Sardinië in de winter: tips voor je vakantie

Sardinië in de winter: tips voor je vakantie

Ook buiten de zomer is Sardinië een waardevolle vakantiebestemming. In de wintermaanden leer je het ruige landschap tussen bergen en zee pas echt kennen. Verlaten stranden lokken met hun intense blauw en de flora bloeit met de langverwachte regen. Het originele Sardinië heeft ook veel te bieden via zijn traditionele festivals.

De winter is de perfecte tijd om op wandelschoenen de adembenemende natuur van Sardinië te leren kennen en je onder te dompelen in de tradities van de Sardiniërs. Weg van de toeristische drukte, is Sardinië meer ontspannen. Perfect als je op zoek bent naar een onderbreking van de stress van het dagelijkse werk.

Lees ook: Zo maak je een keuze tussen Sicilië en Sardinië

Winterstormen of zwemweer – wat kan ik in de winter op Sardinië verwachten?

Om te beginnen: Alleen de geharden zullen in de winter de zee in durven gaan. De zee blijft langer warm dan de lucht, maar de temperatuur komt zelden boven de 14 graden. Door het mediterrane klimaat zijn de zomers heet en de winters koud. In december, januari en februari wordt het echter pas echt winters in de bergen en het binnenland van het eiland zoals Gennargentu en de plateaus. Hier kan het zeker tot min graden komen.

In het zuiden zakt de temperatuur zelden onder de zes graden en is het met maximaal 20 graden nog steeds beduidend warmer dan in Noord-Europa. Het beste wat je kunt doen bij het inpakken van je koffer is om voorbereid te zijn op wisselvallig weer.

Sardinië in de winter: tips voor je vakantie

Sardinië is bijzonder kleurrijk in de winter

In het wat frissere seizoen kun je een intens blauwe zee verwachten. Vooral bij zonsopgang en zonsondergang is het kleurenspel indrukwekkend. Veel planten op Sardinië zijn groenblijvend en veel bomen behouden het hele jaar door hun bladeren. De nu verlaten straten van de steden van Sardinië nodigen uit tot het maken van lange stadswandelingen en het bezoeken van musea. Nuraghische plekken kunnen in de winter zonder drukte worden bezocht. Als je op zoek bent naar rust en een wild landschap, krijg je waar voor je geld.

Sardijnse gastvrijheid ver weg van toeristische bolwerken

Sardinië kan het hele jaar door bezocht worden. In de winter moet je echter flexibel zijn. Het leven speelt zich niet meer af in de bekende toeristenoorden, maar waar de bevolking woont. De grote hotels zijn meestal gesloten tot de start van het seizoen in april. Het is het beste om accommodatie te zoeken in het achterland waar de lokale bevolking woont. Daar zijn ook de restaurants en supermarkten geopend.

Ervaar Sardijnse tradities nog authentieker

Sardinië in de winter: tips voor je vakantie

Als het hoogseizoen voorbij is, tonen de Sardiniërs hun feeststemming. Vooral met kerst, oudejaarsavond en carnaval is er veel te zien. Dit festival luidt het Sardijnse carnaval in, waar de indrukwekkende Sardijnse carnavalsmaskers in feestelijke processies worden gedragen. Een bijzonder hoogtepunt is de ceremoniële parade in Mamoiada, waar angstaanjagende Mamuthonen door de straten zwerven en een unieke ervaring vertegenwoordigen.

Lees ook: Eilandhoppen in Italië: de pareltjes

Actieve vakanties zijn ook in de winter mogelijk op Sardinië

Liefhebbers van buitensport kunnen zich ook in de winter verheugen op een gevarieerd programma. In Fonni nodigen besneeuwde bergen zelfs uit om te gaan skiën. Windsurfen en surfen is geen probleem met een wetsuit, ook in de koudere seizoenen. Bovendien vinden wielrenners vanaf januari de beste omstandigheden. Wandelschoenen zijn een must in Sardines in de winter. Het milde weer nodigt uit om de toppen van Sardinië te bestormen.