Zo goed smaakt de herfst in Sardinië

Zo goed smaakt de herfst in Sardinië

Van begin september tot ver in december wordt de herfst gevierd in het hart van Sardinië. In de “Autunno in Barbagia” nodigen kleine dorpjes rond het Gennargentu-massief uit om het “echte” Sardinië met zijn culinaire en culturele schatten te ontdekken.

Barbagia – dat is de naam van het plateau doorkruist door smalle valleien en kloven in het oostelijke centrum van Sardinië ten zuiden van de provinciehoofdstad Nuoro. Halverwege de jaren negentig werd het Herfstfestival in het leven geroepen om de Sardiniërs dichter bij dit hart van hun eiland te brengen, dat ooit zo moeilijk toegankelijk was, het land van herders, schapen en geiten rond het Gennargentu-massief. Tegenwoordig is “Autunno in Barbagia” een magneet voor bezoekers en trekt niet alleen de lokale bevolking, maar ook toeristen uit binnen- en buitenland. Het is al lang bekend dat hier, in het achterland van de Sardijnse droomstranden, nog een ander Sardinië te ontdekken is – dorpjes met middeleeuwse charme, indrukwekkende natuur gekenmerkt door macchia, tamme kastanje- en steeneikenbossen en ruige bergen, waar dieren zich zelden hebben teruggetrokken en waar mysterieuze menhirs en nuraghische nederzettingen doen denken aan prehistorische culturen.

Lees ook: 7 x de mooiste stranden op Europese eilanden

Binnenplaatsen en tuinen worden winkels en restaurants

Bij de “Autunno in Barbagia” openen de lokale bevolking binnenplaatsen en tuinen. Schuren en garages worden geïmproviseerde restaurants en winkels met schapen- en geitenkaas, gedroogd fruit, noten, traditionele zoetigheden, geroosterde kastanjes, gerookte ham en natuurlijk lokale wijnen. Authentieke gerechten uit de boerenkeuken, die zelden in restaurants te vinden zijn, kunnen bij deze gelegenheid worden geproefd. Bijvoorbeeld “pane frattau” en “pane lentu con formaggio” – typische gerechten uit de plaatselijke herderskeuken met flinterdun brood, kaas en stevige saus. Goed versterkt kunnen gasten zich laten besmetten door de uitbundige volksfeestsfeer en de drukte op de geïmproviseerde podia volgen. De uitvoeringen bevatten bijna altijd de “Canti a Tenore”, polyfone herdersliederen. Sardiniërs cultiveren vandaag nog steeds deze zangtechniek, waarmee hun voorouders sinds onheuglijke tijden de eenzaamheid van het pastorale leven hebben bestreden met de gemeenschapsvormende kracht van hun stem.

Ambachtelijke knowhow is en wordt ook al eeuwenlang van generatie op generatie doorgegeven in Barbagia. Fijne messen, filigrane gouden sieraden en keramiek zijn enkele van de producten van de regio en zijn prominent aanwezig bij herfstfeesten, evenals ingewikkeld weven, borduren en houtsnijwerk. Zoete kunstwerken zijn daarentegen de torrone, amandelnoga met sinaasappel-, wilde bloemen- of eucalyptushoning. Het Barbagia dorp Tonara heeft zich bekend gemaakt met deze specialiteit.

Lees ook: 5 x actieve dingen om op Formentera te doen

Alle afspraken en nog veel meer

“Autunno in Barbagia” 2022 is in het eerste weekend van september geopend in het gehucht Bitti, ten noorden van Nuoro aan de rand van het plateau. Weekend na weekend wordt gevierd in één of gelijktijdig in twee of drie dorpen, en de reeks evenementen loopt in december ten einde.