10 interessante feiten over Kaapverdië

10 interessante feiten over Kaapverdië

Kaapverdië is veel meer dan prachtige poederwitte stranden. Hier zijn 10 interessante feiten over Kaapverdië die je misschien nog niet kende …

1. De archipel bestaat uit tien eilanden en vijf eilandjes

De eilanden zijn, in volgorde van grootte, Santiago, Santo Antão, Boa Vista, Fogo, São Nicolau, Maio, São Vicente, Sal, Brava en Santa Luiza. Het is misschien een van de kleinste eilanden, maar Sal is verreweg het populairst bij vakantiegangers, dankzij de prachtige witte zandstranden, turquoise kusten en het bruisende toeristenoord.

 Lees ook: Vijf stranden die je niet mag missen tijdens je vakantie op de Seychellen

2. Kaapverdië is de op twee na grootste broedplaats voor karetschildpadden

Schildpadden behoren tot de meest bedreigde zeedieren en komen al duizenden jaren naar deze kleine eilanden. Ervatão Beach, aan de zuidoostkust van Boa Vista, is de op twee na belangrijkste broedplaats voor karetschildpadden ter wereld. Boek je reis tussen de maanden juli en september om de schildpadden hun eieren te zien leggen!

3. Er wonen slechts een half miljoen mensen, de meerderheid in Santiago

Er wonen eigenlijk meer Kaapverdianen buiten Kaapverdië dan op de eilanden zelf. De herhaalde droogte die het land in de tweede helft van de 20e eeuw heeft meegemaakt, heeft ertoe geleid dat veel inwoners naar Europa, Afrika en de VS en Zuid-Amerika zijn geëmigreerd.

4. Santa Luzia is het enige onbewoonde eiland van de archipel

De enige manier om het kleine, kale eiland Santa Luiza te bereiken, is door een vissersboot vanuit Calhau, aan de oostkust van São Vicente, te charteren. De reis duurt ongeveer twee uur.

5. De wateren van Boa Vista zijn een broedplaats voor bultruggen

Waarom boek je geen vier uur durende catamarantocht om de machtige zoogdieren zelf te spotten? Maart en april zijn de beste maanden voor waarnemingen, hoewel het nog steeds mogelijk is om van eind februari tot mei walvissen te zien.

6. Sal was ooit een centrum voor zoutwinning

De zoutmijnen van Pedra de Lume zijn sinds de jaren negentig buiten gebruik, maar trekken nog steeds een groot aantal toeristen. Het is ook van hier dat Sal zijn naam kreeg! Liggend in het hart van een diepe krater, en ondersteund door bergen, is het landschap een lust voor het oog. Het water is dik met zout, wat betekent dat je op het oppervlak kunt drijven: het antwoord van Kaapverdië op de Dode Zee!

7. De archipel was tot de 15e eeuw onbewoond

Portugese ontdekkingsreizigers koloniseerden de eilanden in 1456 en vestigden de eerste Europese nederzetting in de tropen. Kaapverdië werd pas onafhankelijk in 1975, daarom is Portugees nog steeds de officiële gesproken taal in de hele archipel.

8. Het heeft veel vulkanen, waarvan Pico do Fogo de hoogste is

Duizenden jaren geleden rees het eiland Fogo uit de zee op tijdens een vulkaanuitbarsting. De opvallende vulkaan Pico do Fogo torent 2829 meter hoog uit boven het landschap van het eiland. Geen reis naar Fogo zou compleet zijn zonder deze actieve vulkaan te bewonderen, waar je wordt beloond met een prachtig uitzicht op de Chã das Caldeiras.

9. Het land heeft een van de meest stabiele democratische regeringen van Afrika

Kaapverdië heeft de hoogste levensstandaard van West-Afrika, dankzij het stabiele politieke en economische systeem. Dit maakt het een zeer veilig, gastvrij en vriendelijk land om te bezoeken, slechts een van de redenen waarom de archipel zo populair is bij vakantiegangers.

 Lees ook: 3 x doen op São Tomé & Principe

10. De archipel is perfect voor watersporten

Van kitesurfen en windsurfen tot zeilen en duiken, het scala aan watersporten op de eilanden, voornamelijk op Sal ​​en Boa Vista, is een enorme trekpleister voor toeristen die op zoek zijn naar een actieve vakantie aan het strand.