plekjes is Cala Coticcio, een van de kleinste van het eiland en het gemakkelijkst te bereiken via een klein pad of over zee. Het is een plaats omgedoopt tot de naam “Tahiti”.

In het zuidoostelijke deel, dat je niet mag missen, ligt Cala Portese of dei Due Mari, de trots van het eiland: het heldere water spoelt beide zijden van de inham. Verderop ligt Punta Rossa, en na een stuk lopen het prachtige strand van Relitto, dat niet alleen wordt gekenmerkt door fijn wit zand, maar ook door het skelet van een oud schip aan de kust. In het westen domineren vlakke vlakten en een uitgestrekt dennenbos. Mis het blauwe water van Cala Napoletana, de wilde natuur van Cala Garibaldi en het uitgestrekte lichte zand van Cala Serena niet.

Santo Stefano

Santo Stefano

Het eiland Santo Stefano is met zijn 3 vierkante kilometer het vierde grootste van de Maddalena archipel. Het is deels heuvelachtig: het hoogste punt is de Monte Zucchero, die 101 meter boven zeeniveau reikt. Na de ontmanteling van de Amerikaanse marinebasis wacht een deel van het eiland op een ontwikkelingsproject. De rest van Santo Stefano, dat alleen wordt bezocht door toeristen die gasten zijn van de accommodatiefaciliteiten, kan in al zijn integriteit worden bewonderd, vergelijkbaar met het uiterlijk dat de Maddalena archipel moet hebben gehad vóór zijn toeristische ontdekking.

Spargi

Spargi

Tussen de eilanden van de Maddalena archipel valt een ongerept paradijs op met de authentieke en ongelooflijke schoonheid van zandbaaien, ideaal voor ontspanning en met een wild karakter dankzij steile kusten die per boot kunnen worden bewonderd: het is Spargi, met zijn wilde en ruige natuur die het tot op de dag van vandaag onbewoond hebben gemaakt.

Zeldzame vogelsoorten nestelen op het ‘jongere zusje’ Spargiotto: kuifaalscholver, Corsicaanse meeuw en stormvogeltje. Iets naar het westen ontspringt de Spargiottello rots en zijn ‘ondiepe’ in tweeën gesneden door een zandgeul.

Het staat bekend om zijn stranden aan de oostkant, Cala Corsara met zijn turquoise reflecties, Cala Conneri ook bekend als Cala dell’Amore, Cala Granara en vele andere inhammen omringd door grote granieten rotsen, gebeeldhouwd door de wind en door weelderige vegetatie die stopt tot aan de rand van de kustlijn, met stranden met heel wit zand en smaragdgroen water die de spectaculaire natuur vormen van dit eiland, dat zich presenteert als een waar paradijsje. Het achterland is vrijwel ontoegankelijk, begroeid met zonnerozen, aardbeibomen, jeneverbessen en linzen.

Santa Marta

Santa Marta

Het eiland Santa Maria ligt tussen Razzoli en Budelli, waarvan het wordt gescheiden door smalle en lage stukken zee, zoals de Passo degli Asinelli die het van de eerstgenoemde scheidt en ongeveer 50 cm diep is. De overblijfselen van het oude klooster dat in de 12e eeuw door benedictijner monniken werd gebouwd, zijn opgenomen in het huis van de herder die op dit eiland woont en werkt. Aan de zuidkust van Santa Maria ligt het beroemdste en mooiste strand van het eiland, Cala Santa Maria, met meer dan 200 meter extreem fijn wit zand, omringd door kristalhelder water. Vanaf de vuurtoren van Punta Filetto, bereikbaar via een pad dat begint bij Cala Santa Maria, kun je genieten van een prachtig panorama over de hele archipel en de Straat van Bonifacio.

Lees ook: Zo maak je een keuze tussen Sicilië en Sardinië

Budelli

Budelli

Terwijl je rond de eilanden loopt, kom je het beroemde eiland Budelli tegen, een van de kostbaarste juwelen van de hele Maddalena archipel, en het beroemde roze strand, een van de mooiste van de hele Middellandse Zee, waarvan de kleur is afgeleid van het afbrokkelen van de zee, genaamd miniacinia miniacea, een roze micro-organisme dat in zeegras in schelpen leeft en door stroming naar de kust wordt getransporteerd.

In Cala Roto, waar het strand ligt, filmde Michelangelo Antonioni in 1964 de scène van het sprookje van het kleine meisje in ‘Red Desert’, waarmee hij de aard van de plek vereeuwigde.

Budelli wordt tegenwoordig beschermd door landschappelijke en milieubeperkingen, zodat het vanaf een afstand kan worden bewonderd als een authentiek meesterwerk van de natuur, begeleid door parkgidsen, zonder voor anker te gaan, te zwemmen of zelfs maar op het strand te lopen.