Zo voorkom je dat je ziek wordt op vakantie

Zo voorkom je dat je ziek wordt op vakantie

Ziek zijn is nooit leuk, maar ziek worden terwijl je op vakantie bent, is heel erg vervelend. Het kan je ook veel geld kosten, van naar de apotheek gaan tot gemiste rondleidingen en reserveringen tot het slechtste scenario, waarbij dure medische noodhulp ver van huis nodig is. Hier zijn enkele tips om gezond te blijven terwijl je op vakantie bent.

Lees ook: 6 oplossingen voor een jetlag

Zorg voor voldoende slaap

Het is leuk om laat op te blijven en te genieten van het nachtleven op je bestemming, maar probeer tijdens je reis minstens zeven tot acht uur per nacht te slapen. Tijdens de slaap herstelt je lichaam zichzelf, en meerdere nachten achter elkaar veel te laat opblijven of slaap overslaan kan een recept zijn voor een ramp. Je zult moe, gedesoriënteerd en kwetsbaarder zijn voor ziekte.

Bestrijd Jetlag

Meer tijdzones overschrijden dan je lichaam zich kan aanpassen, is een recept voor jetlag. De meesten van ons hebben het eerder meegemaakt: dat gevoel niet synchroon te zijn met de tijd op je bestemming of uitgeput zijn lang voordat de zon ondergaat. Als je je lichaam kunt trainen om zich langzaam aan te passen aan de tijdzone op je bestemming voordat je zelfs het huis verlaat, kun je ervoor zorgen dat je een goede nachtrust krijgt en voorkomt het dat je tijdens je vakantie moe wordt.

Bestrijd hoogteziekte

Als je vanaf zeeniveau naar de bergen reist, loop je mogelijk risico op hoogteziekte. Ook bekend als ‘acute bergziekte’, is hoogteziekte elk lichamelijk leed dat je lichaam ervaart wanneer het moeite heeft zich aan te passen aan de lagere zuurstofniveaus op grote hoogten. Het kan zich op vele manieren manifesteren, waaronder misselijkheid, vermoeidheid, hoofdpijn, kortademigheid, duizeligheid, verlies van eetlust en slaapproblemen.

Hoogteziekte komt vrij vaak voor en komt voor bij mensen van alle leeftijden en lichamelijke fitheid, dus het is de moeite waard om op de hoogte te zijn als je op weg bent naar een plek die hoog boven zeeniveau ligt. Je kunt hoogteziekte bestrijden door voldoende te slapen, alcohol te vermijden, veel water te drinken en een pijnstiller te nemen zoals ibuprofen.

Eet goed

Een groot deel van het plezier van reizen is genieten van veel nieuwe en verschillende soorten eten. Met deze verwennerij, echter, bestaat het risico om ziek te worden. Probeer eten voor je plezier in evenwicht te brengen met goed eten, en je lichaam zal je bedanken. Als je je tijdens het avondeten overmatig wilt eten, eet dan een relatief gezond ontbijt en lunch met veel vezels en fruit en groenten. Als je je lichaam voorziet van gezonde brandstof, kun je een heel eind komen aan het afweren van ziekte terwijl je op vakantie bent.

Als je naar een exotisch land of een ontwikkelingsland gaat, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden als het gaat om voedselveiligheid. Kijk bij het kiezen van een straatverkoper of een kraam waar mensen die met het eten omgaan handschoenen dragen, en deze niet gebruiken als er betaald wordt. Contant geld is vies en vol bacteriën en je wilt voorkomen dat die kiemen op het voedsel komen dat je op het punt staat te eten. Probeer er een te kiezen waar je kunt zien dat het eten wordt bereid wanneer je het bestelt. Dit vermindert de hoeveelheid tijd die bacteriën nodig hebben om te groeien, in tegenstelling tot voedsel dat uren op kamertemperatuur heeft gezeten.

Beperk alcoholinname

Het kan verleidelijk zijn om meer alcohol te drinken dan je gewend bent wanneer je op vakantie bent. Dit kan echter je immuunsysteem in gevaar brengen, wat al een klap krijgt als je op reis bent. Overweeg minder of helemaal van alcohol af te zien terwijl je op vakantie bent.

Als dit niet leuk klinkt, probeer dan een balans te vinden tussen hoeveel je drinkt en andere gezonde activiteiten, zoals goed eten, voldoende slapen en veel water drinken. Gehydrateerd blijven, vooral als je veel in de zon bent of meer dan normaal rondloopt, zal de uitdroging van alcohol aanzienlijk verminderen. Als je merkt dat je uitgedroogd raakt, schakel dan over op water, een sportdrank of kokoswater.

Doe rustig aan

Hoe verleidelijk het ook is om elk uur te plannen wanneer je op vakantie bent, maak wat tijd vrij om te ontspannen en te rusten. Als je niet iemand bent die graag een dutje doet, zoek dan een koffietentje of park waar je op zijn minst een tijdje kunt zitten en je voeten kunt laten rusten.

Sightseeing is een van de beste delen van vakantie, maar niet als je te moe en ziek bent om van de bezienswaardigheden te genieten. Vooral tijdens de eerste paar dagen op een nieuwe bestemming, wanneer iedereen herstellende is van jetlag en in het ritme van vakantie komt, neem wat tijd in het schema om te rusten en te herstellen. Je immuunsysteem zal je bedanken.

Lees ook: 5 manieren om bacterievrij te blijven in het vliegtuig

Train

Je denkt misschien bij jezelf: “Trainen op vakantie? Echt niet! Maar doe het toch. Zelfs als je niet elke ochtend vijf kilometer hardloopt, kan het bewegen van je lichaam je helpen om gezond en gelukkig te blijven tijdens een reis. Pak comfortabele kleding in voor yoga of rek in je hotelkamer om de gevolgen van urenlang gepropt zitten in een klein vliegtuig of autostoeltje tegen te gaan. Spreid je armen en benen uit op het bed en adem elke ochtend of avond een paar minuten diep door je neus in. Probeer een wandeling te maken als je de hele dag op het strand hebt gezeten. Je zult verrast zijn hoeveel deze kleine dingen je kunnen helpen om gezond te blijven en je gelukkig en ontspannen te voelen op vakantie.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie