4 x actieve dingen om te doen op Bali

4 x actieve dingen om te doen op Bali

Bali biedt niet alleen recreatie en ontspanning, maar is ook ideaal om het eiland actief te verkennen. Of het nu te voet in de bergen, gemotoriseerd landinwaarts of met stroomversnellingen door de jungle is – hier blijft geen avontuurlijke wens onvervuld. Hier 4 actieve dingen die je op Bali kunt doen.

Lees ook: Een culinaire reis door de 7.641 eilanden van de Filipijnen

Beklim vulkanen

Het meest westelijke van de Kleine Soenda-eilanden ligt in de Indo-Pacific tussen Java en Lombok. Het hoogste punt van het eiland is de Gulung Agung (“Grote Berg”), die meer dan 3000 meter hoog is. Vanaf de Besakih-tempel kunnen ervaren wandelaars ’s ochtends vroeg op pad met de lokale berggids om de vulkanische berg te beklimmen. De tocht voert eerst door tropisch regenwoud en biedt een adembenemend en onvergetelijk uitzicht vanaf de top. Dichter bij de goden van Bali kan men bijna niet komen, die – in de geest van de overwegend hindoeïstische eilandbewoners – hier hun zetel hebben. Maar ook minder ervaren wandelaars hebben de mogelijkheid om een ​​spannende tocht te maken vanuit een van de twee resorts: naar Gunung Batur, een 1717 meter hoge vulkaan die een uniek uitzicht biedt op zwarte lavasteen en het prachtige kratermeer Danau Batur, het grootste van het eiland. Beide vulkanen worden als actief beschouwd en de laatste grote uitbarsting van de Agung was in 2019.

Maak een quadtocht

Met een beetje meer spanning en minder spierinspanning opent het oorspronkelijke eilandlandschap zich tijdens een quadtocht, een excursie in een terreinwagen met vierwielaandrijving (ATV). Elke deelnemer krijgt vooraf een uitgebreide instructie in de omgang met de machines en heeft de mogelijkheid om proefritten te maken op een testlocatie. Zo gewapend scheur je vervolgens langs rijstvelden, door het regenwoud en over kleine rivieren. De tour combineert het plezier van off-road rijden met de mogelijkheid om het land en zijn mensen te leren kennen. De tochten gaan langs de paden die ook door de lokale bevolking worden gebruikt, en de vakantiegangers ontmoeten onderweg veel vriendelijke en geïnteresseerde dorpelingen – de perfecte excursie voor diegenen die het echte Bali van dichtbij willen zien.

Ga raften

Maar het is ook levendig over het water als je besluit een spannende raftingtocht te maken. Schuimend water, stroomversnellingen van moeilijkheidsgraad II en III, indrukwekkende watervallen en enorme kliffen wachten op de deelnemers, die natuurlijk ook uitgebreid en vakkundig zijn voorbereid op hun avontuur. Tijdens de rubberboottocht op de Ayung-rivier, die ontspringt bij de hierboven genoemde Gunung Batur, is er natuurlijk tijd om te kijken naar het voorbijtrekkende junglelandschap met zijn fascinerende fauna, bijvoorbeeld de helderblauwe Javaliest. Na de dagtocht wachten schone handdoeken en een bamboedouche op de deelnemers in de buitenlucht en een gevarieerd buffet op het terras van het aangrenzende restaurant.

Als je geen genoeg kunt krijgen van het water, is er een kunstmatig waterlandschap in het Waterbom Park in de stad Kuta. Dit waterpark met verschillende glijbanen, zwembaden, bars, klimmuur, trampolines en nog veel meer biedt plezier en genot voor het hele gezin en pure ontspanning in de eigen “spa” van het park. 

Verken Bali onder water

Over water gesproken: Bali is een paradijs voor duik- en snorkelliefhebbers. De noordkust van Bali is ideaal om te duiken en boeit zelfs de meest ervaren duikers. De duikplekken van Bali vind je over het hele eiland. Veel bezoekers verdelen hun tijd over bestemmingen voor een verscheidenheid aan ervaringen. In het noordwesten van het eiland liggen Secret Bay, Menjangan Island en Pemuteran.

Lees ook: 72 uur in Koh Samui

Aan de oostkust vind je Tulamben, Amed, Candidasa en Padang Bai. In Tulamben ligt het spectaculaire Liberty Wreck. Net om de hoek zijn “Tulamben Drop-off” (een met koraal bedekte muur, waarnaast het rif steil daalt) en “Coral Garden” (een kleurrijk koraallandschap met enorme sponzen). Het onderwaternatuurreservaat rond het kleine naburige eiland Menjangan is ook populair.

En als je in Bali bent, kun je een trip maken naar het kleine eiland Nusa Lembongan.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie