3 eilanden in Kroatië weg van de toeristische hotspots

3 eilanden in Kroatië weg van de toeristische hotspots

De Kroatische eilanden zoals Krk, Cres en Rab zijn bij de meesten bekend. Maar de bestemming aan de Adriatische kust staat niet voor niets bekend als het land van de 1000 eilanden. De Kroatische archipel, de op een na grootste in de Middellandse Zee, bestaat uit 78 eilanden en 524 kleinere eilandjes en 642 kliffen en riffen, die bijzonder aantrekkelijk zijn voor Kroatische vakantiegangers met hun geheime stranden ver weg van de gebruikelijke toeristische routes. Bovendien worden de Kroatische eilanden momenteel beschouwd als veilige zones met lagere incidentie-waarden. Op de website www.safestayincroatia.hr kun je naast de epidemiologische situatie op de eilanden, ook informatie vinden over alle COVID-19 testlocaties, evenals informatie over lucht-, land- en zeetransportverbindingen tussen de eilanden en het vasteland.

Met 602 eilanden en 642 riffen is de keuze groot. We presenteren drie van de mooiste eilanden weg van de toeristische hotspots.

Lees ook: Ontdek de magie van het eiland Comino

Mljet – Het groene eiland Kroatië

Mljet

Het eiland Mljet in het zuiden van Dalmatië is het meest beboste eiland in de Adriatische Zee en fascineert met zijn ongerepte natuur en rijke flora en fauna. Aan de westkant van het eiland vind je het Mljet National Park, een van de 12 Kroatische nationale parken en twee prachtige zoutwatermeren. In het midden van het meer Veliko Jezero ligt een klein eiland waar een benedictijnenklooster uit de 12e eeuw staat. Het klooster doet nu dienst als restaurant met een prachtig uitzicht over het nationale park.

In het oosten van het eiland zijn er prachtige zandstranden voor majestueuze kliffen. Het kleine dorpje Saplunara op dit deel van het eiland is een ideale plek voor rust en ontspanning. Op Mljet vind je geen massatoerisme. In plaats van grote hotels vind je er mooie appartementen en kleine vakantiehuizen, perfect voor een romantische vakantie voor twee. De beste manier om Mljet te bereiken is per boot vanuit Dubrovnik. In de belangrijkste dorpen Polače en Pomena kunnen scooters of fietsen worden gehuurd om het groene eiland te verkennen.

Mljet, SV Marija, Credit: CNTB, Foto door Ivo Biocina

Wandelen op Lastovo – rust in de natuur

Lastovo

Ten westen van Mljet, ver van de kust van het vasteland, ligt de Lastovo-archipel met ongeveer 50 eilanden, rotsen en riffen. Het hoofdeiland Lastovo is vanuit de stad Split in drie uur rijden te bereiken, ofwel via het stadje Pasadur in het noordwesten van het eiland of via de prachtige haven van Skrivena Luka in het zuiden. Je vindt er een van de oudste vuurtorens in de Adriatische Zee, de vuurtoren van Struga.

Een deel van het eiland is in 2006 officieel uitgeroepen tot natuurpark. Dit kan het beste worden verkend tijdens een wandeltocht over het ongeveer 200 kilometer lange netwerk van paden van het hoofdeiland. Bewegwijzerde wandelpaden leiden door prachtige wijngaarden en ongerepte bossen. Bovendien bieden natuurlijke kiezel- en rotsstranden en kristalhelder water een fascinerende onderwaterwereld voor duikvakantiegangers. Naast kleurrijke koraalriffen kunnen ook scheepswrakken en bootwrakken op de oceaanbodem worden verkend.

Lastovo, credit: CNTB, foto door Hhrvoje Serdar

Lees ook: Kreta als een local: 7 tips

Dugi Otok – Het eiland van contrasten

Dugi Otok

Het langste en grootste eiland in de noordelijke Dalmatische archipel is Dugi Otok. Het ligt voor Zadar en staat bekend om zijn grote diversiteit. In het zuiden van het eiland ligt het natuurpark Telašćica met steile kliffen en adembenemende rotsen. Hier vind je weelderige bossen, olijfboomgaarden, uitgestrekte weilanden en een grote verscheidenheid aan dieren. Het noorden daarentegen staat bekend om zijn witte zandstranden en lagunes. Een hoogtepunt van het eiland is het populaire Sakarun-strand.

Liefhebbers van geschiedenis komen ook aan hun trekken op Dugi Otok. Talrijke archeologische vondsten en opgravingen geven aan dat het eiland al heel vroeg bewoond was. Ook op culinair gebied heeft het eiland veel te bieden. In de 12 kleine dorpen op het eiland zijn er restaurants en cafés met typisch Kroatische keuken. Voor actieve vakantiegangers is er ook een klimgebied en tal van wandelpaden.

Dugi Otok, natuurpark Telascica, tegoed: CNTB, foto door Zoran Jelaca