De tien mooiste stranden van Sardinië

De tien mooiste stranden van Sardinië

Sardinië: de naam van dit mediterrane eiland wordt geassocieerd met lekker eten en strandleven. En dat is helemaal waar! Als je wilt genieten van tijd op het strand op Sardinië, hebben we hier de tien mooiste stranden op een rij gezet.

Lees ook: De prachtige Stockholm archipel

1. Costa Rei

Costa Rei

Voor velen is de Costa Rei een van de mooiste stranden ter wereld. De kust strekt zich uit over meerdere baaien, heeft fijn, glooiend zand en is daarom ook geschikt voor kinderen. Zowel vanuit Cagliari als vanuit de stad Villasimius is de Costa Rei goed aangegeven. Hier vindt je tal van winkels, restaurants en verhuur van surfplanken. Het laagseizoen is het vermelden waard: Je geniet dan van het tien kilometer lange strand voor jezelf – bijvoorbeeld tijdens een strandwandeling.

2. Cala Goloritze

Cala Goloritze

De Cala Goloritze is een geheime tip onder insiders: er zijn geen ligstoelen of parasols te huur, geen restaurants, maar kristalhelder water, een wit kiezelstrand en een prachtig decor met rotsen die steil in zee vallen. De beste manier om de baai te bereiken is per boot – hier moet je zelfs de laatste meters zwemmen, omdat boten niet op het strand mogen liggen. Als alternatief kan Cala Goloritze ook worden bereikt via een langere wandeling.

3. Capriccioli

Capriccioli

Het Capriccioli strand aan de Costa Smeralda ligt ongeveer drie kilometer ten zuiden van Cala di Volpe. Het is een paradijs voor gezinnen. Fijn zand en vlak, het is geschikt als speeltuin met kristalhelder water. Pijnbomen en olijfbomen beschermen het strand tegen de wind. Grote rotsen glinsterend in vele prachtige kleuren verdelen het in tweeën.

4. Porto Istana

Porto Istana

In het noordoosten van Sardinië, ongeveer tien kilometer van Olbia, ligt het strand van Porto Istana. Iedereen die droomt van Caribische stranden maar bang is voor lange vluchten, is hier aan het juiste adres. Het prachtige strand met wit zand en glinsterend turquoise water is het perfecte plaatje voor een ansichtkaart. Het loopt ook langzaam af en is daarom geschikt voor gezinnen met kinderen. Ook praktisch: er is een parkeerplaats op slechts 50 meter afstand en er zijn kleine, typische strandtentjes. Tip: Een wandeling langs het strand naar het naburige Cala Brandinchi – grote pijnbomen zorgen hier voor schaduw.

5. Cala Luna

Cala Luna

De maanbaai, zoals Cala Luna heet, is alleen per boot of wandelend te bereiken. De meeste boten vertrekken vanuit Cala Gonone. Rotsgrotten openen een spectaculaire achtergrond voor het turquoise water. Het strand is vrij kiezelstrand, maar heerlijk wit. Er is een klein restaurant op het strand. Oudere kinderen kunnen zich vermaken in Cala Luna, maar het strand is niet geschikt voor kleine kinderen. Omdat het in de zomer erg druk kan zijn, raden we aan om in het voor- en naseizoen te bezoeken.

6. Cala Giunco

Cala Guinco

Er zijn hier veel commercials opgenomen: de glinsterende blauwe tinten van Cala Giunco zijn ook het perfecte decor voor een strandvakantie. Het is te bereiken via de kustweg richting Villasimius, er zijn ook parkeerplaatsen in de buurt van het strand, evenals verschillende nutsvoorzieningen. Zelfs massages worden aangeboden op het strand. Kitesurfers komen hier graag als het waait. Nog een bijzonderheid: op de achtergrond van het hoofdstrand grenst Simius aan een zoutmeer – met een beetje geluk kun je hier ook flamingo’s zien.

7. Cala Brandinchi

Cala Brandinchi

Als in een lagune in de Zuidzee lopen vakantiegangers in Cala Brandinchi meters het zacht glooiende water in en liggen ze in het sneeuwwitte zand. De baai is een van de absoluut beste stranden van Sardinië en ligt dicht bij Porto Istana. Het is perfect voor strandvakanties met kinderen. Er zijn verschillende bars en je kunt hier ligbedden en parasols huren. Hier vindt je ook aangename schaduwplekken onder de pijnbomen.

8. Cala Banana

Cala Banana

Hier vindt je een geheime tip voor het strand bij Olbia: Cala Banana. Wie van zwemmen houdt, kan via het vakantieoord Nodu Pianu de ietwat verscholen maar mooie baai bereiken. Het strand is erg rustig, en je kunt genieten van het uitzicht over het offshore-eiland Tavolara. Er is een kleine bar die strandgangers voorziet van heerlijke kleine gerechten.

9. Cala Pepino

9. Cala Pepino

Vanuit Monte Rai naar het zuiden rijdt je naar Cala Pepino. Het vormt het zuidelijke uiteinde van Costa Rei en steekt als een voorgebergte ongeveer 25 meter de zee in. Ook hier loopt het witte zand langzaam af in de turquoise zee – ideale omstandigheden voor kinderen. Het ondiepe water is al geschikt om in het voorjaar te zwemmen. Rondom de rotsen is een mooi gebied voor snorkelaars. Tip: Je kunt de hele Costa Rei zien vanaf de rotsen voor de baai.

Lees ook: 5 ongerepte Turkse eilanden

10. Cala Spinosa

Cala Spinosa

Ook Cala Spinosa ligt op het schiereiland Capo Testa en is een van de mooiste stranden van Sardinië. De ietwat onbegaanbare afdaling om er te komen is zeker de moeite waard: het strand is zanderig, smal en omgeven door enorme rotsen. Duikers en klimmers zijn dol op het gebied. Met een beetje geluk kun je schildpadden zien op het strand – het uitzicht op het naburige eiland Corsica is gegarandeerd. Er zijn bars en cafés in de buurt.