11 dingen om te doen op K’Gari

11 dingen om te doen op K'Gari

Na twee eeuwen onder een andere naam te hebben gestaan, heeft ’s werelds grootste zandeiland K’gari, zijn traditionele naam weer opgeëist. Vanaf 7 juni is de op de werelderfgoedlijst van Queensland geplaatste schat (voorheen Fraser Island) in ere hersteld als K’gari, dezelfde naam die de Butchulla-mensen al meer dan tienduizend jaar gebruiken.

Hoewel de naam is veranderd, blijven de avonturen die worden aangeboden over de 122 km lange K’gari ongewijzigd. Hier zijn 11 dingen om te doen om het meeste uit een bezoek aan dit werelderfgoed te halen.

1. Rock out (en misschien zwemmen) met de bultruggen:

Elk jaar tussen juni en november buigt een konvooi bultruggen die naar het zuiden migreren voor de zomer, rechtsaf bij K’gari en zet koers naar de kalme wateren van Hervey Bay. Halverwege hun reis van 10.000 km heen en terug gebruiken de gigantische walvisachtigen de wateren ten westen van het eiland om uit te rusten, zich vet te mesten, te paren en ook om hun jonge kalveren nuttig walvisgedrag te leren. Voor bezoekers aan de regio is dit een uitgelezen kans om aan boord te gaan van een walvisspottocht van een halve dag (vertrek vanaf Kingfisher Bay Resort) en de walvissen te observeren.

Lees ook: 8 redenen voor een vakantie naar Nieuw-Zeeland

2. Bekijk de ‘Beauty Spots’ in één dag met K’gari Explorer Tours:

Begin aan een negen uur durende binge van ’s werelds grootste zandeiland in een 4WD-bus die er goed uitziet voor een Mars-expeditie. De door een ranger begeleide Beauty Spots-tour bezoekt een grote lijst met verschillende bezienswaardigheden op ’s werelds grootste zandeiland. Er is 75 Mile Beach, een stuk puur wit zand dat lijkt te zijn gemaakt voor strandcruises van 80 km per uur, het Maheno Wreck, de mooie Eli Creek, een stop bij Boorangoora (Lake Mackenzie), de optie voor een rondvlucht over het eiland, en een bezoek naar het Centraal Station met tijd om onder een bladerdak van torenhoge bomen te lopen dat zo vreemd lijkt midden op een zandeiland.

Lake McKenzie

3.Neem een duik in een zoetwatermeer:

Boonrangoora (Lake McKenzie, misschien wel het meest gefotografeerde hooggelegen zoetwatermeer van het eiland) staat bovenaan de bucketlist van K’gari’s mooiste plekjes. Hier contrasteert puur wit kiezelzand dramatisch met een plat lichaam van ombre- blauw water wat resulteert in schoonheid op een groot scherm – en alleen in de zomer een staanplaats.Voor degenen die op zoek zijn naar meer ruimte om een strandlaken uit te rollen, is K’gari gelukkig de thuisbasis van bijna 100 zoetwatermeren op het eiland, waaronder het al even fascinerende Lake Birrabeen.

4. Krijg een vogelvlucht met Air Fraser Island:

Als je naar K’gari moet, laat het dan met het vliegtuig zijn. Begin je avontuur vanaf het vasteland of start en land op 75 Mile Beach en geniet van de schoonheid van K’gari vanuit vogelperspectief. Let maar eens op het konvooi van 4WD-voertuigen die voorbij suizen als je uit het vliegtuig stapt. Air Fraser Island verzorgt dagtochten en rondvluchten, en omvat walvisspottochten vanuit de lucht.

5. Gooi een lijn uit op 75 Mile Beach:

Als je van vissen houdt, dan is K’gari de place to be. De 75 mijl lange zandstranden en drie rotsachtige landtongen bieden grote doelen voor vissers die vastbesloten zijn om dart, brasem, tarwhine, platkop en wijting binnen te halen. Maar het is de jaarlijkse noordelijke trektocht van blauwbaars tussen augustus en oktober die de lokale bevolking elk jaar lokt. Gemiddeld een tot twee kilo, tot vijf kilo, de beloning voor geduld is een vissersfeest.

Champagne Pools

6. Bubbel weg bij de Champagne Pools:

Was je zorgen weg in de Champagne Pools, net ten noorden van Indian Head, waar verkoelende golven over vulkanische rotsen slaan om het schuim en bruisen van een glas bubbels te genereren. Hoewel dit immens populaire zwemgat relatief beschermd is, moeten bezoekers afzien van zwemmen in de oceaan in de buurt, waar sterke stromingen en scherpe rotsen gevaarlijk kunnen zijn.

7. Trek de 90 km lange mix van paden met Fraser Island Hiking:

Het is het grootste zandeiland ter wereld en het is ook de thuisbasis van 90 km aan wandelpaden, waaronder de grootvader van allemaal, de K’gari Great Walk. Er zijn drie opties om het rond K’gari te hiken; ga solo en draag je uitrusting, meld je aan voor kamperen zonder rugzak en beleef de geneugten van kamperen in de bush zonder de last van een rugzak, of werk samen met een gids en breng de nachten door in architectonisch ontworpen strandhuizen tijdens de vierdaagse volledig- begeleide Best of the Great Walk. Wat je comfortniveau ook is, mis het dromerige stuk tussen de Valley of the Giants en Boonrangoora (Lake McKenzie) niet.

8. Huur een Safari 4WD:

Huur een Safari 4WD in Hervey Bay en rij zelf over 75 mijl Beach, een zandweg met ongebruikelijke weguitdagingen, ondanks tweemaal daags vloed. Safari 4WD verhuur biedt maatwerk pakketten die worden geleverd met toegang tot het binnenschip en kampeeruitrusting, waaronder tenten, gasbranders, potten, pannen en de allerbelangrijkste schop die nodig is om het perfecte K’gari-uitje af te ronden.

Pine Valley

9. Ga op een duurzame manier met Kingfisher Bay Resort:

Zoef rustig langs de getijdenzones en over het zandige terrein aan de westkant van K’gari op een Segway-avontuur van een uur met coole ranger-interpretatie. Deze gemakkelijke tweewielige, off-road verkenningsmachines geboekt bij Kingfisher Bay Resort, bereiken snelheden tot 10 km per uur en bieden een duurzame en leuke manier om K’gari te zien.

10. Leer de overlevering van het land kennen bij Hervey Bay Eco Marine Tours:

Het is de reis waard terug naar het vasteland om je bij de bemanning van Hervey Bay Eco Marine Tours te voegen en meer te weten te komen over K’gari vanuit de lens van een traditionele eigenaar. Kies de cruise bij zonsondergang of de schildpaddenontdekkingstocht, of meld je aan voor de Djinang Culturele Wandeltocht en ontmoet een Butchulla Traditional Owner om de drie overleveringen te begrijpen die alle Butchulla-mensen leiden.

11. Drijf je eigen avontuur met Fraser Island Boat Charters:

Spring aan boord van een luxe catamaran en verken de wateren rond K’gari in stijl en in je eigen tempo. Kies een self-drive bootverhuur of kies voor charters met schipper. Breng gewoon je koffers en essentiële uitrusting mee en de rest wordt gesorteerd. Fraser Island Boat Charters heeft ook een Fly, Drive and Sail-pakket geïntroduceerd met een panoramische vlucht naar K’gari, een strandlanding en een self-drive 4WD-ervaring – alles afgesloten met een aantal serene dagen vieren en zeilen.

Maheno Shipwreck

Lees ook: De fascinerende cultuur van Nieuw-Caledonië

Wil je meer doen, probeer deze?

Bezoek Central Station, de thuisbasis van de hoogste bomen op het eiland, en maak een bushwalk naar Wanggoolba Creek en Basin Lake.
Ontmoet 325 vogelsoorten die op het eiland wonen, evenals wallaby’s, buidelratten, schildpadden, echidna’s en natuurlijk de dingo (erg schattig maar niet naderen).
Zet koers naar The Cathedrals, de iconisch gekleurde zandkliffen. Volgens de legende van de Aboriginals werden deze 40 miljoen jaar geleden gevormd toen de goden ze tegenkwamen.
Vaar ontspannen over Eli Creek en laat je meevoeren door 4 miljoen liter helder, zoet water dat elk uur in de oceaan stroomt.
Ontdek hoe de Maheno Shipwreck, een schip dat ooit bekend stond om de snelste trans-Atlantische oversteek in de Eerste Wereldoorlog, aan de grond liep tijdens een cycloon voordat het verging op de oevers van K’gari.

Foto Credits: Tourism and Events Queensland

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie