8 mooie stranden met een schaduwplek

8 mooie stranden met een schaduwplek

Zomer, zon, zonneschijn? Sissend in de zon op vakantie op het strand is niet voor iedereen weggelegd. Vooral lichte huidtypes en kinderen moeten te veel zon vermijden. Maar een strandvakantie hoef je niet te missen: we hebben acht stranden op een rij gezet die vakantiegangers retraites bieden op zonnige vakantiebestemmingen.

Lees ook: 9 redenen om Mallorca te bezoeken

1. Spanje: Playa de Formentor op Mallorca

Playa de Formentor Mallorca

Op het strand Playa de Formentor in Pollença in het noorden van Mallorca vindt je op warme zomerdagen veel schaduwrijke plekjes tussen de weelderige pijnbomen op het strand. Het gevarieerde aanbod aan cafés, restaurants en sportfaciliteiten biedt ook veel afwisseling voor iedereen die niet alleen in de zon wil liggen. De stroparasols en houten ligstoelen op het strand creëren een bijna Caribische flair.

2. Italië: Cala Mariolu op Sardinië

Cala Mariolu Sardinië

In het noorden van het dorp Arbatax ligt het strand van Cala Mariolu, dat met zijn witte zand en helder turkooisblauw water een van de mooiste stranden van Sardinië is. Het is bereikbaar per boot of via een wandelpad. In de baai schijnt de zon alleen in de ochtenduren, vanaf de vroege middag staat het helemaal in de schaduw.

3. Kroatië: Gouden Kaap in Rovinj

Gouden Kaap Rovinj

Het strand “Gouden Kaap” ligt op slechts een paar kilometer afstand van de havenstad Rovinj op het schiereiland Istrië. Het strand is populair bij zowel de lokale bevolking als toeristen en is een van de mooiste in Kroatië. De kustlijn grenst direct aan een natuurpark, waarvan de bomen de bezoekers veel schaduw geven.

4. Griekenland: Bella Vraka strand op Mourteméno

Bella Vraka strand Mourteméno

Het strand van Bella Vraka ligt op het kleine eiland Mourteméno en is te bereiken via een strook zand vanuit de West-Griekse stad Syvota. Het witte zandstrand biedt Caribische flair met duik- en snorkelmogelijkheden en, dankzij de weelderige vegetatie van het aangrenzende bos, tal van schaduwrijke toevluchtsoorden.

5. Thailand: Haad Yao Beach op Ko Phangan

Haad Yao Beach

Op het eiland Koh Phangan in de Golf van Thailand biedt Haad Yao Beach veel natuurlijke schaduw met zijn weelderige palmbomen langs de strandlijn. Ook kun je verkoeling zoeken bij de vele strandtentjes op het witte zandstrand. De duik- en snorkelexcursies op het eigen rif van het strand zijn net zo verfrissend.

6. Mexico: Hidden Beach (Playa del Amor) op Marietas

Hidden Beach (Playa del Amor)  Marietas

Een van de meest ongewone stranden is in Mexico: het grotstrand “Hidden Beach” op de Marietas-archipel. Het strand is alleen te bereiken door te zwemmen via een watertunnel of per boot met een ervaren gids. De paradijselijke strandschoonheid is ontstaan ​​tijdens de Eerste Wereldoorlog door middel van bomexperimenten die werden uitgevoerd in wat nu het natuurreservaat is.

7. Kroatië: Strand van Orebić in het zuiden van Dalmatië

Trstenica

Het kleine Kroatische stadje Orebić ligt op het schiereiland Pelješac in het zuiden van het land. Het kiezelstrand Trstenica biedt dankzij de hoge pijnbomen natuurlijke schaduw, vooral in het westelijke deel. Richting zee wordt het strand zanderig en het diepblauwe water biedt een goede verfrissing voor wie het hoofd koel wil houden.

Lees ook: 7 stranden vol “zon en zand” op Formentera

8. Spanje: Cala Macarella op Menorca

Cala Macarella

Wandelaars vinden een heel bijzonder hoekje aan de zuidkust van Menorca: Cala Macarella is een van de meest populaire baaien van het eiland. Het fijne kalksteenzand en de turquoise zee maken het strand zo uniek. Bezoekers kunnen de hele dag door een schaduwplek vinden onder de vele pijnbomen en rotsen.