5 redenen om de eilanden van Tahiti te bezoeken

5 redenen om de eilanden van Tahiti in 2024 te bezoeken

Het paradijs bestaat en zonder twijfel zijn de eilanden van Tahiti een van de grootste paradijzen op aarde, met het hele jaar door een warm klimaat, een uitstekend bewaarde culturele traditie en een filmachtige omgeving, geflankeerd door koraalriffen, weelderige tropische vegetatie en water met eindeloze blauwe tinten. In 2024 nodigen we je uit om de reis van je leven te beginnen en verbinding te maken met de geur van de bloemen, de gastvrijheid van de inwoners, jezelf te doordrenken met de lokale geest en te genieten van de mariene biodiversiteit en de rijke en gevarieerde gastronomie. Ervaar de warme streling van de eilanden van Tahiti via de vijf zintuigen.

Lees ook: De mooiste eilanden van Fiji

De geest van Mana

Reizen naar deze exotische bestemming is een uitnodiging om verbinding te maken met de spirituele wereld. Binnen het Tahitiaanse DNA en de cultuur manifesteert zich een zeer krachtige kracht die bekend staat als Mana. Een vitale energie die deel uitmaakt van de omgeving en de eilanden van Tahiti in een mystieke uitstraling omringt en elke reiziger uitnodigt om zich vrij, veilig en gelukkig te voelen. De geest van Mana kan gezien, aangeraakt, geproefd en gevoeld worden. Alleen als je de eilanden van Tahiti bezoekt, begrijp je waarom ze de eilanden van Mana worden genoemd.

De oceaan als inspirerende kracht

De relatie van de Tahitianen met de zee is er een van oprecht respect, omdat deze voor hen de volledige levenscyclus vertegenwoordigt. Het behoud van het mariene milieu en de diversiteit aan soorten maken de bestemming tot een ideale plek voor het beoefenen van watersporten. Elk eiland of atol biedt een spectaculair onderwaterzicht. Kanoën, duiken, snorkelen en peddelen zijn slechts enkele van de voorstellen. Hoewel de beste ervaring als je van de golven wilt genieten, surfen is.

En de krachtigste golf ter wereld vind je in het zuidelijke deel van de eilanden. Hoewel de Teahupo’o-golf niet de grootste is en meer dan 10 meter hoog is, is hij de grootste uitdaging voor amateurs en professionals vanwege zijn kracht en de ondiepe diepte van het koraalrif waarin hij zich bevindt.

Het prestige is zo groot dat het Teahupo’o-gebied dit jaar een van de locaties zal worden voor de Olympische Spelen van 2024 voor de beoefening van deze sport.

Sterke toewijding aan ecotoerisme

Sinds de oprichting is de toewijding van de eilanden van Tahiti aan duurzaam toerisme en slow toerisme versterkt door de praktijken die worden toegepast om de flora en fauna te beschermen die naast de lokale gemeenschap bestaan. Frans-Polynesië wordt sinds 2002 erkend als het grootste zeereservaat ter wereld. De Tupuna, voorouders van het Mā’ohi-volk, waren pioniers in de bescherming en het behoud van de natuurlijke omgeving, zoals de implementatie van de rāhui, een tijdelijk verbod dat in die tijd door clanhoofden werd opgelegd om een ​​specifiek gebied te exploiteren of zelfs bepaalde soorten te verzamelen gedurende een bepaalde periode. Zo zijn het planten van een koraal in Moorea of ​​Bora Bora, het bezoeken van een schildpaddenrehabilitatiecentrum of het bezoeken van het ‘Arioi Center’ om de sporen van vorige generaties te ontdekken initiatieven die verantwoord toerisme bevorderen.

Een unieke ambachtelijke traditie ter wereld

De artistieke inspiratie van de eilanden van Tahiti wacht in elke hoek. Je vindt er alles, van kunstgaleries en curiosawinkels tot de meest bijzondere kunstwerken. De Tahitiaanse parel is de hoofdrolspeler, een onderscheidend en populair juweel dat uitsluitend in Polynesische lagunes wordt verbouwd. Verschillende lokale ontwerpers combineren parelmoer en andere natuurlijke materialen om hun stukken te creëren. Een ideale aankoop om door een herinnering te reizen.

Een van de meest gewilde objecten is de sarong met bloemmotieven – die mannen en vrouwen dragen om verschillende gelegenheden te vieren – als een van de symbolen van de eilanden van Tahiti en wat ook als decoratievoorwerp wordt gebruikt. De enorme culturele rijkdom van de bestemming komt tot uiting in mandenmakerij, een eeuwenoude praktijk die bestaat uit het weven van pandanusbladeren om manden, matten en hoeden van te maken.

sarong met bloemmotieven

@Tahiti Toerisme

De schoonheid van de eilanden van Tahiti laat zijn sporen na en stimuleert de creativiteit van elke bezoeker. Dit was het geval met de schilder Gauguin die een reeks meesterwerken aan dit paradijs wijdde, zoals ‘Vrouwen van Tahiti’ of ‘Ia Orana María’.

Elke archipel heeft zijn eigen specialiteiten, zoals monoi-olie en de handgeschilderde sarong van de Genootschapseilanden; sieraden en decoratieve voorwerpen gemaakt van parelmoer en schelp van de eilanden Tuamotu en Gambier; het deksel en de sculptuur in hout, steen en bot van de Marquesaseilanden; mandenmakerij en tīfaifai (lokaal lappendeken) van de Australeilanden.

Lees ook: De prachtige natuur op het eiland Tikehau

Tropische schatten voor de smaakpapillen

Omringd door dromerige landschappen kun je genieten van een andere vorm van culturele onderdompeling door de heerlijke smaken van de traditionele Tahitiaanse keuken, die beïnvloed is door Chinees en Frans. Tot de specialiteiten behoren heerlijke voorgerechten met chevrettes (Polynesische zoetwatergarnalen), gevolgd door gerechten gestoofd in de traditionele oven genaamd ahimā’a. Vis speelt ook een hoofdrol, het recept voor ‘Tahitiaanse rauwe vis’ is onmisbaar op elke gastronomische tour.

Elke archipel heeft zijn eigen specialiteiten uit de lokale keuken, zoals Mahimahi (zeebrasem of goudmakreel), met vanillesaus op de Genootschapseilanden; Korori (adductorspier van de pareloester) of Pāhua (soep) met kokosmelk en citroensap op de Tuamotu- en Gambier-eilanden; curry-geitenkaas op de Marquesaseilanden en de Remu-wijnstok (eetbaar zeewier) op de Australeilanden.

De Tahitiaanse keuken valt ook op door de enorme verscheidenheid aan fruit, waaronder verschillende soorten bananen, papaja’s, mango’s en ananas.

Er zijn ook atypische lokale producten en ervaringen, zoals lokale wijn geproduceerd in de enige wijngaard in de Stille Oceaan op het eiland Rangiroa, en de roulotte, lokale foodtrucks met verschillende specialiteiten (Chinese, Italiaanse, Franse en internationale gerechten).