10 meest voorkomende veiligheidsrisico’s tijdens het reizen

10 meest voorkomende veiligheidsrisico's tijdens het reizen

Veiligheidsproblemen vormen de grootste hindernis voor solo reizigers die naar het buitenland reizen. Hier de tien meest voorkomende veiligheidsrisico’s bij solo reizen en hoe deze te vermijden.

Lees ook: 6 oplossingen voor een jetlag

1. Houd kostbaarheden in de gaten

Veel reizigers reizen vaak met te veel bagage, wat tot onnodige stress leidt. Hoe meer je bij je hebt, hoe moeilijker het is om al je waardevolle spullen in de gaten te houden. Je moet alleen meenemen wat je echt nodig hebt. Houdt ook contant geld en creditcards apart van elkaar, zodat niet alles weg is als er wat van je wordt gestolen. En draag geen waardevolle spullen zichtbaar, vooral niet op openbare plaatsen.

2. Gebruik gezond verstand

Veel reizigers verliezen soms hun natuurlijke gevoel van voorzichtigheid. Als je echter reist, moet je altijd je gezond verstand gebruiken. Je moet ’s avonds niet door onverlichte steegjes lopen of in taxi’s zonder vergunning stappen. Niet alles zal altijd verlopen zoals gepland. Je moet dit niet vergeten en logisch gezond verstand gebruiken om dergelijke situaties op te lossen. Je moet op je instinct vertrouwen; je hebt het niet voor niets.

Lees ook: Tips voor stressvrij reizen

3. Vertrouw vreemden niet te veel

Je wilt natuurlijk vriendelijk en open zijn als je reist, maar mensen die alleen reizen, vertrouwen soms iets te veel op vreemden. Zoals altijd in het leven, moet je elke situatie met open ogen benaderen. Je moet bijvoorbeeld geen drankjes accepteren van mensen die je net hebt ontmoet. Als je met vreemden praat, moet je eerst een beetje voorzichtig zijn. Dit heeft niets met onvriendelijk zijn te maken, je bent je alleen bewust van de mogelijke risico’s. Ook hier moeten solo reizigers op hun instinct vertrouwen. 

4. Zorg voor voldoende informatie

Voordat je op reis gaat, moet je altijd veel over je bestemming weten en je dienovereenkomstig voorbereiden. Leer een ​​paar nuttige zinnen in de lokale taal en wat gewoontes van het land. Simpele dingen zoals een basiskennis van de plaatselijke religie en cultuur zijn erg handig voor veilig reizen.

5. Luister naar de lokale bevolking

Reizigers negeren soms waarschuwingen van de lokale bevolking over lokale gevaren. Dat is beslist een vergissing. Het maakt niet uit of het de gids of de conciërge is: deze mensen wonen in de plaats en weten het beste waar ze heen moeten en welke gebieden je beter kunt vermijden. Vooral solo reizigers moeten hiervan profiteren. Als je bijvoorbeeld niet zeker weet of het veilig is om ’s avonds de bus te nemen, moet je dit aan twee of drie plaatselijke bewoners vragen en dan beslissen 

6. Informeer vrienden en familie

Op een spontane excursie gaan is altijd goed. Je moet er echter voor zorgen dat ten minste twee mensen op de hoogte zijn van de plannen. Het is van belang iemand te informeren over je reisplannen: Je moet zo specifiek mogelijk zijn. Hoe meer details, hoe beter. Het is het beste om een ​​paar vrienden en familie je reisplan te sturen. Als er iets gebeurt, kun je veel gemakkelijker worden gevonden.

7. Bekijk de omgeving

Reizigers moeten zich zeer bewust zijn van hun omgeving en niet vertrouwen op wat ze bijvoorbeeld op sociale netwerken hebben gezien. Misschien denk je dat ter plaatse dezelfde regels gelden als thuis, wat zelden het geval is. Je moet dus de hele tijd waakzaam zijn en indien nodig voorzichtig zijn. Voor verblijven in grote steden kies bijvoorbeeld een hotel in een veilige omgeving die ’s nachts gemakkelijk te bereiken is. Oplettend zijn betekent dat je je eigen veiligheid niet vergeet en tegelijkertijd natuurlijk geniet van de reis.

8. Geen paniek

Omgaan met onbekende situaties maakt deel uit van reizen. Het is niet ongebruikelijk dat je je buiten je persoonlijke comfortzone bevindt. Je hebt meestal bepaalde verwachtingen. Als er iets misgaat, reageren velen overdreven. Wees in het buitenland flexibel en open. Je moet altijd het onverwachte verwachten. Het helpt nooit om in paniek te raken. Haal diep adem en bedenk een plan B. De gouden regel tijdens het reizen is sowieso: kom altijd zelfverzekerd over, ook als je dat niet bent. 

9. Gebruik technologie

Technologie kan erg handig zijn tijdens het reizen en bijdragen aan de veiligheid. Schaf een ​​lokale simkaart aan of zorg ervoor dat je een internationale data-simkaart hebt die in de regio werkt. Vooral als solo reiziger moet je altijd de locatiediensten aan hebben staan ​​en Google Maps gebruiken om je weg te vinden. Je zou ook taalapps moeten hebben geïnstalleerd die de betreffende landstaal ondersteunen. Daarnaast is het zinvol om alle belangrijke documenten zoals het paspoort in digitale vorm bij je te hebben. Het is soms voordelig om een ​​vervangende mobiele telefoon mee te nemen voor het geval de smartphone verloren gaat.

Lees ook: Zo voorkom je dat je ziek wordt op vakantie

10. Zorg voor je gezondheid

Als je je aan een paar basisregels houdt, is het heel gemakkelijk om tijdens het reizen gezond te blijven. Zorg er voor vertrek voor dat je een passende verzekering hebt afgesloten voor reizen naar het buitenland en dat je indien nodig je vaccinaties laat vernieuwen. Neem een ​​kleine EHBO-doos mee, met daarin een aantal medicijnen zoals pijnstillers of pillen tegen misselijkheid. Je moet ook waakzaam zijn als het om hygiëne gaat, vooral als het gaat om leidingwater of voedsel.