4 eilanden en stranden in Kroatië die niet zo bekend zijn

Kroatische eilanden, die slechts weinigen kennen

Kroatië is een onmisbare bestemming geworden voor de lokale bevolking en reizigers uit Europa en de rest van de wereld. Vooral de vele Adriatische eilanden, die het land zijn onvergelijkbare mediterrane karakter geven, zijn populair bij vakantiegangers. Geologisch en cultureel divers, elk eiland heeft zijn eigen unieke identiteit. Hier zijn vier eilanden met mooie stranden waarvan het bestaan ​​en de schoonheid nog niet algemeen bekend zijn – maar die door kenners zeer worden gewaardeerd!

Lees ook: Gozo, een van de meest onontdekte en ongerepte eilanden van Europa

Stiniva Beach

Stiniva Beach

Stiniva Beach is een natuurlijk strand op het eiland Vis, Kroatië. Witte, stralende kiezelstenen bedekken het hele strand. Het water is helder en kristalblauw. De kleine baai is omgeven door hoge, steile kliffen, waardoor het ironisch genoeg gemakkelijker is om naar het strand te zwemmen dan te lopen. Wie echter op zoek is naar avontuur of met een scooter aankomt, kan parkeren op de heuvel boven het strand.

Een deel van het strand ligt in de schaduw van de kliffen, dus een aangenaam dagje strand is gegarandeerd voor zonaanbidders en schaduwzoekers. Door de korte lengte – zo’n 70 meter – ademt het strand een natuurlijke en rustige sfeer uit. Zelfs een kleine strandbar biedt bezoekers verfrissingen.

Eiland Pašman

Eiland Pašman

Pašman, een eiland in de archipel van Zadar, is rijk aan mogelijkheden voor sport en amusement, zeilen en duiken. Vooral de overblijfselen van een gezonken Romeinse stad en oude handelsschepen nodigen ontdekkingsreizigers onder water uit om hun nieuwsgierigheid te bevredigen! Het eiland is ook rijk aan flora en fauna, dus de geur van mediterrane planten verrijkt de magische ervaring op Pašman.

Het eiland Pašman wordt van het vasteland gescheiden door het gelijknamige kanaal. In dit kanaal ligt het hartvormige eiland Galešnjak. Dit is natuurlijk een populaire bestemming voor romantische boottochten, verlovingen, bruiloften of huwelijksreizen.

Er zijn ongeveer tien andere kleinere afgelegen eilanden in het Pašman-kanaal die bezoekers per boot kunnen bezoeken. Liefhebbers van verborgen, ongerepte plekjes en uitgestrekte stranden komen hier aan hun trekken!

Het Caribisch gebied van Europa

sakuran beach

Sakarun Beach, gelegen op het eiland Dugi Otok, biedt een prachtige mix van puur wit zand en kristalhelder zeewater omgeven door pijnbomen. Geen wonder dus dat bezoekers Sakarun associëren met “Caraïbische flair in het hart van Europa”. Het zwemgedeelte is groot en ondiep, waardoor dit strand een perfecte plek is voor gezinnen met kleine kinderen. Sakarun ligt in open zee en wordt beschermd door een lange baai, waardoor de watertemperaturen altijd aangenaam zijn.

Om naar het strand te gaan, kunnen dagjesmensen het beste de veerboot nemen van Zadar naar Dugi Otok (duurt minder dan twee uur). Voor degenen die niet rijden, is er een busdienst die elke vier uur rijdt. Er zijn ook begeleide boottochten langs de Dugi Otok-kust, dagtochten vanuit Zadar en kajaktochten die vooral populair zijn bij avonturiers.

Lees ook: Acht verborgen juweeltjes van de IJslandse natuur

Authentiek eiland Ugljan

Authentiek eiland Ugljan

Een ander eiland dat veel charme heeft, is het eiland Ugljan, dat op slechts een paar minuten met de veerboot van Zadar ligt. De rit zelf is een traktatie – het uitzicht op Zadar vanaf de boot is prachtig!

Het eiland is al bewoond sinds de Romeinse tijd en staat tegenwoordig bekend om zijn historische gebouwen. Ugljan wordt ook vaak de “buitenwijk” en tuin van Zadar genoemd vanwege de weelderige vegetatie van het eiland. Op het eiland groeien 200.000 olijfbomen, vandaar de naam van Ugljan, het eiland van de olijven. De eeuwenoude olijfgaarden liggen op loopafstand en er zijn ook droge stenen muren langs de weg ernaartoe. Stapelmuren zijn de oudste vorm van bouwen zonder bindmiddelen en daarom werd de bouw van droge stenen muren uitgeroepen tot cultureel bezit.

Ugljan biedt een verscheidenheid aan activiteiten, variërend van ontspannen op de verschillende verborgen stranden of baaien, tot slenteren door de vissersdorpjes, tot een bezoek aan het fort op de top. Ook voor wandelaars zijn er enkele mogelijkheden – de paden zijn goed bewegwijzerd, een gids is niet nodig.